U fokusu

Poslanička pitanja

(15 riječi)

Sreten Vujović

Piše Sreten Vujović

Manastirka pogrebnih usluga JBB se, prilikom odgovora na poslanička pitanja u predvečerje Hristovog raspeća, poziva na Hipokrata! Aferim! A što bi „Đedo“ rekao na to?!  Zanemaruje „slučajno“ da je vrijeme Hipokrata bilo vrijeme najvećeg procvata filozofije, umjetnosti, kulture, a da medicina, na žalost, nije poznavala antibiotike, vakcine, mikrohirurgiju! Ova Manastirka, koja  je očigledno pogrešno parkirala metlu, pa se sa pozicija „gledačice u jagnjeću plećku“ (u nedostatku olova) ili fadžolu, ili ruga sa crnogorskim građanstvom, ili je diplomu stekla u nekom institutu „onostranih“ djelatnosti u društvu sa znamenitim Hari Potterom?!

Era Srednjeg vijeka je „dobačila“ sve do renesanse! No i u tom vremenu epidemija, od kojih je najspominjanija kuga, nema medicinskog odgovora! Nema ni mnogo kasnije, u vrijeme poznate „španjolice“!  Vjerovatno je JBB nešto smetnula sa uma?! Možda se „zabrojala“ u svom „pogrebnom preduzeću“ brojanjem pokojnika, pa nije primijetila da je ovo 21. vijek, u kome postoje vakcine, manje ili više testirane?! Zaboravila je da su njeni istomišljenici, koliko juče, tvrdili da se korona liječi tamjanom i molitvama sveštenika SPC (da ne zaboravimo crkvena zvona), čemu je  ona dala bitan doprinos, pa je u tom smislu dozvolila da popovi, ove zadnje paravojne i paracrkvenе formacije  na Balkanu, vašare po KBC-u i pričešćuju oboljele! Jedino nijesu uspjeli pričestiti jednu Kineskinju koja se tamo takođe zatekla! No, uz sve zamjerke, hvala joj „đe čula i đe ne čula“ što je liječila „Đeda“!

Ponavljam, dakle, krajnje je licemjerno preslikavati daleku prošlost na sadašnjicu, u kojoj su, pored svih medicinskih dostignuća, sabraća JBB tvrdila da se korona liječi tamjanom i molitvama! Ta situacija u kojoj je ona direktni saučesnik,  podsjeća na vrijeme pomora kuge u srednjem vijeku, pa čak i u vrijeme kada je nastao „Dekameron“, na žalost sa  manje komičnih epizoda, ali zato ne sa manjkom skandala i skandaloznog ponašanja, po dubini, širini i svim  mogućim dimenzijama, naprednjačkim i pozadinskim! Tada su medicinari nosili crne odežde i stravične maske sa gavranovim kljunom da bi prestrašili kugu (pu, pu, anatematetamo)!  Tako su i ovi diletanti, zadojeni klerofašizmom, plašili koronu tamjanom i zvonjavom  crkvenih zvona!

Žali Мanastirka pogrebnih usluga što, za vrijeme stare vlasti, nijesu u Crnu Goru mogla ulaziti „braća“ iz „srpskog sveta“! Bili „zarobljeni“, kaže! Dobro je  što je ona otvorila sve granice bez ikakvog ograničenja i bez ikakvog medicinskog nalaza, ali je zato sve Crnogorce i ostale građane, liše pripadnika „nebeskog naroda“, stavila u karantin, igrajući se u dokonim satima „eci-peci-pec“ zdravstvenih mjera! Bruka bez lijeka ili, kako bi epski pojac kazao: „To je crno bez i’đe bijela…“ Osim toga, epidemija je dobila „rekordne“ razmjere, kada su „Đedovi“ sljedbenici, u sred Corona Free situacije, pravili masovne skupove bez ikakve zaštite, a čelnici  novonadošle vlasti išli da cjelivaju sve raspoložive mrce, ponjave i tuđe popove u regionu, naravno, bez zaštite!

I kada je napokon u dobrom dijelu pomrlo sve što je moglo pomrijeti, sa velikim izgledima da sa „postupak“ ove više nego morbidne „epidemiološke zaštite“ dovede do kraja, JBB se besprizorno  hvali svojim  uspjesima  u savladavanju korone! Možda je u svojoj religijskoj egzaltaciji „posjetila“ neke druge prostore i konsultovala „liste“ kmetova u budućem „spahiluku“  srpskog sveta, poput Čičikova u Gogoljevim „Mrtvim dušama“!?

Poživjela ti nama dovoljno dugo da shvatiš kako si nas „usrećila“ svojim pogrebnim aktivnostima!

Вјечнаја памјат!Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.