Društvo

VLADA CG

Dogovorena nabavka 150.000 doza Fajzera

(15 riječi)

Vlada je preuzela koncesiju za put Meljine-Petijevići, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić i dodao da će to biti u korist privrednika i predstojeće turističke sezone. Premijer je saopšti i da je Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) novoj nacionalnoj avio-kompaniji ToMontenegro izdala dozvolu za rad. Dogovorena je, ističe i nabavka još 150.000 doza Fajzer vakcina.

On je rekao da je Vlada na sjednici donijela odluku da preuzme koncesiju na dijelu puta od Herceg Novog do Trebinja, kako bi granice, koje predstavljaju pepreku u bilo kom smislu, ovoga puta bile jednostavnije za prelaženje.

„Na taj način smo preuzeli jedan veliki dio aktivnosti, koji je u dosadašnjem peridu bio tretiran kao lokalni karakter, što predstavlja obavezu države, jer nigdje u svijetu nemate da na prostoru prelaska određene granice to tretirate kao lokalni put“, kazao je Krivokapić.Kako je objasnio, trenutno je obaveza prema koncesionaru 4,6 miliona eura, a dogovor je da maksimalna granica bude četiri miliona eura.

„U međuvremenu, koncesionar će uložiti 300 hiljada eura dodatnih za popravku određenih dionica koje imaju propuste. Ta granica može biti samo niža, što će Komisija utvrditi na nezavisan način“, rekao je Krivokapić i dodao da će to da bude planirano u budžetu za narednu godinu.

On je rekao da se na taj način šalje još jedna poruka – da će Crna Gora pristupiti integrisanom prelasku granica, a sve u cilju smanjenja gužvi i omogućavanja bržeg prelaska granica.

„Ako to uradimo, Crna Gora postaje destinacija koja će biti za primjer drugima. U saradnji sa Bosnom i Hercegovinom (BiH), Srbijom i Albanijom, učinićemo sve da region bude povezan na najbolji mogući način, a da vrijeme zadržavanja na graničnim prelazima bude što je moguće kraće“, poručio je Krivokapić.

Licenca nacionalnoj avio-kompaniji ToMontenegro

On je potvrdio i da je Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) izdala licencu nacionalnoj avio-kompaniji ToMontenegro.

„Na taj način će avio-saobraćaj dobiti ono što smo i obećali“, dodao je Krivokapić.

On nije mogao da precizira kada će kompanija ToMontenegro imati prvi komercijalni let.

„Vlada je učinila sve da obaveze koje imamo završimo u određenom vremenskom periodu, što je preduslov da možemo da letimo bilo gdje, a to se misli prvenstveno na Beograd“, naveo je Krivokapić.

On je rekao da ne može da potvrdi informaciju koja se pojavila u javnosti da kompanija ToMontenegro ima operativan samo jedan avion, a da je sa drugog skinut motor.

Krivokapić je, govoreći o imunizaciji u susret turističkoj sezoni, kazao da je u Crnoj Gori za dva dana vakcinisano preko 20 hiljada građana.

„Ako bi to poredili sa jednom Njemačkom to bi značilo da tokom jednog dana vakcinišete 1,2 miliona građana, ili u Americi to je pet miliona građana. Na taj način mi iskazujemo naše obećanje da će do 15. juna najmanje 30 odsto naših građana biti vakcinisano. To je veliki poduhvat“, smatra Krivokapić.

Prema njegovim riječima, stekli su se uslovi da Crna Gora potpuno spremna dočeka turističku sezonu.

Krivokapić je podsjetio da su primorski gradovi, prvi put nakon možda više od godinu, za vrijeme Vaskrsa bili prepuni turista.

„To je još jedna dokaz da smo vaskršnje praznike uspjeli da pretvorimo u pobjedu turizma, jer je preduslov za dolazak na crnogorsko primorje ili bilo koji dio Crne Gore bio upravo samo dobra volja“, poručio je Krivokapić.

On je pozvao građane da od 25. maja do 25. septembra zaborave na okupljanja, kako bi se ostvarili planirani prihodi u turizmu.

"To je naša ekonomska obaveza prema svim građanima", kazao je Krivokapić.

On je, govoreći o sastanku sa evropskim komesarom za proširenje, Oliverom Varheljijem, kazao da je sa njim razgovarao u četiri oka i da ne može iznijeti detalje.

„Ne bih to nazvao zamjenom duga jer je to pomalo ružno, ali u svakom slučaju podrška koju očekujemo od Evropske komisije (EK) je na tom fonu da nam odobre određena sredstva, kojim bi relaksirano mogli da idemo u susret raznim projektima koje bi Crna Gora mogla da radi u narednom periodu. Postoje tri varijacije na tu temu“, zaključio je Krivokapić.

Vlada dogovorila nabavku 150 hiljada Fajzer vakcina

Vlada Crne Gore dogovorila je nabavku još 150 hiljada Fajzer vakcina, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić i dodao da ispunjavaju obećanje da će do 15. juna najmanje 30 odsto crnogorskih građana biti vakcinisano.

Krivokapić je, na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, podsjetio da je u Crnoj Gori u posljednja dva dana vakcinisano više od 20 hiljada građana.

„Time ispunjavamo obećanje da će do 15. juna najmanje 30 odsto naših građana biti vakcinisano“, kazao je Krivokapić.

To je, kako je naveo, veliki poduhvat.

„Raduje činjenica što je danas Vlada dogovorila nabavku još 150 hiljada Fajzer vakcina“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je današnja posjeta ministra vanjskih poslova Mađarske Sijarta bila plodonosna.

„Na kraju našeg razgovora upravo je iskazana mogućnosti da oni u ovom trenutku imaju višak vakcina i da su spremni da nam ustupe određeni broj, i to će ovih dana dogovoriti ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović“, rekao je Krivokapić.

Neću štititi Kandića

Govoreći o udesu u kojem je učestvovao zamjenik generalnog sekretara u Vladi Nikola Kandić, premijer je poručio da nikoga neće zaštiti, te da je to što se dogodilo neprimjereno.

„Vjerujte da je odgovornost ključna riječ ove Vlade. Ono što se desilo Kandiću je neprimjereno“, naveo je premijer.

Saopštio je da je danas dao preporuku da niko ne može da koristi vozila vikendom i praznicima i da, službeni automobili moraju biti parkirana poslije završetka radnih obaveza.

On je saopštio da, ako sve u tom slučaju tačno, onako kako se kaže, sankcije će biti predstavljene javnosti.

Krivokapić smatra i da Uprava policije u ovom slučaju nije pokušala ništa da zataška.

„Da su dva službenika UP vršila određene aktivnosti direktno sa porodicom Popović i na taj način željeći da utiču na drugačiji način odviljanja ovog postupka“, naveo je premijer.

Saopštio je i da koliko je on čuo, Kandić nije vozio automobil.

„Sve će se dokazati. Dajte da ne sudimo unaprijed. Mislim da su ovdje mnoge činjenice zloupotrijebljene, nikoga ne želim da zaštitim“, zaključio je Krivokapić.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.