Društvo

IZMJENE ZAKONA

Hiljade građana će neočekivano u penziju

(15 riječi)

Skupština Crne Gore (Foto: Mina)

U Uniji i Savezu sindikata ogorčeni su činjenicom da je Zakon o radu izmijenjenjen bez konsultacije sa njima, i da će, kako kažu, zbog činjenice da se donose političke odluke, nekoliko hiljada građana po sili zakona morati u penziju za nekoliko dana. Unija će uputiti inicijativu Skupštini, da se izmijene aktuelna rješenja, a iz Sindikata poručuju da svi pod hitno moraju sjesti za pregovarački sto, jer će velike posljedice ovakve odluke trpjeti i fond PIO.

Novi zakon o radu na snagu stupa 12. juna, a to između ostalog znači da će na hiljade građana po sili zakona otići u penziju, što nijesu ni naslućivali. Da će biti tako rigoroznih izmjena nijesu znali ni u Uniji ni u Savezu Sindikata, što je, kako poručuju, nedopustivo.

"Ako govormo o zakonu radu kao sistemskom zakonu, koji je donesen poslije četiri godine, mislim da je potpuno neprimjereno da ona bude izmijenjena negdje preko noći, skoro pa u tajnosti, s obzirom na pozive koje dobijamoo, ali ni mi kao socijalni partneri nijesmo upoznati sa takvom namjerom", kazala je Ivana Mihajlović (USSCG).

"Niko nije konsultOvan od socijalnih partnera, konsultovano je resorno ministravo ekonomije u čijem je resoru rad, i oni su dali negativno mišljenje na ovaj zakon", dodao je Duško Zarubica (SSCG).

Zato iz Sindikata one koji su glasali za, pitaju da li znaju šta su uradili snizavajući starosnu granicu sa 67 na 66 godina kao osnov za prestanak radnog odnosa po sili zakona, i da li znaju šta su uradili time što zakon prvi put tretira beneficirani radni staž.

"Vjerovatno veliki broj njih je i kretitno zadužen i ima neke druge planove ali su sada dovedeni u situaciju da poslije 12 juna moraju po sili zakona napustiti tržište rada", kazala je Mihajlović.

"Nijesu pripremljeni, nijesu imali nikkavu informaciju ni da se radi na izmjnei ovog člana. A druga stvar što nije smanjena granica nego po prvi put zakon o radu tretira i takozvani beneficirani radni staž. Evo obično u policiji imaju 16mjeseci za godinu dana. Tako neko ko je recimo proveo 32 godine na tim poslovima, smanjuje se za 8 godina starorna granica i njemu nije sad 66 , nego po sili zakona 58 mora da ide u penziju", naveo je Zarubica.

Zato će, koliko je sjutra socijalni partneri biti za istim stolom.

"Ja mogu da sugerišem da se preispita ova odluka, da sjednemo i da vidim da li je u ovom trenutku opravdano...", rekao je Zarubica.

"Ono što nas negdje posebno zabrinjava što negdje izmedju redova naslućujemo da je ovakva izmjena nije joj cilj bio neki opšti interes nego slobodno mogu reći postizanje nekih odredjenih političkih ciljeva ali zaista ovakav jedan zakon nije trebao da bude teren preko kojeg će se ostvarivati plitički ciljevi, budući da on pogadja sve zaposlene u Crne Gore", navela je Mihajlović.

I iz Unije, i iz Saveza sindikata napominju da je aktuelni zakon usaglasavan četiri godine i da su takva rješenja jedna od najboljih u regionu. Kažu i da je prvobitno rješenje omogućavalo izbor gradjanima- da li žele da rade do 67 goditne. Radnicima je u mnogome pomagao i Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je snižena starosna granica za odlazak u penziju za muškarce i žene, ali sada je i Fond pio u nezavidnoj situaciji.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.