Društvo

Povećava se broj oporavljenih

(15 riječi)

(Foto: PR centar)

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, kazao je da se povećava broj izliječenih u Podgorici, te da je ukupan broj izliječenih 216. Kako je kazao, ukupan broj zaraženih od početka epidemije je 322, dok je aktivnih 101.

Mugoša je saopštio da su laboratorije IJZ tokom prve smjene bile su fokusirane na analize uzorka pacijenata koji se oporavljaju. Kazao je i da je juče ukupno urađeno 162 analize. 

Mugoša je kazao da je prethodnih dana došlo do relativnog opuštanja, te da će epidemiološka situacija za deset dana zavisiti od toga kako se dana ponašamo.

 


"Oni koji su u zatvorenom prostoru, moraće da nose maske", poručio je još jednom Mugoša. 

Govoreći o mjerama, Mugoša je kazao da je to odraz situacije u kojoj se nalazimo.

"Imamo povoljniju epidemilošku situaciju, i sada moramo da povedemo računa da se tako nastavi i da omogućimo vraćanje na raniji način života", kazao je on. 

Naglasio je da ćemo morati da promijenimo životne navike.

"Mi svakodnevno analiziramo epidemiološki rizik, i u zavisnosti od toga ćemo reagovati. Tako će biti i u nedjelju - ako situacija bude dobra, mjere će početi od ponedjeljka. Nadam se da će svi shvatiti da opuštanjem samo povećavamo rizik i da će prevladati zdrav razum", poručio je Mugoša.

Direktor Interne klinike KCCG, Sreten Kavarić, saopštio je da je trenutno na kliničkom liječenju u Crnoj Gori sedam pacijenata, od čega je četvoro u KCCG. Troje je smješteno u Klinici za infektivne bolesti, dok je jedan pacijent u jedinici intenzivne njege.

Pod nadzorom je, kako je kazao, 16 zdravstvenih radnika. 

Prema njegovim riječima, roditelji su zakazali 400 termina za vakcinaciju u domovima zdravlja u Podgorici.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, saopštila je konferenciji za medije nove mjere NKT, koje se moraju poštovati od 4. maja.

Još nije vrijeme za "brze" testove

Mugoša je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da za sada još nemamo dovoljno validirane podatke za upotrebu tzv. brzih testova.

"Smatramo da još nije vrijeme za to", poručio je Mugoša.

Mugoša je dodao da smo još daleko od otvaranja granica.

Ponovio je da Crna Gora ima jedno od "najširih" testiranja u regionu.

"Kad se pojavi "brzi" test koji je pouzdan, počećemo sa korišćenjem. Još nemamo dovoljno uvjeravanja da bi taj test bio dobar kao PCR test, koji sada koristimo", kazao je Mugoša.

Mjere ne opterećuju dodatno 

Stomatolozima je jasno propisano koja oprema je potrebna da bi pružili pomoć, kazao je Mugoša, odgovarajući na pitanje.

"Što se tiče procedura, oni već znaju šta i kako da rade. Ne sumnjam da su spremni za rad", kazao je. 

Sekulić je dodala da je dozvoljeno nositi i tekstilnu masku, te da mjera o maskama rasterećuje građane da moraju kupovati, odnosno nositi medicinske maske. 

"Kreirajući uslove za rad naših privrednih subjekata, vodili smo računa o tome da to ne budu mjere koje će ih dodatno koštati", pojasnila je ministarka. 

 

Sekulić je kazala da subvencije podrazumijevaju da država pomaže u dijelu plate, a poslodavac razliku do pune plate i punog iznosa poreza i doprinosa je dužan da plati poslodavac.

"Od sjutra će biti dostupna aplikacija za prijave za subvencije", rekla je ona.

Od ponedjeljka težište na inspekciji

Težište aktivnosti od ponedjeljka je upravo na Upravi za inspekcijske poslove, kazala je Sekulić.

"Naša sugestija prema Upravi i inspektorima je da u prvom trenutku djeluju preventivno. Dok privrednici ne steknu naviku i praksu za primjenu ovih mjera, da idu sa opomenama i upozorenjima, a da tek u sljedećoj fazi idu sa represivnim mjerama, odnosno kaznama", saopštila je ministarska ekonomije. 

Redovne konferencije NKT održavaju se radnim danima od 17 sačova. Direktan prenos konferencija možete pratiti na TVCG, Radiju CG i Portalu RTCG.

 Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.