•   Četvrtak,Septembar 19.
  • Kontakt
CG u srcu

Reagovanje na izjavu jučerašnju Dritana Abazovića

(15 riječi)

(Foto: CKP)

Izjava Dritana Abazovića na završnom predavanju prvog dana REACT forum da TU "najviše ide u prilog Crnogorcima" predstavlja vrhunac političkog cinizma. 

 

Naprotiv taj ugovor, koji će prije ili kasnije biti preispitan i ukinut, višestruko je štetan po Crnu Goru jer predstavlja suštinski izraz dominacije SPC, pa time i države Srbije nad Crnom Gorom. 

 

Pravni stručnjaci od integriteta su saglasni da se njime legitimiše i legalizuje dominantan monopolski položaj ove crkve u Crnoj Gori čime se direktno krši i njen Ustav.  

 

Da i ne govorimo o njegovim negativnim posljedicama na vjerski život pravoslavnih Crnogoraca koji ne pristaju da im (veliko)srpski klerikalizam determiniše nacionalni identitet i duhovni i kulturni svjetonazor.

 

Abazovićeva tvrdnja da je "njegovim potpisivanjem prvi put u istoriji Srpska pravoslavna crkva priznala našu nezavisnost i pravni poredak države i stala u registar vjerskih zajednica kao i sve ostale zajednice" besmislena je i netačna.

 

Naime, SPC kao vjerska organizacija nije pozvana da priznaje ili ne priznaje nezavisnost i pravni poredak suverene države u čijim granicama djeluje, već da se kao i svaki drugi pravni subjekat povinuje njenom Ustavu i zakonima.

 

Pored toga, ni sa jednom drugom vjerskom zajednicom u Crnoj Gori nije potpisan ugovor u čijem naslovu stoji termin “temeljni” osim sa SPC.

 

Abazović je još jednom pokušao manipulativno ubijediti crnogorsku javnost da ugovor što ga je na prepad potpisao onog jutra sa srpskim partijarhom zapravo predstavlja “korist” a ne nesagledivu štetu po državu Crnu Goru jer afirmiše prava ali ne i obaveze SPC prema njoj.

 

Njime se legalizuje miješanje SPC u politički. društveni i kulturni život Crne Gore i omogućava položaj svojevrsne države u državi ili nad državom. No papir trpi svašta.



Povezani članci...

6 Komentara

Nema slike

lxbfYeaa lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 02:18:51

555

Odgovori ⇾
Nema slike

lxbfYeaa lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 02:18:17

555

Odgovori ⇾
Nema slike

lxbfYeaa lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 02:18:00

555

Odgovori ⇾

lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 02:13:28

555

Odgovori ⇾

lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 02:12:57

555

Odgovori ⇾

lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 02:12:43

555

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.