Ekonomija

U narednom periodu jačanje saradnje Glavnog grada i Uprave za vode Istanbula

(15 riječi)

U okviru Mreže balkanskih gradova B40, delegacija Glavnog grada sastala se sa predstavnicima Uprave za vode Istanbula  na čelu sa direktorom Šafakom Bašom i posjetila nekoliko postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Turskoj. To je bila dobra prilika za razmjenu iskustava kada je u pitanju upravljanje vodama, imajući u vidu da je Podgorica na korak do početka izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici.

Delegacija Glavnog grada obišla je i jedno od najvećih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u gradu – Atakoju, koje preradi 600,000m3 otpadne vode na dan. Istanbulsko postrojenje se nalazi uz veliki gradski park (sportsko-rekreativnu zonu) u  jednom od najvećih naselja u tom gradu., saopšteno je iz PG Biroa.

Menadžer Glavnog grada, Marjan Junčaj je tom prilikom istakao da je izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda sa razlogom projekat vijeka za Podgoricu, te da će se realizacijom istog riješiti značajan ekološki problem, ali da će se samim tim i poboljšati kvalitet života ljudi.

U toku posjete, predstavnici gradskog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Podgorica, direktor Filip Makrid kazao je da razmjena iskustava sa predstavnicima Uprave za vode Instabula veoma značajna, posebno sa stanovišta upravljanja postojenjima, kao i kada je riječ o podršci prilikom primjene najnovijih metoda za smanjenje gubitaka na vodovodnoj mreži.

Predstavnici Uprave za vode Istanbula istakli su da su spremni da pruže punu podršku i u vidu organizovanja obuke za zapošljenje u preduzeću “Vodovod i kanalizacija” d.o.o, kao i da bi se uspostavljanjem bliže saradnje u oblastima upravljanja vodama postigli značajni rezultati i u oblasti zaštite životne sredine.

Direktor Uprave za vode Istanbula, Šafak Baša kazao je da kvalitet usluge zavisi od brzog reagovanja prilikom rješavanja problema na terenu, te da je to svakako ključ uspješnog upravljanja gradskim vodama. Baša je tom prilikom pohvalio rezultate rada gradskog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” d.o.o na planu unapređenje vodosnabdijevanja i sveukupne infrastrukture kada je ova oblast u pitanju. 

Na sastanku je dogovoreno potpisivanje memoranduma o saradnjima kojim će se predvidjeti dalje mogućnosti razmjene znanja i iskustava, kao i organizovanje obuka i zajedničke promocije projekata koji su značajni za oblast vodoprivrede.

B.P.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.