Ekonomija

U Buljarici samo domaći gosti

(15 riječi)

U periodu kada se Buljarica priprema za ,,najspektakularniji“ događaj ljeta ,,Sea dance" u ovom mjestu odmaraju najviše domaći gosti, kao i manji broj iz regiona. Prethodnih godina, prije korone, na ovom kupalištu boravili su strani gosti, a najviše zbog toga što je plaža veoma pogodna za liječenje disajnih puteva jer u jednom danu struje tri vjetra i zbog toga je visoka koncentracija kiseonika.

Vlasnik jedinog hotela na plaži ,,Savojo" Ljubomir Radunović je kaže zadovoljan ovom sezonom jer su napravili ugovore sa sindikatima i ,,puni" su skoro do kraja avgusta. Jeste da su cijene snizili u odnosu na uspješne turističke godine, ali su zadovoljni.


- Imamo domaće goste. Zadovoljni smo jer je situacija je takva. Imali smo jake cijene, ranijih godina ali smo se ove i prošle godine prilagodili i spasili i ovu i prošlu sezonu - kazao je Radunović dodajući da im je na prvom mjestu da gosti budu zadovoljni.

Napominje da je ovo mjesto bogom danom da bude vazdušna banja, jer  u toku jednog dana mijenjaju se tri vjetra - bura, jugo i maestral i dovode veliku koncentraciju kiseonika što državne vlasti treba da ispitaju i iskoriste to.

- Bilo je djece koji su dolazili sa bronhijalnom astmom i stanje se poboljša već za dva dana. Mi uskoro krećemo sa tim zdravstvenim turizma. Otvaramo zdravstvenu ordinaciju gdje ćemo da pripremamo učesnike za treninge - kaže Radunović.On ističe da ima i dosta nedostataka.

-  Buljarica treba da se urbanizuje kako treba. Nedostatak je i što nema kanalizaciju, nema šetalište - kaže Radunović.

Do 23. avgusta očekuju dobru popunjost a onda ide Sea dance gdje su jedini hotel i očekuju da će biti uspješan i kraj mjeseca.

- U septembru ćemo da se borimo da imamo gostiju ako ostane sve kako treba. Po nekom nepisanom pravilu pošto smo na plaži, prvi se punimo i zadnji praznimo. Zavisimo od cjelokupne situacije. U srećnim vremenima radili smo do kraja oktobra, imali smo grupe joga, fitnes, kolonije slikara… organizovali smo porodične kampove gdje smo imali svoje animatore iz rusije...  to je funkcionisalo kako treba - istakao je RAdunović.

Njegov sin Vojin koji je završio fakultet za turizam i biznis u Londonu kaže da je tamo dosta toga naučio i da u Crnoj Gori još toga treba dosta da se uradi kada je turizam u pitanju.

-  Ovdje ima manje para za infrastrukturu, daleko smo od svega. Strani turista neće da ,,lomi" auto da bi došao u Buljaricu - kazao je Vojin.

On je takođe mišljenja da da bi zdravstveni turizam u Buljarici i drugim primorskim mjestima produžio sezonu i privukao visokplatežne turiste.   Veliki problem radna snaga

Vojin napominje da im je veliki problem radna snaga koju ne mogu da nađu, a i to što je papirogija dosta komplikovana kada je registracija radnika u pitanju. Misli da bi to trebalo da se radi online i da bi na taj način smanjili sivu zonu u tom dijelu.

- Imamo mali broj ljudi koji su obučeni da rade. Generalno nemamo i kuburimo sa radnicima. Da možemo da ih nađemo i duplo bi zaposlili. Mi smo turistička zemlja mora školstvo da se prilagodi i obuči ljude u ugostiteljstvu - tvrdi Vojin.   (izvor: Pobjeda)0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.