Politika

Reagovanje

PEN centar: Politici fašizacije društva građanska, multietnička i sekularna Crna Gora mora odlučno stati na put!

(15 riječi)

Crna Gora sve dublje tone u mrak etnonacionalizma, klerofašizma i šovinizma. Najnoviji događaj u Pljevljima potvrđuje da Vlada Crne Gore ne samo što ne suzbija opasne društvene pojave već ih podstiče, saopšteno je iz PEN centra.

- Skandalozno šovinističko skandiranje o probuđenoj Srpskoj Sparti i primitivno etiketiranje nepravoslavnoga stanovništva otvorilo je oči svima koji su imali dilemu što se dešavalo na śeveru Crne Gore neposredno nakon posljednjih izbora. Kontinuitet nasilničkoga ponašanja prema pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice, nakon prijetnji progonima i pogromima, manifestovao se i ultimatumom da u Pljevljima najvišu policijsku dužnost ne može obavljati pripadnik nepravoslavne populacije!? – navode iz PEN centra u saopštenju.

Oni ističu da nosioci izvršne vlasti moraju da shvate da od decembra 2020. nose glavni teret odgovornosti za mir i bezbjednost u Crnoj Gori.

- Ovaj sramni ultimatum dobio je svoju formalnu potvrdu saopštenjem za javnost Nove srpske demokratije, Demokrata, Demokratske narodne partije i Pokreta za Pljevlja, u kojem se s pozivom na „dvotrećinsku volju građana Pljevalja pa i Bošnjaka“ očigledni šovinistički akt pokušava zamaskirati klasično revanšističkim porukama. Ne manje zabrinjava i saopštenje Građanskoga pokreta URA koji je formalno osudio „svaki vid šovinizma i ekstremizma“, ali je tu svoju osudu do te mjere relativizovao, adresirajući te pojave isključivo na račun bivše vlasti, da je svojom porukom zapravo ohrabrio sva eventualna buduća razbuktavanja šovinističkih strasti – navode iz PEN centra i dodaju:

- Nosioci izvršne vlasti moraju da shvate da od decembra 2020. nose glavni teret odgovornosti za mir i bezbjednost u Crnoj Gori te da je upravo njihovim postupanjem, relativizovanjem i zataškavanjem ekstremizma, prijetnjama s najviših pozicija poput one da „pola Crne Gore“ ne spava suočena s rukom pravde te nizom odluka uperenih protiv građanskoga karaktera Crne Gore došlo do raspirivanja podjela i narušavanja bezbjednosti u Crnoj Gori. Odluke koje su u proteklih nekoliko mjeseci donošene bez ustavnoga i zakonskoga osnova, izvan institucija sistema, a dobrim dijelom i izvan Crne Gore, pokušaji izbornoga i nacionalnoga inženjeringa, promocija revanšizma i sile te katastrofalna ekonomska i zdravstvena politika doveli su crnogorsko društvo u opasnu zonu međunacionalnih trvenja i dramatičnih socijalnih tenzija. Događaji u Pljevljima, izlivi mržnje i šovinistički zahtjevi i parole, podržani od svih političkih konstituenata crnogorske vlasti, moraju biti upozorenje za sve crnogorske građane. Politici fašizacije društva građanska, multietnička i sekularna Crna Gora mora odlučno stati na put!Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.