Društvo

Zaglavio izbor direktora UP: Kandidati srpskog sveta neprihvatljivi Zapadu!?

(15 riječi)

Vlada Crne Gore sinoć nije izabrala Zorana Brđanina za direktora Uprave policije, iako ga je ministar Sergej Sekulović predložio za tu funkciju! Prethodno, ministar je, u skladu sa zakonskom procedurom, obavio intervjue sa kandidatima koji su dobili "zeleno svjetlo" nakon testova u Upravi za kadrove.

Sekulović je razgovarao sa šefom Specijalnog policijskog odjeljenja Draganom Radonjićem, zatim sa rukovodiocem Sektora za bezbjednost saobraćaja i rukovodiocem Operativno-komunikacionog centra Uprave policije Draganom Klikovcem, te sa bivšim šefom policije u Budvi i dekanom Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci Vojom Lakovićem.

Da je u rukama premijera Zdravka Krivokapića još jedan vruć krompir vidjelo se čim je ZBCG (zapravo DF, jer su uslijedila saopštenja nekih članica koalicije da nijesu konsultovani) saopštila da neće prihvatiti ministrov prijedlog, tek što je Sekulović okončao intervjue sa kandidatima!Javna je tajna da je Dragan Klikovac favorit DF. 

Vlada se, međutim, ne suočava samo sa pritiskom Demokratskog fronta, nego i sa jasnim stavom ključnih zapadnih zemalja da na čelo Uprave policije ne može doći niko skloniji srpskom svetu, nego EU. Podsjetimo, Zorana Brđanina svojevremeno je za savjetnika postavio Goran Danilović tokom kratkog mandata ministra unutrašnjih poslova, a o Lakovićevom ideološko-političkoj profilaciji dovoljno govori i lokacija fakulteta na kojem je angažovan.

Provladine Vijesti objavile su da će ANB obaviti bezbjednosnu provjeru kandidata za direktora UP. S obzirom na to da su svi kandidati već prošli bezbjednosnu provjeru ANB, ovaj potez može se razumjeti kao premijerov manevar da neispunjavanje zahtjeva DF-a opravda "višom silom". Naime, nije teško pretpostaviti da nova bezbjednosna provjera, zapravo, znači dobijanje mišljenje zapadnih partnera o pretendentima na mjesto šefa policije?   

No, prema saznanjima Antene M, Vlada Zdravka Krivokapića mogla bi se suočiti s još jednim ozbiljnim kadrovskim izazovom. Malo je reći kontroverznom Dejanu Vukšiću isteklo je v.d. vrijeme, a njegov CV i rad na čelu Agencije za nacionalnu bezbjednost, navodno, upalili su "crveni alarm" kod zapadnih partnera?

Konačno, status Dritana Abazovića kao garanta da obavještajno-bezbjednosni sektor neće pasti u srpsko/ruske ruke, temeljno je uzdrman. Potpredsjednik Vlade i koordinator tih službi pokazao se kao nesposoban ili, čak, nespreman da zaustavi postavljenja neprikladnih osoba na ključna mjesta u ANB i obavještajnoj strukturi Ministarstva odbrane. Uz to, skandalozni kontakti predsjednika GP URA sa Stevanom Simijanovićem, srpskim agentom sa lažnim američkim diplomatskim ispravama, učinili su, navodno, da Abazovića posljednjih sedmica "na led" stave i ambasadori država koje su u njemu vidjele iskreno prozapadno orijentisanog političara.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.