Politika

Vuksanović Stanković: Crnogorskom vlašću upravlja Beograd

(15 riječi)

Temeljni ugovor koji bi država trebalo da potpiše sa SPC suprotan je nacionalnim interesima Crne Gore, kaže u intervjuu za Novu M poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković. Dodaje da je potpisivanje ovog dokumenta još jedan dokaz da politikom u Crnoj Gori upravljaju iz Beograda, a naglašava i da su trenutni događaji u zemlji posljedica loše politike Vlade.

(Foto: Screenshot)

Stava je i da bi, ukoliko Skupština ne izglasa smjenu ministra pravde Vladimira Leposavića, predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić trebalo da podnese ostavku.

Potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom za Crnu Goru značilo bi ustavno političko i etičko priznanje sramnih odluka Podgoričke skupštine iz 1918. godine, nakon kojih je i ukinuta Crnogorska pravoslavna crkva, kaže Vuksanović Stanković.

Vuksanović Stanković: Ono što smo imali prilike da vidimo u javnosti zaista je nevjerovatno, da upravo ona pitanja koja su ključna za nacionalne interese Crne Gore i Crnogorskog identiteta počev od tog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, do raznih odluka Vlade o ukidanju prebivališta i državljanstva našim državljanima koji rade u inostrastvu, do njihovog brisanja sa političkog spiska, sve su pitanja koja su na neki način pomalo onako stidljivo prikazivana javnosti sa jedne strane, a u stvari su vrlo tajna, a ono što ne treba da bude javno, a to su tajni podaci iz ANB-a, e to curi na sve strane. Tako da jasno je da bi potpisivanje tog Temeljnog ugovora upravo bilo simbolizovanje one nasilne okupacije nad Crnom Gorom i priznanje sramne odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine na šta Crna Gora kao država ne smije i neće pristati.

NOVA M: Za dio stručne javnosti sporna je činjenica da Temeljni ugovor potpisuje država Crna Gora i nacionalna crkva strane države. Kakav je Vaš stav i kako će se potpisivanje ovog akta odraziti na našu zemlju?

Vuksanović Stanković: Prije svega kada su u pitanju bilateralni odnosi ugovori se potpisuju između dvije države i to je potpuno jasno iz ugla pravila svih pravnih propisa međunarodnog prava i to je nešto što zna svaki student koji polaže međunarodno privatno pravo. Ovdje imamo Srpsko-pravoslavnu crkvu koja ima maljivu državinu u Crnoj Gori koja nije subjekt prava. I potpisivanje tog Temeljnog ugovora je samo još jedan dokaz da sa politikom vlasti u Crno Gori upravljaju iz zvaničnog Beograda i da bi upravo potpisivanje tog ugovora bilo po posljednjoj volji Amfilohija i sigurno onih građana Crne Gore koji su išli na litije, jer njegova volja da, podsjetimo građane, bila je da ugovor potpiše Mitropolija crnogorsko primorska. Ali to u ovome slučaju nije riječ. Tako da pravno je sve potpuno jasno, za nas je to potpuno neprihavatljivo jer je suprotno nacionalnim interesima Crne Gore, suprotno istorijskim činjenicama, to bi značilo ponovno okupiranje Crne Gore i pravno bi značilo da se vjerski objekti koji se nalaze na teritoriji Crne Gore, a koji su vlasništvo crnogorske države, upisuju u zemljišne i katastarske knjige zvanične Srbije.

NOVA M: Kako vidite ulogu GP URA, koja je programski proklamovala zaštitu interesa naše države, u trenutnim dešavanjima u Crno Gori?

Vuksanović Stanković: URA je trojanski konj velikogsrpskog nacionalizma u Crnoj Gori koja podržava sve što je ideja Srpske pravoslavne crkve, a to je okupacija Crne Gore sa jedne strane, a negiraju ono što je pravo pravoslavnih Crnogorki i Crnogoraca sa druge strane. U svim drugim političkim pitanjima jasno je da je URA kao politički subjekat loš izvođač završnih radova, u službi DF-a, a sa druge strane DF opet u službi Beograda. Tako da vi imate sa jedne strane politiku jedne navodne građanske partije koja je pitka za jedan dio građanskog biračkog tijela, ali u stvari iza te priče kriju potezi koji su sasvim suprotni nacionalnim interesima i pitanjima nacionalnog indentiteta Crne Gore.

NOVA M: Posljednjih dana svjedoci smo brojnih incidenata na nacionalnoj osnovi, od napada na novinara Nebojšu Šofranca, do kamenovanja učesnika autokolona, takođe Vi ste bili na meti mizoginih napada. Koga možemo označiti kao krivca za trenutna dešavanja?

Vuksanović Stanković: To je posljedica jedne kleronacionalističke politike, koju vodi zvanična Vlada i posljedice su upravo one o kojima ste Vi govorili. Ono što je jako važno jeste da je nažalost trenutna slika u Crnoj Gori ona koja podsjeća na devedesete godine, na godine podjele. Kada imate jednu Vladu kleronacionalističku politiku koja favorizuje jedan način onda imate ove posljedice koje ste vi nabrojali. Ono što je najsramnije za priču jeste da imate ministarku Bratić koja se uopšte nije ogradila od napada, gnusnih napada, vulgarnih napada naNebojšu Šofrancanašeg uglednog sportskog novinara.

Vuksanović se osvrnula i na sporni Predlog izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, koji su predstavnici parlamentarne većine predali u skupštinsku proceduru.

Vuksanović Stanković: Imamo pred sobom krajnje politički zakon, od sastava Tužilačkog savjeta, koji nije u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, ako imate u sastavu Tužilačkog savjeta, pet uglednih pravnika koje će birati parlament, a znamo ko ima parlamentarnu većinu. Imate predstavnika Ministarstva pravde, a znamo čiji je predstavnik Ministarstva pravde i kada imamo vršioca dužnosti VDT koji se može birati iz reda ne samo tužilaca već može biti pravnik iz Vodovoda, onda je jasno da se i to mjesto može nacrtati i imate sastav Tužilačkog savjeta gdje imate četiri tužioca i sedam onih koji to nijesu.

NOVA M: Za 11. maj zakazana je skupštinska sjednica, na kojoj će između ostalog raspravljati i o smjeni ministra pravde Vladimira Leposavića zbog njegovog spornog stava o Srebrenici. Čuli smo premijera koji je kazao da smjena jednog ministra ne znači rekonstrukciju Vlade. Zanima me Vaš stav, da li će eventualna smjena ministra Leposavića uticati na stabilnost Vlade?

Vuksanović Stanković: U Srebrenici se desio genocid, za nas su bitne pravosnažne presude Haškog tribunala koji je osnovan za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Vidjećemo kako će glasati parlamentarna većina, da li će doći do razrješenje Leposavića. Ono što je važno da eventualna smjena ministra Leposavića ne znači rekonstrukciju Vlade, može se izabrati, predložiti novi ministar, kojeg će skupštinska većina da glasa ili neće, ali ono što je važno jeste pitanje političke odgovornosti premijera jedne države. Ako ne dođe do smjene znači da prijedlog premijera nije prošao u Skupštini Crne Gore i to je pitanje za premijera. On bi trebalo u toj situaciji da podnese ostavku.

Vuksanović Stanković je podsjetila da na pitanje upućeno ministarki prosvjete, nauke, kulture i sportaVesni Bratić, da li priznaje državu Crnu Goru, ostala uskraćena za odgovor. Zaključuje, kakva Vlada, takva i politika. A politika je dodaje, jako loša, jer se ne sprovodi u interesu nacionalnih interesa, što šteti građanima i međunarodnom ugledu Crne Gore.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.