Politika

CANU da se intenzivnije uključi u sva pitanja budućeg razvoja države, druge kuće osim Crne Gore nemamo

(15 riječi)

Crnoj Gori je neophodan dijalog kako bi se prevazišle sve podjele u društvu. Druge kuće osim Crne Gore nemamo, poručeno je sa događaja povodom 50. godišnjice od osnivanja Crnogorske akademije nauka i umjetnosti CANU.

(Foto: Kabinet predsjednika)

“Jedna od najvažnijih odluka koju je donijela Crna Gora bila je odluka o formiranju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti CANU”, saopštio je predsjednik države Milo Đukanović.


Šef države je naglasio da su za poštovanje mudre i hrabre odluke ljudi koji su prije 50 godina donijeli odluku o formiranju CANU-a.

“Formiranje CANU značilo je snažan pečat razvoju države”, istakao je Đukanović.

On kaže da primjećuje da je važno da CANU bude još intenzivnije uključena u sva pitanja budućeg razvoja Crne Gore.

 “Da se daju neupitni i valjani odgovori na aktuelne izazove Crne Gore i globalne političke ekonomske načune u kulturne scene. Nužno je okrenuti se budućnosti i da damo najbolje odgovore na ono sa čime se suočavamo kao dio globalnog društva. Sučavamo se sa obnovljenom idejom retrogradnom potrebom da se dovodi u pitanje crnogorski identitet. Imamo obavezu da odgovorimo na takve aspiracije, potrebu da odgovorimo na savremene izazove. Naš odgovor mora biti građanska Crna Gora na proevropskom putu razvoja. To treba Crnoj Gori danas i u budućnosti. Siguran sam da se Crna Gora i region ponovo suočava sa istim izazovom hoće li biti dio Evrope ili će zahvaljujući manipulaciji velikih da nestane van toka saveremene evropske civilizacije. Moramo da mobilišemo sve potencijale crnogorskog društva”, smatra on.

Premijer Zdravko Krivokapić je ocijenio da je Crnogorska akademija nauka i umjetnosti CANU kao hram mudrosti uvijek sagledavala sve uspjehe i neuspjehe svog naroda.

“Vi ste uzor Crne Gore. Mudrost vaša i znanje ne podliježu dnevnim predrasudama”, kazao je danas premijer.

Prema njegovim riječima, država i narod su na istorijskoj prekretnici.

“Napravljen je iskorak ka demokratiji. Kao premijeru mi je jako stalo do vaših mišljenja. Vlada je svjesna važnosti CANU-a. Spremna je da da dužni doprinos kao održivo investiranje u budućnost naših potomaka”, ocijenio je Krivokapić.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kaže da je uvjeren da CANU može da da veliki doprinos jer samo timskim duhom možemo odgovoriti na izazove.

“Mi smo u atmosferi podjela, a to nije dobro. Hajde da mjera patriotizma bude poštovanje zakona, služenje narodu, davanje dijela sebe za opšte dobro. Ubijeđen sam da vi kao tim mudrosti i stručnosti i iskustva i krem ovog društva možete dati doprinos u izgradnji jake građanske Crne Gore koja će pobijediti kriminal korupciju i podaništvo. Znam da u vama imamo partnere”, naglasio je Bečić.

Predsjednik CANU-a Dragan Vukčević je naglasio da su prvi put tri čelna čovjeka crnogorske politike gosti na događaju koji je Akademija organizovala.

“Kao predsjedavajući sam im zahvalan. Ta tri čovjeka o mnogim stvarima različito misle, ali sam siguran da sva trojica dijele naše mišljenje da druge kuće osim Crne Gore nemamo. Da ne diramo u grobove i državu za početak. Mi se još nismo susreli ni sa 1918, ‘45, ‘89, ‘99… a ni sa 2006. ne na način da se prebrojavamo već da o tome razgovoramo. Crnoj Gori je potreban dijalog, racionalan i činjeničan dijalog. CANU je to dužna Crnoj Gori.  Nadam se da će biti prilike da razgovaramo sa premijerom o finansiranju i završetku izgradnje  naše zgrade”, poručio je on.

Akademik Momir Đurović je rekao: “Lupili su nas ove godine sa 30 odsto budžeta.”

“Pozdravljam sve što ste rekli ali se plašim da je u prošlosti Akademija prošla teška iskušenja. Plašim se da Crnoj Gori i CANU ne razumiju šta vrijeme znači u 21. vijeku. Nemamo vremena da pravimo put do Danilovgrada dvije godine, zgradu CANU dvije godine, auto put sedam godina. CANU je radila i radiće na tome da spasimo našu djecu jer 50.000 traži posao a isto toliko traži vize da ode iz zemlje”, upozorava on.

Đurović predlaže da se proslava ovog jubileja održi sljedeće godine kada ne bude kovida da mogu da “dođu naši prijatlji da uveličaju proslavu CANU-a”.

“Još jedan razlog da se odloži proslava je i što se glavna zgrada Akademjje gradi dvadeset i više godina. Sadašnja se radi dvije godine. Ako ćemo tom brzinim da gradimo Crnu Goru bolje da se iselimo svi. Bolje da proslavu vežemo za izgradnju zgrade. Problem je jer je izvođač naišao na kamen pa se traži produženje rokova. To je smiješno. Otvaranje zgrade i proslavu da vežemo da se pokuša se nadležni dogovore sa izvođačem da se ta zgrada završi za nekoliko mjeseci”, jasan je on.

Đurović je zamjerio prethodnim vladajućim elitama na odnosu prema CANU.

Akademik Ljubiša Stanković je istakao da se u posebnim okolnostima obilježava jubilej CANU-a.

“Pripremljen je program obilježavanja velikog jubileja. Akademija ima 39 vanrednih i redovnih članova”, napomenuo je on.

Reditelj Branko Baletić priprema film koji će dati pregled aktivnosti CANU u novije vrijeme.

Svečana sjednica planirana je za 12. oktobar.

Dragan Radonjić ističe da je veliki jubilej za CANU i državu.

“Akademija će ove godine objaviti više od 30 izdanja. Budžet Akademije je ove godine smanjen za 30 odsto”, dodao je on.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.