Sagovornici

Zoran Vulević

JUBILEJ ZA PONOS

(15 riječi)

Deset je godina od osnivanja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK)! Obzirom na sve kroz što je morao proći da bi opstao, naročito posljednje četiri godine, ravno je proslavi datuma fakulteta sa neuporedivo dužim trajanjem. Zbog čega ovaj jubilej i zaslužuje posebnu pažnju i veliki rešpekt.

No, nije isključeno da povremenih pritisaka vlasti s ciljem degradacije FCJK i pokušaja ometanja njegovog daljeg rada neće još biti, ali šanse da to ozbiljnije ugrozi njegovu egzistenciju su sve manje. Dok izlažem sve ovo, ni sam ne mogu da vjerujem u istinitost izrečenog. Jer to se, vjerovali ili ne, događa u dvadeset prvom vijeku, u jednoj evropskoj državi, na korak od članstva u Evropsku uniju.

Problem koji žestoko iritira aktuelnu, crnogorskim interesima suprostavljenu vlast je u tome što je FCJK bazna visokobrazovna ustanova montenegristike kao naučne discipline. Koja afirmiše i promoviše crnogorski jezik, crnogorsku književnost i uopšte njenu kulturnu autentičnost zasnovanu na temeljima crnogorske istorije i tradicije. I to čini na naučno visoko sofisticiran način, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni. Zbog čega i uživa izuzetan ugled kod srodnih, najrespektibilnijih fakulteta u Evropi i svijetu. Njegova izdavačka djelatnost na izrečene teme je veoma bogata i nemjerljivo dragocjena, dok su učesnici u kreiranju sadržaja iz navedenih oblasti najugledniji profesori i naučni djelatnici kod nas i u svijetu. Stvoriti sve to, u ambijentu u kome se moralo boriti za goli opstananak fakulteta i odbranu čak i ličnih sloboda njegovih profesora, je kolosalan, nevjerovatan uspjeh. FCJK  je danas visokoobrazovna institucija od najveće važnosti za odbranu evropskih vrijednosti u Crnoj Gori i njenog kulturnog, a onda i svakog drugog identiteta i  milenijumskog trajanja.

Ogroman je značaj FCJK za afirmaciju Crnogorskog jezika kao jednog od temeljnih stubova njenog identiteta, sa svim svojim posebnostima kao starog jezika Crnogoraca. Što je sve potvrđeno 2017. godine kada je dobijen Međunarodni kod za crnogorski jezik, kojom prilikom je i definisana njegova osnaka – CNR.  Odluku o tome je donio Ujedinjeni savjetodavni komitet za kodifikaciju jezika sa sjedištem u Vašingtonu, kao najmjeritornije tijelo.

FCJK je nadmoćni svjetionik slobode i visoke naučne kompetencije u popriličnoj tmini neznanja i primitivizma koji nameću oni koji žele Crnu Goru survati u ambis srednjevjekovlja i prihvatanja svjetonazora karakterističnog za to mučno doba u istoriji čovječanstva.  

FCJK je neprobojna brana o koju se razbijaju svi kleronacionalistički, velikosrpski talasi koji uporno prijete građanskoj Crnoj Gori.

FCJK je mjesto đe stanuje evropski duh u punom smislu te riječi, koji na najvišem intelektualnom i naučnom nivou promovišu njegovi odvažni profesori. Čija je glavna zasluga za njegov opstanak i trajanje. Koji su morali izdržati i još izdržavaju mnogo toga što, kako rekosmo, prijeti čak i njihovim ličnim slobodama, u najbukvalnijem smislu.

Na kraju, uz ogromnu zahvalnost svim tim istinskim junacima ovog našeg, po mnogo čemu sumoritog doba, njegovim profesorima i svim zaposlenim, želimo  da FCJK potraje  makar koliko cjelokupna crnogorska istorija, ali bez prekida u svom istorijskom hodu!

Živio FCJK! Živjela Crna Gora!

 



2 Komentara

Miles Postavljeno 06-10-2024 14:16:07

Da je vjecna!

Odgovori ⇾

Proki Postavljeno 03-10-2024 11:08:01

Izvaredno iskreno i toplo ljudski prije svega

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.