Kultura

Drugo izdanje knjige Slobodana Vukovića "Crna Gora, Tito"

DINAMIČNO, UZBUDLJIVO ŠTIVO

(15 riječi)

Slobodan Vuković, novinar i publicista

 

   O Josipu Brozu Titu kod nas i u svijetu napisano je nebrojeno knjiga, a zbirka tekstova Slobodana Vukovića, doajena crnogorskog novinarstva i publicistike, valjano se pridružuje tom nepreglednom korpusu literature o najznačajnijem jugoslovenskom i jednom od vodećih svjetskih vođa dvadesetog vijeka. Drugo izdanje knjige „Crna Gora, Tito" osvježeno je s nekoliko novih priloga koji upotpunjuju njenu faktografsku podlogu, ali i Vukovićevo sjećanje na dane kada je Tito boravio u Crnoj Gori.


                             (Podgorica 2020. Izdavač: Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore)

   

   Riječ je donekle i o Titovoj biografiji u kojoj se prate određene faze njegovog života i rada, ali poseban akcenat, kako nam sugeriše i naslov ovog štiva, dat je na njegove posjete Crnoj Gori i veze sa znamenitim ili manje poznatim Crnogorcima. U svoje kazivanje koje je daleko iznad pukog novinarskog jezika i stila sa, dakle, jasnom književnom konotacijom, Vuković unosi neskrivenu dozu sentimenta i osobenog pijeteta prema čovjeku koga je Crna Gora, kako se jasno vidi i iz ove knjige, prosto obožavala. Opijenost nacije maršalom Titom imala je svoju utemeljenost u činjenici da je on za relativno kratko vrijeme od izrazito ruralne sredine, kakva je bila Crna Gora, napravio razvijeno područje. Kasabe na sjeveru pretvorio je u gradove i industrijske centre gdje su svi bili zaposleni, napravio je moderne saobraćajnice, formirao moćnu trgovačku flotu, napravio aerodrome, nacionalne institucije, i tako redom. Nabrajanje svega onoga što je učinio za razvoj Crne Gore, a što je od devedesetih naovamo potpuno uništeno, iziskuje dosta prostora. Vuković citira poznatog italijanskog pisca Alberta Moraviju koji Tita ovako karakteriše: „Istina je da narodi stvaraju istoriju, ali je istina i da velike ličnosti, kada ih vodi razum, takođe stvaraju istoriju. Te ličnosti služe istoriji i ne iskorišćavaju je za svoje lične ciljeve. One služe narodu i ne žele da narod služi njima. To je, eto, Titov primjer."

   Vuković je kao novinar izvještavao o Titovim posjetama Crnoj Gori i upečatljivo prenosio njegov odnos prema sredini koja je procentualno, prema broju stanovnika, dala najveći doprinos u borbi protiv fašizma. Te posjete kombinuje sa njegovim putovanjima po svijetu pa, recimo, vidimo kako su ga dočekali u Velikoj Britaniji: „ O Titovom boravku u Londonu pisao je gotovo cio svijet, ističući da je Velika Britanija, u punom smislu riječi, prostrla Titu crveni tepih i dala mu najveće počasti. Takav doček Englezi već dugo nijesu priredili nekom stranom gostu".

   Ova knjiga bogato je ilustrovana fotografijama s Titovih putovanja po Crnoj Gori i svijetu, a po svom sadržaju, strukturi i koncepciji pripada i novinarstvu, i istoriografiji i književnosti. Otuda slovi kao dinamično, uzbudljivo štivo o toj kompleksnoj ličnosti naše novije istorije i njegovim dodirima s Crnom Gorom.


Bogić RakočevićPovezani članci...

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.