Kultura

"BUDO TOMOVIĆ"

KIC: 20-ak umjetničkih sadržaja za februar

(15 riječi)

Na scenama KIC-a tokom februara publika će biti u prilici da odgleda premijeru koproducentske predstave KIC-a i Zahumlja "Kontraevolucija", dva tematska filmska ciklusa, nekoliko koncerata, a organizovaće i tri promocije književnih djela i nekoliko izložbi. Februar je mjesec u kojem će KIC-ov Forum mladih pisaca obilježiti šesti rođendan.

Oko dvadesetak raznovrsnih umjetničkih sadržaja “Srce kulture grada” prirediće tokom februara, a po važećim preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Komisije za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti.

“Filmski program KIC-a tradicionalno u februaru, kroz reviju “Pozorište na filmu”, predstaviće filmska djela nastala na osnovu reprezentativnih pozorišnih komada. Ove godine od 8. do 10. februara publika će moći da pogleda: “San ljetnje noći” (1999), “Posjeta” (1964) i “Moja rođaka Rejčel” (1952). Takođe najprestižnije filmove romantične tematike prikazaćemo i u okviru pete revije “Ljubav na filmu”, pa će od 22. do 24. februara na repertoaru biti: “500 dana ljeta” (2009), “Pjesma broj jedan” (2014) i “50 prvih poljubaca” (2004)”, saopštili su iz KIC-a.  

Muzički program KIC-a u okviru koncertnog ciklusa “Mladi talenti” organizovaće prvi cjelovečernji koncert u Podgorici Anđele Spaić (sopran) na kom će izvesti arije iz opera Volfganga Amadeusa Mocarta, Vinćenca Belinija, Đakoma Pučinija, Gaetana Donicetija, i drugih u saradnji s korepertitorkom Marijom Barović.

” U KIC-u će 25. i 26. februara biti održan i Sedmi festival savremene klavirske muzike “Forte piano”. Ovogodišnja tema festivala je "Dječji kutak", a stavlja u fokus odnos kompozitora prema dječjem svijetu. Na programu su djela Kloda Debisija, Morisa Ravela, Alfreda Kazele, Nikolasa Ekonomua, Đerđa Kurtaga, Čik Korie, Sofije Gubajduline, Vladmira Mešike, Milice Vujadinović, i dr. Izvođači su učenici i studenti, kao i pijanisti Darja Samofalova, Marija Mitrović i Bojan Martinović”, navodi se u saopštenju.

Informativno - edukativni program KIC-a  šest godina od osnivanja Foruma mladih pisaca KIC-a obilježiće projektom - video poezija u vidu onlajn formata. Na platformama društvenih mreža od 17. februara biće prikazana “Pjesma na dan” autora: Jane Radičević, Nikole Ćorca, Barbare Delać, Nataše Gudelj, Milene Radević, Luke Boljevića, Jovana Jokića, Anđele Bulajić i Jelene Čavić.

“KIC-ov ciklus “Savremena crnogorska književnost” nastaviće da na kreativan način predstavlja značajne domaće autore i njihova djela, pa će 3. februara biti priređena promocija romana “Kraj smjene” autora Mila Masoničića”, kažu iz KIC-a.

Udruženje književnika i umjetnika "ZENIT” iz Podgorice 15. februara promovisaće zbornik poezije za djecu “Pjesnički karavan”, a 18. februara biće predstavljena i nova knjiga poezije crnogorskog autora Željka Sekulovića “Tango ulice”.

“Koproducentska predstava JU “Zahumlje” iz Nikšića i KIC-a “Budo Tomović” “Kontraevolucija” nastala po tekstu i u režiji Obrada Nenezića premijerno će biti izvedena 11. februara. U predstavi igraju: Slavko Kalezić, Jovan Dabović i Đorđe Tatić”, navodi se u saopštenju.

 Likovni program KIC-a afirmisaće kreativno stvaralaštvo i tokom narednog mjeseca, pa će već 1. februar u izložbenom holu KIC-a biti organizovana izložba radova „Rehabilitacija i reintegracija - migranti u Crnoj Gori”, a 19. dokumentarna izložba fotografija "Moj grad u doba Korone" autora Dalibora Ševaljevića.

“Podsjetimo, poštujući preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore u januaru smo priredili reviju “Mjuzikl - filmska rapsodija“, zatim izložbu radova Udruženja likovnih umjetnika iz Ulcinja, u KIC-u je takođe u januaru obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, a domaćin smo i dodjele godišnjih nagrada i priznanja za filantropiju „Iskra“. Na zadovoljstvo ljubitelja teatra organizovali smo šestu Manifestaciju kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO koja se završava danas”, kažu iz KIC-a.

Shodno odluci Instituta za javno zdravlje broj mjesta je ograničen (Velika sala do 50, DODEST sala do 30, izložbeni hol do 20 posjetilaca), a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno, naglasili su iz KIC-a.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.