Društvo

GI 21. MAJ

Antifašistička CG će pozdraviti presudu Mladiću i osuditi ćutnju Vlade i crkve

(15 riječi)

Ispravnom odlukom žalbenog vijeća Haškog tribunala potvrđena je prvostepena presuda kojom je ratni zločinac Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, kazali su predsjednik Savjeta Miodrag Živković, izvršni koordinator Ljubomir Filipović i programski koordinator Građanske inicijative 21. maj Rade Bojović. Oni osuđuju ćutnju Vlade i crkve.

Iz GI 21. maj kazali su da je ispravnom odlukom žalbenog vijeća Haškog tribunala potvrđena prvostepena presuda kojom je ratni zločinac Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

"I ovom presudom, kao i u slučaju Radovana Karadžića, postiglo se makar toliko da notorni ratni zločinci budu osuđeni najtežom kaznom koju je mogao izreći međunarodni krivični tribunal", navodi se u saopštenju.

Ističu da je u pravičnom postupku Mladić osuđen za genocid u Srebrenici kao i za brojne ratne zločine koji uključuju i višegodišnje zlikovačko terorisanje Sarajeva.

"Ovom presudom, osim što se još jednom potvrdilo da je velikosrpska ratna politika u BiH bila genocidna i zlikovačka, međunarodna pravda je jasno stavila do znanja o kakvom se udruženom zločinačkom poduhvatu radilo. Antifašistička, građanska, multietnička i pravedna Crna Gora sigurno se pozdraviti odluku Haškog tribunala i sa ogorčenjem osuditi sramotnu ćutnju Krivokapićeve vlade i crkve koja je iznjedrila takvu vladu, kao i besramna šovinistička reagovanja koja dolaze iz vladajućih krugova ili odvratni revizionizam i poricanje zločina koji dominiraju političkom javnošću u susjednoj Srbiji", kazali su iz GI 21. maj.

Oni dodaju da, za razliku od aktuelne parlamentarne većine koja je "značajnim dijelom proizvod istog šovinističkog duha koji je Mladića učinio egzekutorom genocidne politike", buduća Crna Gora morati kroz svoj obrazovni sistem učiti generacije o zločinima i kaznama koje se ne smiju zaboraviti.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.