Društvo

NOVI DETALJI U AFERI LAŽNI DIPLOMATA

Simijanović dobio novu ličnu kartu za jedan dan

(15 riječi)

Američko-srpsko-crnogorski državljanin Stevan Simijanović koji je koristio lažni diplomatski pasoš SAD i pobjegao iz Crne Gore nakon privođenja u Nikšiću, dobio je 27. januara ove godine novu crnogorsku ličnu kartu – samo dan nakon što je predao zahtjev, odgovoreno je Pobjedi iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Simijanović Stevan, 26. 1. 2021. godine, u Područnoj jedinici za građanska stanja i lične isprave Bar, podnio je zahtjev za zamjenu lične karte, odnosno oglašavanje nevažećom lične karte izdate 1. 6. 2016. godine, u Područnoj jedinici za građanska stanja i lične isprave Bar. Navedeni zahtjev riješen je 27. 1. 2021. godine, dok je lična karta imenovanom uručena 29. 1. 2021. godine”, saopšteno je Pobjedi iz MUP-a, uz napomenu da Simijanović ima prebivalište u Baru.

U odgovoru na pitanja naglašeno je da se, prema Zakonu o ličnoj karti, na zahtjev građanina nova lična karta u redovnoj proceduri može izdati u roku od 30 dana. U takozvanim hitnim slučajevima ili iz ,,drugih opravdanih razloga, ako su za to ispunjeni uslovi“, moguće je ličnu kartu dobiti u kraćem roku.

Koji su to hitni razlozi bili da se Simijanoviću izda lična karta za jedan dan, da li je neko važan intervenisao – nije poznato.

Prilikom podnošenja zahtjeva od građanina se uzima: fotografija, otisak dva prsta i svojeručni potpis u digitalnoj formi, te isti sa Ministarstvom zaključuje ugovor o izdavanju i korišćenju certifikata, kazali su Pobjedi o proceduri potrebnoj za dobijanje lične karte.

Prema informacijama Pobjede, za Simijanovića je garantovano direktno iz Vlade Crne Gore i zato je MUP tako brzo reagovao. Pri tom, nije urađena obavezna provjera podataka koja bi pokazala da Simijanović ima američko, srpsko i crnogorsko državljanstvo.

Kako je Pobjeda već pisala, lažni američki diplomata je imao intenzivne kontakte tokom boravka u Crnoj Gori sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, pojedinim funkcionerima GP Ura, čelnikom Narodnog pokreta, biznismenom Miodragom Dakom Davidovićem, ali i nizom lidera nekih vanparlamentarnih stranaka.

U petak 12. februara, na Javnom servisu je koordinator svih službi bezbjednosti Abazović kazao da je Simijanović posredovao u kontaktima sa izvjesnom američkom kompanijom koja proizvodi municiju ,,Ameriken balistik“, čiji su vlasnici litvanskog porijekla. Iste večeri Stevan Simijanović je, bez ikakvih problema, preko graničnog prelaza Dobrakovo napustio Crnu Goru i prešao u Srbiju.

Iz Vlade Crne Gore ili Agencije za nacionalnu bezbjednost do danas nije objašnjeno kakva je uloga bila lažnog američkog diplomate niti su jasni motivi njegovih kontakata sa crnogorskim zvaničnicima i čelnicima nekih političkih partija, prvenstveno Ure.

Prema dosadašnjem istraživanju Pobjede, Simijanović je imao razgranate veze sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ali i sa srpskim službama bezbjednosti, preko Marije Havrilov iz ekstremističkog srpskog pokreta ,,Zavetnici“.

U narednim danima Pobjeda će istraživati stvarnu ulogu potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, ne samo u logističkoj podršci djelovanju Simijanovića u Crnoj Gori.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.