•   Četvrtak,Septembar 19.
  • Kontakt
Kultura

SUSRET SA DVA ALBANSKA STVARAOCA SA KOSOVA

(15 riječi)

 Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista

Tokom manifestacije Plavska kulturna jesen i 47. Plavskih književnih susreta, imao sam čast i privilegiju da upoznam dva izuzetna albanska stvaraoca sa Kosova – Flori Brućija (Alb. Flori Bruqi) i prof. dr Šukri Galicu (Alb. Shygri Galica). Oba intelektualca su ostavila dubok utisak na mene svojim djelima, znanjem i posvećenošću. Poznati su ne samo na Kosovu već i u širem regionu kao istaknuti intelektualci i kulturni radnici, čiji doprinos u oblasti književnosti, nauke i obrazovanja ima neprocenjivu vrednost.

Flori Brući, sa svojim bogatim iskustvom u svijetu literature, nauke i farmacije, predstavlja pravi uzor posvećenog stvaralačkog rada. Njegovo ime odjekuje kroz mnoga književna i naučna djela, dok je njegova posvećenost unapređenju fizioloških nauka dodatno osnažila njegovu intelektualnu težinu. Sa druge strane, prof. dr Šukri Galica, kao priznati profesor i naučni radnik, ostavlja neizbrisiv trag na polju obrazovanja i kulture, posvećujući svoj rad unapređenju kosovske akademske zajednice i njenoj povezanosti sa širim balkanskim prostorom.

Kosovo, kao prostor bogat kulturnom i intelektualnom baštinom, iznedrilo je tokom proteklih decenija neke od najznačajnijih pjesnika i stvaralaca. Ne smijemo zaboraviti da je ta zemlja bila plodno tlo za razvoj mnogih umjetnika čije riječi i misli prelaze granice jezika i nacija. Brući i Galica su samo dio tog svetionika stvaralaštva, koji je, uprkos izazovima, nastavio da osvetljava puteve budućih generacija. Kosovski intelektualci su kroz svoj rad svjedoci trajne težnje ka obrazovanju, kulturi i umjetnosti a njihovo nasleđe ostaje neizbrisivo uklesano u temelje kulturne istorije regiona. Upoznavanje sa ovakvim velikanima ne samo da produbljuje moje poštovanje prema kosovskoj književnoj i kulturnoj sceni, već i potvrđuje da su mostovi među narodima i kulturama Balkana čvrsti i neprolazni, baš kao što su neprolazna djela Brućija, Galice i mnogih drugih kosovskih stvaralaca.

Flori Brući, istaknuti intelektualac i plodan književnik sa Kosova, autor je mnogih romana i jedne pjesničke zbirke koji osvjetljavaju ljudske sudbine, društvene dileme i istorijske preokrete kroz snažnu i autentičnu prozu i poeziju. Njegova dela, prevođena i čitana širom regiona, odražavaju duboko razumijevanje kako individualnih unutrašnjih borbi, tako i kolektivnih izazova kroz koje prolaze društva Balkana.

Evo nekoliko njegovih značajnih djela:

„Zjarri i diellit“ (Plamen sunca), poezija, Priština, 1995. – Ova zbirka poezije donosi snažne i emotivne slike prirode i čovekove povezanosti sa njom, dok je sunce centralni simbol strasti, moći i postojanja.

„Ndërgjegjja“ (Savjest), roman, Priština, 1995. – Ovaj roman istražuje unutrašnji svijet čovjeka suočenog sa teškim moralnim odlukama, đe savjest ima važnu ulogu u procesu samorefleksije i duhovne transformacije.

„Vrasësit e liridonëve“ (Ubice liridona), roman, Priština, Tirana, 1996. – Dramatična priča o ljubavi, izdaji i borbi za slobodu, postavljena u kontekstu turbulentnih istorijskih događaja.

„Ringjallja“ (Uskrsnuće), roman, Tirana, Priština, 1996. – Roman bavi se temom ponovnog rađanja, kako u metaforičkom, tako i u stvarnom smislu, pri čemu likovi prolaze kroz fizičko i duhovno obnavljanje.

Gjarpërinjtë e pallatit“ (Zmije palate), roman, Tirana, Priština, 1996. – Roman koji simbolički prikazuje intrige i korupciju u društvu, kroz složene odnose između moćnih pojedinaca.

„Dorëzeza“ (Rukavica), roman, Tirana, Priština, 1997. – Priča o izazovima i borbi za pravdu, đe simbolika rukavice predstavlja poziv na dvoboj, ali i borbu za moral i etiku.

„Tokë e djegur“ (Spaljena zemlja), roman, Skadar, Tirana, Priština, 1998. – Ovaj roman bavi se ratnim temama, razaranjem i gubitkom, ali i neuništivom snagom ljudske volje da preživi i obnovi se posle tragedije.

„Burri dhe gruaja“ (Muškarac i žena), naučna knjiga, Tirana, Priština, 2000. – Naučno djelo koje istražuje odnose između muškarca i žene iz perspektive fiziologije i psihologije, uz dubinsku analizu rodnih uloga i njihove evolucije kroz istoriju.

„Pallati i akereonit“ (Palata Akherona), roman, Tirana, Priština, New York, 2000. – Mračno i mistično delo inspirisano mitologijom, gde Akheron, reka bola i tuge u grčkoj mitologiji, postaje mesto susreta između života i smrti, prošlosti i sadašnjosti.

Posebnu važnost u opusu Flori Brućija ima njegova medicinska literatura, u kojoj se prepliću nauka, istraživanja i humanizam. Njegov rad na polju fiziologije i kinezologije doprinio je ne samo razumijevanju fizičkih procesa u ljudskom tijelu, već i unapređenju zdravlja kroz multidisciplinarni pristup. Kroz svoje naučne radove, Flori Brući ostavlja neizbrisiv trag u oblasti medicinskih nauka, kombinovanjem teorijskog znanja sa praktičnom primjenom, što ga čini izuzetno značajnim autorom ne samo u svijetu književnosti, već i u medicini.

Veoma dragocjen intelektualac i istaknuti naučnik, prof. dr Šukri Galica rođen je  1951. godine. Jedan je od najplodnijih i najuticajnijih kosovskih stručnjaka na polju književnosti, publicistike i akademskog obrazovanja. Njegova svestrana djelatnost obuhvata širok spektar oblasti – od poezije i proze, preko književnih studija, kritike i eseja, do javnih predavanja i naučnih radova. Kao autor, kritičar i profesor, Galica je izgradio reputaciju nepokolebljivog mislioca, posvećenog intelektualnog radnika i poštovanog profesora. Njegova dela, objavljivana u brojnim časopisima i magazinima, pokrivaju kako kreativni, tako i naučni aspekt pisane riječi. Galica se bavi kako dubokim literarnim analizama, tako i temama savremene kritike i eseistike, te svojim raznovrsnim opusom doprinosi ne samo kosovskoj već i širem balkanskom kulturnom prostoru. Njegova sposobnost da spoji naučno i umjetničko istraživanje pokazuje njegovu izuzetnu intelektualnu širinu.

Među najvažnijim djelima prof. dr Šukri Galice izdvajaju se:

„Koha flet me brezni“ (Vrijeme govori kroz generacije), poezija, 1979. – Ova zbirka pjesama odražava suštinsku vezu između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, đe vrijeme kao pojam postaje centralni motiv u stvaranju osjećaja kontinuiteta između različitih generacija.

„Poezia e Fatos Arapit“ (Poezija Fatosa Arapija), monografska studija, 1990. – Dubinska analiza poezije jednog od najvažnijih albanskih pjesnika, Fatos Arapija u kojoj Galica istražuje složene motive i stilističke inovacije koje su obilježile njegov opus.

„Amësia“ (Majčinstvo), priče, 1991. – Zbirka priča koja se bavi univerzalnim temama ljubavi, požrtvovanja i majčinstva, đe se kroz likove i njihove sudbine istražuju različiti oblici ljudskih odnosa i emocija.

„Simbolika e sundimit“ (Simbolika vladavine), kritika i eseji, 1995. – Ova zbirka eseja i kritika analizira političke i društvene simbole kroz prizmu književnosti, osvjetljavajući načine na koje vlast utiče na stvaralaštvo i umjetničko izražavanje.

„Konica – moderniteti, eseistika, kritika“ (Konica – modernitet, eseistika i kritika), monografska studija, 1997. – Monografija posvećena jednoj od ključnih figura albanskog modernizma, Faiku Konici u kojoj Galica istražuje njegovu ulogu u razvoju albanske književnosti i kritičke misli.

„Mesazhi kritik“ (Kritička poruka), eseji i kritike, 1999. – Zbirka eseja u kojoj Galica kritički promišlja različite aspekte književnosti i umjetnosti, pružajući uvid u ključne teorijske pristupe savremene kritike.

„Dashuria vdekërisht“ (Ljubav do smrti), roman, 2003. – Roman koji istražuje složene odnose ljubavi i smrti, đe se kroz likove preispituju granice ljudske emocije i tragična priroda ljudske egzistencije.

„Identiteti artistic“ (Umjetnički identitet), naučni radovi i kritičke osvrte, 2005. – Ova zbirka naučnih radova i kritičkih promišljanja istražuje pojmove umjetničkog identiteta, kreativnog izraza i kulturne dinamike.

„Bota magjike e fëmijës“ (Magijski svijet Đeteta), 2007. – Knjiga koja se bavi dJetinjstvom i dJečjim svIJetom, analizirajući magijski način na koji đeca doživljavaju stvarnost i svijet oko sebe.

„Mesazhi intelektual“ (Intelektualna poruka), 2012. – Eseji i javna promišljanja koja se bave ulogom intelektualca u savremenom društvu, njegovom odgovornošću i doprinosom u oblikovanju javnog mnjenja i kulture.

Pored bogate autorske karijere, prof. dr Šukri Galica drži predavanja iz istorije književnosti na Fakultetu umjetnosti Univerziteta u Prištini, kao i na temama poput osnova novinarstva, medija i javne komunikacije, akademskog pisanja i kulture jezika na Fakultetu obrazovanja, Univerzitet u Prištini, Kosovo. Njegova predavanja su izuzetno cijenjena zbog dubine uvida, inovativnog pristupa i sposobnosti da motiviše studente u oblasti književnosti, medija i javnog govora. Šukri Galica predstavlja nezaobilaznu figuru u intelektualnom i kulturnom pejzažu Kosova, čiji doprinos na polju književnosti, kritike i obrazovanja ostavlja dubok trag u savremenoj akademskoj i kulturnoj misli.

Razgovori sa oba profesora, Flori Brućijem i prof. dr Šukri Galicom, bili su izuzetno nadahnjujući i puni intelektualne težine. Trudio sam se da kroz svaki trenutak saznanja upijem što više o stanju kosovske književnosti, radu Udruženja pisaca Kosova i njihovim aktivnostima u oblasti kulture. Njihove priče o angažovanju na kulturnoj sceni, posvećenost književnosti, kao i težnja ka povezivanju naroda kroz umjetnost i literaturu, bile su izvanredne. Kroz njihove riječi, jasno se ocrtavala slika Kosova kao prostora bogate kulturne baštine, ali i mjesta đe su izazovi u kulturi i umjetnosti neizbježni, ali ne i nepremostivi.

Vrijeme je prosto prolećelo i prije nego što smo se našli, pola noći nas je zateklo. Rastali smo se puni utisaka, ispunjeni iskrenom željom da se opet sretnemo u Prištini, đe bih rado nastavio ovaj dragocjeni dijalog o kulturnim mostovima koje gradimo. Srdačnost i otvorenost ovih intelektualaca ostavila je neizbrisiv trag u meni. Njihova ljubaznost i spremnost da podijele svoje bogato znanje o književnosti i kulturi Kosova duboko su me dodirnuli.

Flori Brući i Šukri Galica su kroz svoje učešće na Plavskoj kulturnoj jeseni pokazali kako književnost može postati moćan medij za povezivanje naroda, za razumijevanje različitosti i za njegovanje univerzalnih vrijednosti. Njihov primjer jasno potvrđuje da mostovi između kultura ne nastaju sami od sebe, već se grade trudom, dijalogom i željom da se razumije i uvaži tuđa perspektiva. Oni su pravi ambasadori kulture i umjetnosti, čiji rad nadilazi  granice Kosova i doprinosi širenju balkanske kulturne zajednice. Ovaj moj mali, skromni esej posvećen njima je moj doprinos jačanju tih kulturnih veza koje, verujem, svi zajedno moramo da njegujemo. Neophodno je da u vremenu kada su granice ponekad previše izražene, stvaramo prostore u kojima se umjetnost i kultura mogu slobodno preplitati i obogaćivati. Samo tako možemo graditi budućnost zasnovanu na poštovanju, saradnji i međusobnom razumijevanju. Plavska kulturna jesen i 47.Književni susreti bili su pravo mjesto đe su ti mostovi počeli da se grade a vjerujem da će ih budući susreti dodatno ojačati i proširiti.



2 Komentara

Fanito Postavljeno 18-09-2024 12:53:09

Bozidare, jos jedan zanimljiv tekst u prlog kulturne saradnje i upoznavanja sa djelima pisaca iz okruzenja. Svaka cast!

Odgovori ⇾

aaa Postavljeno 18-09-2024 11:55:23

Si vous voulez acheter les accessoires les plus attractifs, puissants et abordables, répliques de montres sont tout ce dont vous avez besoin. Ce sont replique rolex les belles montre replique qui vous permettent de rehausser votre personnage sans voler la banque.Audemars Piguet replique Contrairement aux montres design, ces accessoires sont à la portée des gens ordinaires. Cependant, vous ne devez pas penser que si elles sont sur le bas de gamme, replique montre ils sont privés de la qualité et look classique que vous désirez. En fait, replique panerai les répliques de montres ont exactement le même aspect et les caractéristiques que leurs homologues coûteux. La seule différence est qu’elles ne sont pas trop coûteux.

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.