U fokusu

DEGUTANTNO PONAŠANJE AKADEMIKA CANU

(15 riječi)

Piše: Zoran Vulević

Ne, ne želim im se obratiti biranim riječima jer oni to ne zaslužuju. Takođe ne, ni frazama i formulacijama „uvijenim u akademske oblande“, što bi bilo mnogo bliže njihovom javnom diskursu, koji moja malenkost duboko prezire. Zato želim da neprimjereno ponašanje akademika CANU prema državi Crnoj Gori i njenim građanima,pokušam približiti na jednostavan, lako razumljiv način. Lišen kitnjastih, lepršavih, u suštini praznih i izvještačenih misaonih i jezičkih konstrukcija, prepunih floskulakojima je ta gospoda, inače, sklona. A koji bi, pretpostavljam, upravo trebao da me preporuči kao intelektualno dovoljno potentnu osobu koja „ima pravo“  da im se obrati, jer oni su, zaboga,„sabrana pamet vascijelog naroda“, nedostupni običnim smrtnicima.

 No, da krenemo redom u dokazivanju ove neprijatne  tvrdnje.

Uveliko se nastavlja ponižavanje države Crne Gore i urušavanje njenih institucija (istina ne i ove u kojoj provodi vrijeme pomenuta gospoda) od strane ove nasilne i primitivne vlasti (zato je i nasilna), a akademici CANU i dalje „mudro ćute.“ Ni da pisnu! Liše malobrojnih, časnih i dostojanstvenih njenih članova koji joj, koliko-toliko,spašavaju ugled.

Njih iz „Crnogorske“ akademije nauka i umjetnosti, apogotovo njihovog „umiljatog“ predsjednika, izgleda, ne bi moglo pokrenuti da progovore ni iskrcavanje Vučićevih trupa na sred Trga nezavisnosti u Podgorici, zajedno sa njihovim kolegama iz SANU, inače tradicionalnim zagovornicima velikosrpske ekspanzionističke poltike. U stvari, ne bi bilo iznenađenje i da ih dočekaju i upriliče im dobrodošlicu. Onaj dio njih, uvijek odanih „srpskoj stvari.“ 

„Crnogorski“ akademici se prave da ne primjećuju opasnost koja se nad Crnom Gorom nadvila zbog očigledne klerikalizacije i fašizacije društva, u cilju sprovođenja monstruoznog plana stvaranja „srpskog sveta“, koji otvoreno promoviše aktuelna vlast u Crnoj Gori!

Neće oni da čuju ni povremene neprijateljske tonove prema Crnoj Gori, koji dolaze od njihovih kolega iz Srpske akademije nauka i umjetnosti, a kamoli da se usude da ih makar upozore!

Ne reaguju ni na unižavanje državnog Univerziteta problematičnim izborima rukovodećih kadrova,  protivnika građanske i sekularne Crne Gore!

Baš ih je briga za namjeru aktuelne vlasti da zatvori „naš prozor u svijet“, Fakultet za crnogorski jezik i knjževnost!

Ćute oni i na ponižavanje crnogorskih zaslužnih stvaralaca kojima nova vlast želi da oduzme opravdano dodijeljene nadoknade!

Ni da zucnu o usvojenim zakonima koji direktno ugrožavaju građanski i sekularni koncept države Crne Gore!

I podosta toga još.

Pa valjda ih nešto od pobrojanog obavezuje da se oglase. Makar toliko da vidimo da su još živi i zdravi.

Želite li, možda, gospodo „crnogorski“ akademici  da pomislimo kako vašainteresovanja kojima ste okupirani daleko prevazilaze ogroman problem u kojem se našla država čiji ste akademici. Da vaši pogledi strijeme u daljinu, do samog ruba obzorja, dok mozgate kako da pomognete cip-cijelom čovječanstvu.Zbog čega problemi o kojima ovdje govorimo za vas ne mogu biti uočljivi i zato vam promiču. Valjda treba da shvatimo da njihovim rješavanjem treba da se bave oni koji se vrzmaju tamo dolje, u prizemlju.Nijesu to pitanja koja treba da zaokupe pažnju „trusta mozgova“ smještenih u „Crnogorskoj“ akademiji nauka i umjetnosti.

Ili želite, možda, gospodo „crnogorski“ akademici, da povjerujemo  kako je razlog za takvo vaše ponašanje vaša tobožnja sposobnost da vidite više nego svi drugi zajedno. Da vidite nešto, za obične smrtnike nedokučivo, zbog čega se tako i ponašate. Da li hoćete da na taj način protumačimo vaše nedopuštivo ćutanje na svu ovu muku što je zadesila našu državu?

A, ne, nikako ne, gospodo draga! Nećete nas prevariti! Vaš bleferaj i foliranje ne može proći ni kod jednog zdravomislećeg građanina ove države, posebno ne kod njenih iskrenih privrženika. Jer,sve je u ovom slučaju toliko očigledno, da očiglednije ne može biti! Ne postoji ništa „iza brda“, nevidljivo običnim građanima, nešto što bi moglo opovrći tvrdnju o velikosrpskoj agresiji na Crnu Goru! Kako spolja, tako i iznutra!O velikoj opasnosti koja se nad njom nadvila.

Nije daleko dan, gospodo „crnogorski“ akademici  kada će i pred vašim vratima „zaigrati mečka.“ Kada će revoltirani građani tražiti da se povučete. Da napuštite vaše prostorije iz kojih dopire nesnosan „zadah velikosrpstva.“ To će tražiti jednako energično i s patriotskom odanošću kojom traže i odlazak neprijateljske aktuelne vasti!

Jer, nova Crna Gora koja je na sigurnom putu da se ostvari, znaće da se oslobodi onih koji su navikli da od nje vječito uzimaju, ali ne i dajoj na pravi način uzvraćaju za njena dobročinstva. Čak čestoi radeći protiv nje i njenih interesa.

Nije nam poznato gospodo „crnogorski“ akademici da ste izdali jedno jedino saopštenje, makar „uvijeno u akademske oblande“, osude velikosrpske agresije kojoj je danas izloženaCrna Gora. Pritisnuta i od vaših kolega iz SANU. Ne, nema vas niđe! Čekate, valjda,rasplet situacije da bi ste odlučili kojem ćete se „privoljeti carstvu.“ Osjećate li imalo stida zbog svog kalkulantskog i kukavičkog ponašanja? Koje ide direktno na ruku neprijateljima ove države!

Vaše ponašanje, akademici CANU, moglo bi biti podsticajno za nekogdomišljatog literatu,koji bisvojedjelo, tragikomične sadržine, nazvao „Čekajući da progovore“, inspirisan čuvenom Beketovom dramom: „Čekajući Godoa.“Sa vjerovatnoćom da će se to dogoditi jednakom onoju vezipojavljivanjaGodoa. Nepresušni svijet apsurda, ovoga puta sa crnogorskim šmekom.

Vi, „crnogorski“ akademici kroz vaše nedostojno ponašanje, zapravo dajete vjetar u leđa aktuelnoj vlasti. Jasno i glasno deklarisanoj protiv ove države.Nema takvog primjera niđe na svijetu, da aktuelna vlast i državna akademija udaraju zdušno po sopstvenoj državi.Uživate u njoj sve blagodeti i privilegije, a opet ste protiv nje. Patriotski i čojski, nema što!

U sličnom kontekstu treba  pomenuti i našu univerzitetsku elitu, kao i brojne intelektualce, sve „rasne ćutalice“, s ogromnim pomanjkanjem osjećanja patriotizma, ali zato s izrazitim viškom koristoljublja i kukavičluka.

I zaista, niko nečasniji i po društvo opasniji ne može biti od intelektualaca „poroznog morala“, posebno onih na javnim pozicijama, čije ponašanje treba da služi kao primjer građanima!

Obaveza novih, evropskih snaga u Crnoj Goriće biti da izgrade stabilnu građansku i sekularnu državu, sa snažnim institucijama, čiju suverenost ne može dovoditi u pitanje ni jedna buduća vlast, makar to i željela. U takvoj Ctnoj Gori, za vas gospodo „crnogorski“ akademici više neće biti mjesta u vodećoj naučnoj ustanovi. Vaše će pozicije zauzeti oni koji to apsolutno zaslužuju. Ne samo po svojim naučnim referencama i vrhunskim umjetničkim dostignućima, već i zbog svoje, za razliku od vas,bezrezervne odanosti svojoj državi.  A, takvih, Crna Gora, srećom po nju i sve nas, zaista ima.

Nikada više Crna Gora ne smije dopuštiti da joj u vodećoj naučnoj ustanovi, kao i u mnogim drugim, sjede ljudi u čiju se iskrenu privrženost svojoj državi ne vjeruje, a koji bestidno„zoblju novac“ ovog napaćenog naroda. Nikada više!Povezani članci...

1 Komentara

Da je vječna Crna Gora Postavljeno 15-04-2021 15:08:50

Svaka čast Gospodine Vuleviću, kazali ste ono što mnogi misle ali neće javno da saopšte. Jadni su to akademici koji vrlo posvećeno ćute na sva aktuelna zbivanja usmjerena na rušenje Crne Gore, jadni i nikom potrebni. Digli bi glas, to sigurno znam, ukoliko bi im smanjili ili ukunuli i najmanji benefit koji već decenijama isisavaju iz naše zemlje. Ali, ne treba njih kriviti, krivi smo mi koji smo im dali mogućnost da se tako ponašaju. Nećemo ih prozivanjem i kritikama ni zacrvenjeti, nemaju stida. Ono što smo dužni našoj Crnoj Gori jeste da je oslobodimo ovakvih akademika.

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.