Politika

Predizborna kampanja crkve i vlasti u Nikšiću

Radojević: Aktuelna vlast i crkva brutalno klerikalizuju društvo

(15 riječi)

SCP sa novom vladajućom većinom počela je otvorenu kampanju pred izbore u Nikšiću. Time je i zvanično nastavljena klerikalizacija crnogorskog društva, do mjere nedvosmislene prepoznatljivosti. Ili su možda premijer Krivokapić i predsjednik Skupštine Bečić sasvim “slučajno” baš u toku kampanje za nikšićke izbore, posjetili Eparhiju budimljansko-nikšićku, gdje ih je dočekao administrator MCP Joanikije, kada su zajedno poslali otvorene političke poruke, saopštio je Marko Radojević, predsjednik OO Socijaldemokrata Nikšić.

(Foto: SD)

Kako je rekao Radojević, ovom prilikom političari i crkveni velikodostojnici su, usred političke kampanje, poslali poruku da: će posjeta Nikšiću biti “dobar znak za preporod Nikšića, za uspjeh vlasti Crne Gore u svemu što dobro čini i planira”, ali i da “je ovo godina velikih događaja i promjena u Nikšiću… ako Bog da”. “Kakvih promjena u Nikšiću, usred kampanje, sasvim je jasno. A još jasnije je da se ovakve poruke šalju uz svesrdnu podršku premijera i predsjednika Skupštine. Oni, baš kao i ministarka Bratić i mnogi drugi apostoli, posjećuju čelnike opština koje im “odgovaraju”, a u opštinama koje im nijesu poltički bliske ne posjećuju njihove čelnike, već obilaze isključivo crkvene predstavnike, crkve i manastire”, poručuje Radojević.

On je zaključio porukom da: “Ovime izborna kampanja u Nikšiću pokazuje pravo lice kvazigrađanskih partija. Partija koje se varaju ako misle da je dovoljno da na izborne liste postave nekoliko nepravoslavaca da figuriraju i budu im alibi za ovakva činjenja. Baš kao što se varaju da mogu papagajskim ponavljanjem da su građanske partije, sa sebe sprati činjenja u kojima otvoreno rade na potpunoj klerikalizaciji društva i koriste crkvu za političke ciljeve, a i crkva njih.

Sve to pokazuje da je Crna Gora na raskrsnici između građanske i nacionalne; sekularne i teokratske; multivjerske i svetosavske; evropske i srednjevjekovne; nezavisne i zavisne države. Stoga pozivamo građane da ovakve manipulacije prepoznaju, i okrenu se realnoj situaciji u društvu. Onom društvu koje je, nažalost, za dva mjeseca došlo na listu “Ne putuj” korona-zemalja, zajedno sa Avganistanom, Irakom i Alžirom”.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.