Ekonomija

Građani nezadovoljni odlukom Vlade Crne Gore da ugroženo stanovništvo pomogne umanjenjem računa za struju

(15 riječi)

Odluka Vlade Crne Gore da najugroženije kategorije stanovništva u Crnoj Gori u ovom kvartalu-penzionere i nezaposlena lica, pomogone na taj način što će im računi za struju u natredna tri meseca biti umanjeni za 40 odsto naišla je najblaže rečeno na nezadovoljstvo veliklog broja onih građana na koje se ta odluka odnosi, a kod nekih čak i na ogorčenje.

Kako je saopšteno iz Vlade što je potvrdio i predstavnik Elektroprivrede Crne Gore, pravo na subvenciju imaju penzioneri čija su primanja ispod 222 eura i nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore uz uslov da su ta lica vlasnici brojila za struju.

Prema proceni predstavnika EPCG pravo na ovu pomoć imaće oko sto hiljada građana Crne Gore.

Međutim, građani koji su nas kontaktirali nezadovoljni su ovakvom odlukom što objašnjavaju dobro poznatom činjenicom o vlasništvu brojila odnosno vlasničkim odnosima i načinom porodičnog života u Crnoj Gori.

Naime, mnogo je slučajeva da u zajedničkom domačinstvu, porodičnoj kući ili stanu živi više porodica ili članova, a vlasnik brojila za struju je obično „glava“ porodice.

Međutim u tom domačinstvu ima članova penzionera i nezposlenih lica koji sapadaju u kategoriju ugroženih lica ali zato što nisu vlasnici brojila neće ostvariti pravo na subvenciju. Takođe u Crnoj Gori živi i veliki broj podstanara koji pripadaju ovoj kategoriji koji iz istog razloga neće moći ostvariti ovu subvenciju.

Nekoliko penzionera iz Podgorice i nezaposlenih lica koji su nam ukazali na ovakvu situaciju ogorčeni su zbog ovakve odluke Vlade Crne Gore pa je neki ocenjuju kao prevarantsku ili čak diskriminatorsku.

Oni smatraju da su predstavnici Vlade morali znati kakvo je stanje po ovom pitanju u Crnoj Gori i zato sumnjaju da je aktuelna vlast htela da pomogne, ali da ta pomoć stigne do što manjeg broja građana.

Najbolje vrsta pomoći, kažu nezadovoljni građani, je bila novčana pomoć kao što je bila za prošli kvartal kada su svi penzioneri sa primanjima do 222 eura dobili po 50, a nezaposlena lica po 100 eura.

Ako je državi bilo mnogo da ponovo pomogne najugroženije sa pomenutim iznosom bolje da se odlučila za manji iznos ili da je za ugroženo stanovništvo obezbedila neku drugu vrstu pomoći npr.pomoć u osnovnim životnim namirnicama, po spiskovima Fonda PIO i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, bez izuzetaka.

Prethodna vlast, podsećamo, zbog epidemije korone u junu prošle godine novčano je pomogla penzionere sa najnižim primanjima i nezaposlena lica, a bilo je i više vrsta pomoći u namirnicama koje su delili na osnovu spiskova Ministardstva rada, lokalnih uprava i Crvenog krsta.  (izvor: danas.rs)0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.