Politika

DPS traži ocjenu ustavnosti Izmjena i dopuna Zakon o radu

Živković: Budžet i Penzijski fond ugroženi zbog revanšizma prema Katniću

(15 riječi)

Šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista DPS Danijel Živković kazao je da je vladajuća većina usvojila Izmjene i dopune Zakona o radu kojim ugrožava ekonomski sistem, budžet i Penzijski fond, a sve sa ciljem da se revanšira jednom pojedincu u sudskoj grani vlasti - specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću.

- Ovim izmjenama i dopunama Zakona o radu definisano je da će radni odnos po sili zakona prestati onima koji su navršili 66 godina život i 15 godina staža. I ne samo njima, već i zaposlenima koji su ostvarili pravo na staž sa uvećanim trajanjem. Ovo zakonsko rješenje bi trebalo da stupi na snagu već u subotu i predlažem svim zaposlenima u različitim sektorima koji sada imaju beneficiran radni staž da provjere da li će im radni odnos prestati po sili zakona - rekao je Živković na konferenciji za medije.

Prema njegovim riječima, radi se o diskriminatorskom zakonskom rješenju koje je urađeno bez ikakvog fiskalnog uticaja.

- Dobro znamo koliko je teško održiv Penzioni fond. Danas se za njega izdvaja preko 450 miliona eura. Usvajanjem ovog zakona, bez finansijskih procjena, imaćemo urušen finansijski sistem - naglasio je Živković.

On je rekao da u Crnoj Gori danas imamo preko 120.000 penzionera i preko 50.000 nezaposlenih i da je u takvom odnosu Penzioni fond na ivici odživosti.

- Kada stupi na snagu ovo zakonsko rješenje i kada dođe do prestanka radnog odnosa po sili zakona onim ljudima kojima se na određenim radnim mjestima staž računa sa uvećanim trajanjem, možete zamisliti koliko će biti opterećen budžet Crne Gore i Penzioni fond i pitanje je da li će ovako koncipiran budžet uopšte moći da servisira izdvajanja za budžet - dodao je Živković. 

On je naglasio da su izmjene pripremljene bez konsultacije sa socijalnim partnerima, tvrdeći i da dio predstavnika vladajuće većine nije znao za šta glasa.

Živković je rekao da će DPS već sjutra podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti ovog dokumenta i tražiti obustavu primjene, kako je rekao, nakaradnog zakonskog rješenja koje može da uruši finansijski sistem.

Ključno je, napominje on, da se ovim izmjenama ograničava pravo na rad zaposlenima kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

- Mi iz Vlade, a posebno iz Ministarstva finansija nijesmo imali nikakvu rekaciju kako će ovo zakonsko rješenje da se odrazi na budžet. Toliko skandaloznosti i ovakvom ponašanja od strane predstavnika vlasti nije viđeno u prethodnih nekoliko decenija. Upozoravili smo i upozoravaćemo da vladajuća većina radi na urušavanju Ustava. Ovakvo zakonsko rješenje će eliminisati iz procesa rada sve zaposlene koji su u punom radnom zamahu, nebitno da li imaju preko 60 godina - smatra je Živković.

Prema njegovim riječima, povjerenje ovoj Vladi treba preispitati na izborima.

- Da se na izborima odmjere političke snage i da vidimo da li oni koji su pobijedili na izborima 30. avgusta imaju i dalje povjerenje građana koji su ih glasali - zaključio je Živković.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.