Istorija

Crnogorska tragedija od kraja 1918. godine i junačka borba Crnogoraca protiv sistema zla

(15 riječi)

''Da se osvete za 'drskost' crnogorskih patriota Srbijanci su preko svojih plaćenika popalili stotinama njihovih kuća, a porodice izbacili na ulicu, ne dozvolivši im da išta iz kuće iznesu. Zatvori su prepuni naših ljudi. Npr. na Cetinju je zatvoreno preko 200. osoba, a u Crmnici, na bašti oko 250. Ovako je i po ostalim krajevima''

Za aktuelno.me

Piše: Novak Adžić

Crnogorski emigrantski državotvorni, suverenistički krugovi često su preko svojih izaslanika od kraja 1918. i godinama potom (1919, 1920, 1921, 1922…) dobijali izvještaje o stanju u Crnoj Gori. Predsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Kraljevine Crne Gore u egzilu u Francuskoj Jovan Simonov Plamenac, preko komandanta crnogorskih trupa u Italija brigadira Andrije Raičevića, zahtijevao od Mihaila-Mila Plamenca, diplomiranog pravnika i sudije, a načelnika u Ministarstvu pravde Kraljevine Crne Gore u egzilu, da se vrati u Crnu Goru i napravi  izvještaj o situaciji u okupiranoj domovini. Mihailo-Milo Plamenac je povjereni zadatak obavio i nakon nekoliko mjeseci boravka u Crnoj Gori sačinio je detaljan i opširan izvještaj o stanju u Crnoj Gori, kojeg je nejskoj crnogorskoj Vladi poslao iz Gaete (Italija) 20. septembra 1920. godine.

U tome izvještaju Mihailo- Milo Plamenac, između ostalog, govori i o broju i položaju političkih zatvorenika u Crnoj Gori, protivnika nasilne aneksije Crne Gore izvršene od strane Srbije i o stradanju boraca za pravo, čast i slobodu Crne Gore, te o masovnim zločinima počinjenih prema stanovništvu od strane okupatora i njihovih trupa. U tom izvještaju Mihailo-Milo Plamenac navodi i ovo: „Da se osvete za „drskost“ Crnogorskih patriota Srbijanci su preko svojih plaćenika popalili stotinama njihovih kuća, a porodice izbacili na ulicu, ne dozvolivši im da išta iz kuće iznesu. Zatvori su prepuni naših ljudi. Npr. na Cetinju je zatvoreno preko 200. osoba, a u Crmnici, na bašti oko 250. Ovako je i po ostalim krajevima“

Jovan S. Plamenac u ime Vlade Kraljevine Crne Gore 10. januara 1921. godine u noti upućenoj predsjedniku Vlade Republike Francuske i ministru Žoržu Legu piše „o strašnom teroru koji vlada u Crnoj Gori već dvije godine“, pa je, uz ostalo, naglasio i ovo: „Da bi ugušila narodni ustanak i da bi primorala stanovništvo da bez protesta podnosi nasilje čija je žrtva bio i da položi zakletvu na vjernost kralju Srbije, beogradska vlada je koristila sva sredstva. Zavela je u Crnoj Gori režim terora koji po strahotama prevazilazi sve zločine počinjene u ovom ratu i u svim prethodnim. Pod vidom odmazdi, srpska okupaciona vojska u Crnoj Gori je popalila više hiljada kuća i opljačkala isto toliko imanja. U toku dvije godine više od 4.000 Crnogoraca je bilo uhapšeno i zatvoreno zbog toga što su odbijali da odobre zločin počinjen prema njihovoj domovini. Nakon posljednjih izbora za jugoslovensku konstituantu (od 28. novembra 1920.) neki su bili pušteni bez presude pošto su, iako su bili nevini, držani u zatvoru dvije godine; drugi (većinom oficiri) čame još u zatvoru. Više hiljada Crnogoraca bili su lišeni svojih dobara i masakrirani; drugi, zlostavljani ili stavljeni van zakona, potražili su sklonište u crnogorskim šumama. Na stotine žene i djevojaka bilo je silovano i obeščašćeno.“[2].

Mnogobrojni Crnogorski oficiri, podoficiri i vojnici, koji su učestvovali u Božićnom ustanku 1919. godine i potom zelenaškom komitskom, odnosno, gerilskom pokretu (1919-1929) bili su deponenti zakletve položene Kralju Crne Gore Nikoli I Petroviću-Njegošu, Ustavu Crne Gore i njenim zakonima i njihova je pravna, vojnička i moralna obaveza bila da joj budu vjerni, što su oni i činili savjesno, odgovorno, čojski i patriotski. Oni su od ranije služili kao crnogorski državljani u crnogorskoj vojsci, a u vrijeme podizanja Božićnog ustanka, kao i docnije, bio je na snazi „Zakon o ustojstvu crnogorske vojske“, koji je objavljen je i proglašen, 29 aprila / 12. maja 1910. godine.

Vrhovni zapovjednik crnogorske vojske bio je knjaz/ kralj Nikola kao poglavar, neprikosnoveni ustavni i zakonski šef države. Kralju Nikoli, kao vrhovnom komandantu vojske i predstavniku Države i Otadžbine, svaki vojnik, pri stupanju u vojsku, polagao je vojničku zakletvu na vjernost. Njena sadržina propisana je bila i članom 211 pomenutog Zakona o ustrojstvu vojske iz 1910. godine. Ta vojnička zakletva je glasila: „Zaklinjem se svemogućim Bogom da ću biti vjeran mojemu Gospodaru Njegovom Kraljevskom visočanstvu Knjazu Nikoli I, da ću za nerazdvojnu korist i ugled Otadžbine i Njegovu savjesno vršiti povjerene mi dužnosti, da ću na tu cilj slušati sve moje starješine i da ću do potonje kapi krvi braniti naš mili i sveti barjak crnogorski. Tako mi Bog pomogao“.

Crnogorski suveren kralj Nikola I Petrović Njegoš je dekretom od 4/17. februara 1919. godine formirao novu crnogorsku Vladu u egzilu i imenovao njene članove. Kralj Nikola je tada za predsjednika Crnogorske Vlade, njenog ministra spoljnih poslova i ministra unutrašnjih poslova imenovao Jovana S. Plamenca, za ministra vojnog divizijara Milutina M. Vučinića, za ministra pravde dr Pera Đ. Šoća, a za ministra prosvjete i crkvenih poslova Pera Vučkovića, dok je za ministra finansija imenovao Mila M. Vujovića, a ministar poljoprivrede i građevina postao je Niko Hajduković. Oni su položili zakletvu pred Kraljem Nikolom u hotelu „Meris“ u Parizu, uz blagoslov dvorskog svještenika arhimandrita Leontija Ninkovića[3]. Nekoliko dana po imenovanju ove Vlade, podnio je ostavku ministar Niko Hajduković.

Program nove crnogorske kraljevske vlade objavio je 17. februara 1919. godine Journal Officel“. Prioriteti Vlade „odlučne akcije“, kako je nazivana Vlada Jovana S. Plamenca, bili su:

„1) Borba na život i smrt, za poštovanje suvereniteta Crne Gore. Njeno integralno restauriranje jeste prva posljedica toga.

2) Potpuno skidanje onog lažnog vela od laži i kleveta, kojim zvanična Srbija želi pokriti naše ogromne i nesebične žrtve u ovom ratu. Isto tako, doći do istine, te dokazati da je Crna Gora izdana od zvanične Srbije čak i u onom času kad je, nez ikakvih sulova, plemenito i uzvišeno, sebe prinijela na žrtvu zvanične Srbije.

 3) da se aboliraju nepravde prema Crnoj Gori što se tiče granica, teritorija i slično“ [4].

Među istaknutim crnogorskim herojima, borcima ZA PRAVO, ČAST I SLOBODU CRNE GORE, patriotima, oficirima, odanim Ustavu i Zakonima Crne Gore, kralju Nikoli i crnogorskim vladama, u domovini i egzilu, bio je i kapetan Boško Ćetković iz Ozrinića (istorijsko Čevo, dio koji obuhvata područje Nikšića). On je rođen 1869. godine u Ozrinićima, – a umro je prema nama dostupnim podacima 1952. godine.

Plemenski kapetan Boško Ćetković bio je ugledan čovjek,  učesnik mnogobrojnih ratova- balkanskih i prvog svjetskog rata,  a od početka 1919. godine bio je, kao i vazda prije toga rodoljub, iskonski, te ponosni crnogorski ustanik, suverenista, zelenaš. Jedan je od ustaničkih vođa u nikšićkom kraju, u vrijeme Božićnog ustanka crnogorskog naroda početkom januara 1919. godine i ponovnog Petrovdanskog ustanka jula 1919. godine, protiv nasilne aneksije Crne Gore i okupacije Crne Gore i njenog bespravnog utapanja u Kraljevinu SHS. Bio je istaknuti gerilski (komitski vođa) iz Ozrinića, koji je vojevao za Crnu Goru i njenu slobodu, u odbrani njenih najvažnijih vrijednosti protiv osvajača, ugnjetača i anektora i njihovih vojno-žandarmerijskih oružanih snaga. Više od godinu dana je proveo u šumi, boreći se za najuzvišenije vrijednosti Crne Gore i Crnogoraca, kao i brojni drugi crnogorski suverenisti i slobodari.

»Odbor Ustanika za slobodu i prava crnogorskog naroda« je 7. jula 1919. godine, koji je formiran na skupu u selu Broćanac (okolina grada Nikšića), a kojega su sačinjavali Milisav Nikolić, Živko  M. Nikčević, Antonije Bojović, Ivan P. Bulatović, Kosto Radović, Ilija J. Damjanović, Boško Ćetković, Rade M. Kršikapa, Vasko G. Marojević i Nikola Nikolić, donio je sljedeću Objavu:

»Odbor Ustanika za slobodu i prava naroda Crnogorskog dozvoljava slobodan prolaz svima transportima putem radi toga, kako bi se jasno znalo i vidjelo, da ti ljudi neće ništa činjeti protiv naroda sem protiv onih, koji su iskorišćavali narod i koji su protvnici istinskim narodnim željama«.

U izjavi Milisava Nikolića i Radojice M. Nikčevića, u službenoj pismenoj formi datoj u egzilu, u Rimu, 7. juna 1920. godine o velikosrpskim (srbijanskim) zločinima u Crnoj Gori navodi se da su tokom jula 1919. godine u Ozrinićima zapaljene i opljačkane brojne kuće među kojima i kuća kapetana Boška Ćetkovića, a familija da mu je tada bila terorisana. U Ozrinićima je 14. jula 1919. godine zapaljena od strane srpske (srbijanske) okupacione vojske i bjelaša, patriote crnogorskog zelenaša, ustanika, oficira, odnosno, kapetana Boška Ćetkovića.

Kapetan Boško Ćetković potpisnik je predstavke 42 ustaničkih vođa poslate  24. septembra 1919. godine, iz šume, crnogorskom konzulu u Rimu, Velimiru-Veljku Ramadanoviću, u kojoj se govori o borbama sa srpskom vojskom i o zločinima koje su srpske (srbijanske) trupe počinile u Crnoj Gori nad crnogorskim narodom, te u kojima se traži da srpska (srbijanska) vojska napusti Crnu Goru i protestvuje se zbog politike saveznika prema Crnoj Gori.

U borbi Za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore kapetan Boško Ćetković iz Ozrinića je ustanički, gerilski, komitski djelovao, sve dok sticajem objektivnih okolnosti nije bio realno prinuđen da se, silom prilika, preda onda premoćnim okupacionim vojnim snagama i gonećim odredima represivnog režima Kraljevine SHS, početkom februara 1920., nakon čega su ga dželati Crne Gore zatvorili, najprije u Nikšiću, a potom u podgoričku tamnicu »Jusovača«.

U izvještaju Komande Zetske divizijske oblasti KSHS i njenog komandanta generala Miloša M. Mihailovića (izvanjca, Srbijanca) od 3. februara 1920 godine, navodi se podatak da se Čevskom gonećem odredu predalo 6 komita, podgoričkom gonećem odredu 2 komita, Nikšićkom gonećem odredu 6, od kojih je jedan kapetan crnogorske vojske Boško Ćetković, dakle, ukupno 14 komita. Od februara 1920., do polovine 1921., kapetan Boško Ćetković iz Ozrinića je nepravedno i nepravno proveo u tamnici »Jusovača« u Podgorici zajedno sa brojnim drugim crnogorskim rodoljubima, prolazio je patnju i muku ali vazda vjeran na oltaru slobode i odbrane Crne Gore i Crnogoraca od velikosrpskih (srbijanskih) zavojevača i asimilatora.

Iz zatvora (bespravnog pritvora) političkog, iz tamnice »Jusovače« u Podgorici su 44 crnogorska politička zatvorenika 14. oktobra 1920. godine, uputili pismo u kome navode da se oni skoro dvije godine drže u pritvoru na bespravan način, te da prekidaju svaku saradnju sa sudom kojim im sudi, jer ga smatraju nezakonitim i nenadležnim, te u kome napadaju kao pravno ništavnu odluku tuzv. Podgoričke skupštine iz novembra 1919. godine i u kome ističu da su oni bili lojalni pravnom poretku suverene Crne Gore, koja je još mađunarodno prizanta država.

Iz podgoričke »Jusovače«, je primjenom akta o amnestiji, zajedno sa 20 crnogorskih oficira i drugih istaknutih ličnosti Crne Gore, kapetan Boško Ćetković pušten iz političkog zavora, kao ustanik i zelenaš, polovnom 1921. godine.

Ondašnji najveći branilac prava na opstanak i na nezavisnost Crne Gore u anglo-saksonskom svijetu profesor Aleksandar Divajn  (Alexander Devine) iz Vinčestera (Velika Britanija), u knjizi „OF THE MAP, the suppression of Montenegro, the tragedy of a small nation“, London, 1921., na strani VIII napisao je (prijevod sa engleskog): „Ime Crna Gora izbrisano je sa spiska evropskih nacija, a narod Crne Gore nasilno je anektiran Kraljevini Velikoj Srbiji“.
25 Komentara

Uteplenie_pl Postavljeno 17-12-2023 01:31:34

Эффективное изоляция внешних стен — благополучие и экономическая выгода в приватном здании! Согласитесь, ваш домовладение заслуживает высококачественного! Термоизоляция фасадов – не всего лишь решение для экономии на тепле, это вложение денег в удобство и надежность вашего дома. ✨ Почему утепление с нами-мастерами? Мастерство: Наша – компетентные. Мы заботимся о всей, чтобы обеспечить вашему жилищу идеальное изоляция. Сумма утепления: Наша бригада ценим ваш средства. Стоимость утепления стен снаружи – начиная с 1350 руб./кв.м. Это инвестиция в ваше комфортабельное будущее! Сбережение энергии: Забудьте о теплопотерях! Наши не только сохраняют тепловую энергию, но и дарят вашему домовладению новый качество энергоэффективности. Преобразуйте свой домовладение тепловым и стильным! Подробнее на n-dom.ru/ Не предоставляйте свой домовладение на волю случайности. Доверьтесь профессионалам и

Odgovori ⇾

Fast_Build_m Postavljeno 15-10-2023 12:34:17

Скоростроительные здания: прибыль для бизнеса в каждой детали! В современной действительности, где время имеет значение, объекты быстрого возвода стали истинным спасением для бизнеса. Эти новаторские строения обладают повышенную прочность, экономичность и быстрый монтаж, что дает им возможность отличным выбором для различных коммерческих проектов. Быстровозводимые здания работы 1. Молниеносное строительство: Моменты - наиважнейший аспект в коммерческой деятельности, и сооружения моментального монтажа дают возможность значительно сократить время строительства. Это высоко оценивается в ситуациях, когда актуально быстро начать вести дело и получать доход. 2. Экономичность: За счет совершенствования производственных процессов элементов и сборки на площадке, бюджет на сооружения быстрого монтажа часто остается меньше, по сопоставлению с обыденными строительными проектами. Это способствует сбережению денежных ресурсов и достичь

Odgovori ⇾

Fast_Build_K Postavljeno 13-10-2023 04:38:43

Скорозагружаемые здания: финансовая выгода в каждом блоке! В современной действительности, где секунды - доллары, строения быстрого монтажа стали настоящим выходом для фирм. Эти инновационные конструкции сочетают в себе твердость, экономичное использование ресурсов и скорость монтажа, что сделало их первоклассным вариантом для разнообразных предпринимательских инициатив. Каркас быстровозводимого здания из металлоконструкций цена 1. Быстрота монтажа: Часы - ключевой момент в предпринимательстве, и здания с высокой скоростью строительства обеспечивают значительное снижение времени строительства. Это чрезвычайно полезно в вариантах, когда актуально оперативно начать предпринимательство и получать доход. 2. Экономия: За счет совершенствования производственных процессов элементов и сборки на площадке, расходы на скоростройки часто бывает менее, по отношению к традиционным строительным проектам. Это позволяет сэкономить средства

Odgovori ⇾

scholding Postavljeno 18-09-2023 00:30:00

Быстровозводимые здания - это новейшие конструкции, которые отличаются большой скоростью установки и гибкостью. Они представляют собой здания, состоящие из эскизно изготовленных деталей или узлов, которые имеют возможность быть быстрыми темпами смонтированы в территории строительства. Быстровозводимые капитальные здания располагают гибкостью а также адаптируемостью, что дает возможность просто преобразовывать а также переделывать их в соответствии с нуждами заказчика. Это экономически эффективное и экологически устойчивое решение, которое в последние лета получило маштабное распространение.

Odgovori ⇾

kKNViQfb Postavljeno 04-09-2023 01:27:58

propecia hk Beta glucan, which bolsters the immune system

Odgovori ⇾

kCtCxgHUD Postavljeno 31-08-2023 16:19:09

levitra 20mg cout Aromatase inhibitor AI therapy has shown superior efficacy compared with tamoxifen in postmenopausal women and is quickly becoming the therapy of choice in this setting

Odgovori ⇾

Vxqjodpu Postavljeno 30-07-2023 09:50:46

Adjuvant aromatase inhibitors following tamoxifen for early stage breast cancer in postmenopausal women what do we really know buy priligy paypal midodrine and phenylephrine both decrease sedation

Odgovori ⇾

XNMzqnwA Postavljeno 27-07-2023 07:19:59

Not a requirement anymore finasteride tablets 5mg where to buy

Odgovori ⇾

colchicine availability Postavljeno 21-06-2023 19:35:25

colchicine probenecid brand name

Odgovori ⇾

먹튀신고 Postavljeno 29-05-2023 03:53:46

You write vivid and rich content, fresh language, unique and reasonable structure, detailed, ordered, vivid and concrete content, is a good work, unique, interesting, read it with a feeling of kindness.먹튀신고

Odgovori ⇾

메이저놀이터 Postavljeno 29-05-2023 03:53:07

Your vivid and accurate writing, wonderful plot twists and turns, let me enter the happy paradise, make people smile, easy to understand, clear, vivid and compact, really too strong!

Odgovori ⇾

emitySiny Postavljeno 18-05-2023 20:06:43

Doing right buy viagra cvs

Odgovori ⇾

emitySiny Postavljeno 15-05-2023 07:06:09

Healthcare costs associated with cancer treatment are growing rapidly, becoming an increasing burden for healthcare systems 2 buy viagra cialis online 206 that cure by similars, which had been suggested in the Group I and IV writings of Hippocrates is developed extensively

Odgovori ⇾

Koreylex Postavljeno 04-04-2023 00:06:56

See More Amazin News Website Daily Worldwide Best News Website

Odgovori ⇾

thetriumph Postavljeno 28-03-2023 05:10:16

Lijepa objava. Svaki dan učim nešto izazovnije na različitim blogovima. Uvijek će biti poticajno čitati sadržaje drugih pisaca i vježbati nešto iz njihove radnje. Radije bih koristio neke sa sadržajem na mom blogu ( ) bez obzira na to. Naravno, dat ću vam link na vašem web blogu. Hvala na dijeljenju. mifare spyropress thetriumph bitsdujour kniterate newdirt gaiaonline pakgamers wibki  Odgovori ⇾

hebergementweb Postavljeno 15-03-2023 04:40:54

Prilično lijep post. Upravo sam naišla na vaš blog i htjela reći da sam zaista voljela pregledavati vaše postove na blogu. U svakom slučaju, pretplatiću se na vaš rss feed i nadam se da ćete uskoro ponovo pisati! Posjetite i moju stranicu: hebergementweb muckrack calis.delfi.lv

Odgovori ⇾

weddingbee Postavljeno 15-03-2023 04:34:08

Zdravo! Ovaj blog post se ne može bolje napisati! Čitajući ovaj članak podsjetio sam se na mog prethodnog cimera! Uvek je propovedao o tome. Proslijediću mu ovu objavu. Sasvim sigurno da će odlično pročitati. Puno hvala na dijeljenju! weddingbee beta.inputmapper medcom

Odgovori ⇾

portalmundos Postavljeno 15-03-2023 04:29:01

Jeste li ikada razmišljali o tome da dodate nešto više od samo vaših članaka? Mislim, ono što kažeš je fundamentalno i sve. Međutim, razmislite o tome da li ste dodali sjajnu grafiku ili video kako biste svojim objavama dali više, «pop»! Vaš sadržaj je odličan, ali sa slikama i video zapisima, ovaj blog bi nesumnjivo mogao biti jedan od najkorisnijih u svojoj niši. Wonderful blog! Slobodno surfajte na mojoj web stranici: forum.dzpknews vestnikramn.spr-journal portalmundos

Odgovori ⇾

Exavews Postavljeno 08-02-2023 06:53:08

1987; 47 4271 7 non prescription cialis online pharmacy

Odgovori ⇾

blexEveva Postavljeno 02-02-2023 09:15:02

buy accutane 20mg online europe He observed an increased in sperm count after a treatment period of 3 months

Odgovori ⇾

blexEveva Postavljeno 29-01-2023 03:07:55

amlodipine and viagra Permanent drainage for patients with a life expectancy of more than 2 3 months and for patients in need of regular paracentesis can be considered 6

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.