Društvo

NVU Crnogorski zbor

PO PLANU, ZADACIMA I PREUZETIM OBAVEZAMA

(15 riječi)

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (Foto: FCJK)

Nakon uspješno završene misije donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, kojim se za duži period SPC garantuje protivpravno stečena imovina u Crnoj Gori, zacimentirana su odlukom Skupštine Crne Gore prava, privilegije i status nepostojećem pravnom subjektu u Crnoj Gori, a to je SPC, što znači da je prvi zadatak ispunjen. I ne samo to, Zakonom su blagosiljane sve nezakonite intervencije na spomenicima kulture, čime se briše dio crnogorske istorije da bi se popunile praznine srpske istorije.

Apostoli prelaze na drugu kariku u lancu crnogorskog identiteta, sa zadatkom nestanka crnogorskog jezika. Vrlo efikasan način udara na crnogorski jezik je nestajanje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK). U pitanju je fakultet koji je ogledni primjer vrhunske organizacije, vrhunskih profesora prepoznatih u međunarodnoj stručnoj javnosti, fakultet čiji rad i djelovanje predstavljaju obrazac, šemu i način rada svih drugih koji treba da se bave pitanjima crnogorskog identiteta. Uostalom, čemu Fakultet za crnogorski jezik kad „ne postoji“ ni crnogorski narod?

Istovremeno, sa udarom na fakultet neophodno je izvršiti i diskreditaciju prvog čovjeka – dekana tog fakulteta dr Adnana Čirgića. Neophodno je, koristeći se udbaškim metodama, prvo izazvati mržnju prema tom čovjeku od strane njegovih kolega. U tome se djelimično i uspjelo izjavama u kojima se indirektno navodi da istaknuti kulturni stvaraoci Crne Gore nijesu primali mjesečnu naknadu iz razloga što je to svojstvo priznato i Adnanu Čirgiću „iako ne ispunjava zakonske uslove za to“.

Svako razuman zna da se ne može prekinuti isplata naknada istaknutim kulturnim stvaraocima bez prethodno donijetog akta o prestanku statusa istaknutog kulturnog stvaraoca ili drugog akta o obustavi isplate naknade. Dakle, ispravni pristup je da se svakom isplaćuje navedena naknada dok postiji pravni osnov za to, odnosno dok se svakom pojedinačno pravnim aktom ne ukine to pravo ili obustavi isplata. Međutim, radi se upravo suprotno. Obustavlja se isplata naknada istaknutim stvaraocima, Adnan Čirgić se javno diskredituje bez mogućnosti da ostvari svoje ustavno pravo na pravni lijek i indirektno se sugeriše njegovim kolegama da je on osnovni uzrok za neizvršavanje obaveza ustanovljenih zakonom.

Treba istaći da je Adnan Čirgić je autor 18 knjiga i priređivač preko 200 izdanja iz oblasti crnogorske filologije i kulturologije. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade i mnogih prestižnih nagrada u zemlji i inostranstvu. Autor je prvog službenog pravopisa i gramatike crnogorskoga jezika. Sve to skupa je i jedan od razloga da 2017. godine Crna Gora dobije međunarodni kod za crnogorski jezik od Ujedinjenog savjetodavnog komiteta za kodifikaciju jezika sa sjedištem u Vašingtonu.

Da zaključimo, gospodo iz FCJK, vi ste krivi što ste profesori Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, a Vi gospodine Čirgiću što ste dekan tog fakulteta.  

Građani Crne Gore, apelujemo na vas da javnim djelovanjem stanete u zašititu FCJK jer svako pasivno postupanje vodi nas u sledeći sunovrat crnogorskog identiteta. Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.