U fokusu

Goran Sekulović

Kuda ide Crna Gora?

(15 riječi)

Kuda ide Crna Gora? Ovo pitanje lebdi u vazduhu ne samo od 30. avgusta 2020.g., već i od mnogo ranije. Odmah neđe poslije samourušenja komunizma napisao sam jedan osvrt na temu političkog života postsocijalizma. Dao sam mu naslov ‘’Kako vjerovati avanturi(sti)’’. U podnaslovu je stajalo: ‘’Demokratija podrazumijeva konsenzus. No, kako ga ostvariti, kad mnoge partije to nijesu u stanju učiniti ni u sopstvenim reedovima, a kamoli u nekim širim grupacijama sa svojim (ne)istomišljenicima.’’ I evo smo danas, poslije punih trideset godina, na istim ‘’talasnim dužinama’’. I još se čini da idemo ‘’vama u susret’’, što podrazumijeva nova zla, konflikte, sukobe, ratove… Đe je sve počelo loše po Crnu Goru ili zašto je nešto ‘’trulo u državi Danskoj’’?

Kad se čita Lalićeva ‘’Ratna sreća’’ nevjerovatna je sličnost između vremena uoči pada vlasti knjaza i kralja Nikole s jedne i vlasti DPS-a s druge strane. Pogledajte samo frapantnu podudarnost između tzv. ’’bombaške’’ afere i drugih pokušaja svrgavanja s vlasti Nikole i pokušaja državnog udara 2016.g. i eliminacije s vlasti Mila Đukanovića, čak i fizičke, o čemu je praktično govorio tada i Aleksandar Vučić. Mada, što se tiče Đukanovića, ‘’lov’’ je već bio počeo sa sloganom DF-a ‘’MI ILI ON’’, što je bio, kako sam tada pisao, suštinski i objektivno gledajući, otvoreni poziv i tender za njegov i fizički uklon. I vlast Nikole I i Đukanovića je bila uspješna u međunarodnim poslovima (dokaz za to je da ni jedan od spoljnopolitičkih prioriteta i rezultata vlasti DPS-a ‘’oslobodioci’’ nijesu i ne mogu, bar za sada, da revidiraju i promijene), ali je u unutrašnjim sferama društva bila katastrofalna u tolikoj mjeri da ‘’oslobodioci’’ samo nastavljaju ono što je DPS vlast ‘’ostvarila’’, čak poneđe i sa istim kadrovima!

Doduše, ono u čemu je DPS najgore radila, i nije sama ‘’proizvela’’, tj. nastavila je na goloj ledini svojih komunističkih prethodnika i dalje da ništa ne radi i da tako stvara izuzetno pogodno tlo za u krajnjem i nestanak Crne Gore. Na stranu ono što je američki ambasador Mur rekao da korupcija, kriminal i alavost mnogih u vrhu vlasti DPS-a prijeti uništenju resursa ove zemlje a time i gubljenju njene nezavisnosti i životne samostalnosti i samoodrživosti. Ovđe sada mislim na to da je izgubljen ogroman potencijal za izgradnju Crne Gore kao modernog društva, a to znači kao crnogorske nacionalne države. Jer, sve moderne države su nacionalne države ili to nastoje da postanu. U postsocijalističkoj Crnoj Gori čak se stiglo i ispod nivoa socijalističke Crne Gore. U Ustavu nezavisne Crne Gore izbačen je stav iz preambule Ustava socijalističke Republike Crne Gore da crnogorski narod ima istorijsko pravo na postojanje svoje sopstvene države. Modernost i nacionalnost nijesu nikako u protivrječnom i neprijateljskom odnosu kada je u pitanju izgradnja države i demokratskog društva. Naprotiv! Postoji generička veza između nacionalne države i poliarhije (ustavne demokratije). Nacionalna država  osnovna je forma ovoga modernizacijskog procesa. To je onaj tip države koji su iznjedrile dvije velike političke revolucije, Francuska i Američka, i koja počiva na vrijednostima zrelog političkog prosvjetiteljstva.

Dolazimo do onog pitanja s početka ovog teksta kako je i kada loše krenulo u razvoju naše zemlje i naslova onog mog davnašnjeg osvrta. Naime, i do dana današnjeg u Crnoj Gori ne postoji preovlađujuća svijest o značaju izgradnje moderne nacionalne crnogorske države – građanske i pravne, demokratske, socijalne i javne, naravno, to se podrazumijeva! – ne samo za Crnogorce kao većinski narod-naciju (barem valjda još uvijek), već i za sve druge nacionalne zajednice, odnosno za sve građane ove zemlje. Obično se kaže da smo građanska država (to je ubilježeno i u Ustavu i kao takva smo jedina na prostoru ne samo Jugoistočne Evrope već rijetka i na cijelom svijetu), a u praksi i u životu vidimo da nijesmo ni građanska ni pravna ni moderna – što bi podrazumijevalo i nacionalnu dimenziju, u Crnoj Gori crnogorsku, logično, kao istorijsku, kulturnu, političku i civilizacijsku osnovu za prosperitet svih nacionalnih zajednica i društva i zemlje u cjelini. U stvarnosti se sve više pretvaramo u dio ‘’srpskog sveta’’ a to samo i jedno može značiti da Crna Gora postaje sve više srpska nacionakna država sa mogučim ali vidimo i stvarnim ‘’privjescima’’ još nekih nacionalnih supstrata (Bošnjačka partija je ušla u Vladu sa grupacijom vojvode Mandića iako je islamska vjera za njih ‘’lažna’’!), a sve pod plaštom izgradnje tzv. ‘’građanske države’’, pojma koji kao oče naš u Ustavu omogućuje klerofašistima da je pretvaraju u svoj feud i posjed. Kad se takvom jednom provizoriju, ali i vrlo detaljno iscrtanom scenariju koji se realno ostvaruje, dodamo jednu krajnje neodgovornu izvršnu vlast, skupu do beskraja i neprimjerenu ovoj državi i ovom društvu (postoji čak i ministarstvo za gas, iako gasa nemamo!?), na čelu sa avanturistom koji poput njegovog idola Vučića crta na tabli ‘’boljitak’’ grđanima i obećava  sjajnu budućnost koja samo što nije počela, kako kaže za nekih desetak godina! – onda dobijamo jednu vrlo  lošu sliku i perspektivu svega onoga što nas čeka u katastrofalno stvarnoj i realnoj, zbiljskoj i jedino kao takvoj mogućoj budućnosti ako se nastavi ovim tempom, ‘’kvalitetom’’ i sadržajem političko-državnog života.

Umjesto da Vlada bude samo onaj podsticajni, sigurnosni i zaštitnički okvir i ram u kome će se omogućiti da građani kvalitetno i ravnopravno, slobodno i sa jednakim šansama ostvaruju svoje potencijale i kreacije za svoj vlastiti i dobrobit cijelog društva, ona postaje glavni (re)distributivni centar raspodjele bogatstva. U tolikoj mjeri da premijer obećava da će uvesti i državni ‘’Glovo’’, naime, javno preduzeće koje će građanima po nižim cijenama donositi robu i hranu u kućama i stanovima! Problem Crne Gore je proizvodnja, stvaranje viška, profita, zarade, odnosno njen manjak i manjak pravih proizvodnih investicija. Na mjestu svega toga imamo populizam premijera i PES-a o povećanju nerealno stvorenih plata što sve prati povećanje cijena koje su čak veće nego i u najrazvijenijim zemljama zapadne Evrope!?, imamo špekulantska i prevarantska nadmudrivanja i nadgornjavanja. Naravno, premijerov očigledni i tako lako prepoznatljivi populizam, uvezen od Vučića iz Srbije, ima dovoljnu osnovu u javnosti da traje. Jer, ne zaboravimo, ovdje vlada uvjerenje još od komunizma, a na tradicijama kolektivizma i vjekovnog siromaštva i niskog kulturnog i preduzetničkog  stupnja, da neko, država, stranka ili vođa, bilo ko, nešto daje i da može dati i da se tako i daje i na taj način živi! Takav je i čitav društveni sistem, školski na svim stupnjevima, a sve to prati nezrela i nekritička svijest u kulturi i nauci. Kada nam je takva ekonomija, podanička, štetočinska i lupeška, mora biti onda isto takva i politika i država u cjelini. To je bogom dan teren za šićardžije svih vrsta. A takav premijer odgovara stratezima ‘’srpskog sveta’’ i vojvodi Mandiću koji izvanredno završava i radi svoj posao, krajnje metodično i etapno. Poput Mesića u odnosu na SFRJ, tako će i on moći reći na kraju da je završio svoj posao – samo što će on Crnu Goru utopiti u veću srpsku državu ako bude moguće ostvariti taj maksimalistički cilj, a ako ne, po scenariju B varijante, moguće je napraviti i neke ustupke, prije svega Bošnjacima, pa i na teritoriji cijelog Sandžaka te buduće države ‘’srpskog sveta’’.

Sve u svemu, Crna Gora će u krajnjem ili biti moderno društvo i država ili će (p)ostati suprotno od toga rizično i konfliktno društvo, dakle, u stasusu kvo, tj. moraće u daljim procesima neizvjesnosti i nesigurnosti tražiti ponovo svoj vlastiti lik kao što je to bilo i tokom Drugog svjetskog rata. No, osim geopolitičkih prilika koje će biti ovakve ili onakve i na što mi ovđe teško možemo da utičemo u većem stepenu, ostaje pitanje kako ćemo se ponašati unutar same Crne Gore. Da bi bili moderna država mi moramo biti crnogorska nacionalna država, što podrazumijeva svakako i njenu prirodnu građansku, pravnu i demokratsku dimenziju kao conditio sine kva non njenog golog opstanka kao jedinstvene teritorije sa centralnom suverenom demokratskom vlašću. U suprotnom, što se već dešava, bićemo sve više kolonija ‘’srposkog sveta’’ odnosno na putu da postanemo druga nacionalna srpska država a time nepotrebna i nepostojeća kao nezavisni i samostalni, međunarodno prepoznatljiv nacionalni i državni subjektivitet. Samo su ta dva puta. Nema ‘’trećeg’’ odnosno nema ‘’građanske države’’ u ovom smislu kako se to misli da se mislilo kad se upravo to zapisalo u Ustavu i ‘’sprovodilo’’ i ‘’sprovodi’’ u praksi. ‘’Građansko’’ danas u Crnoj Gori samo služi za eliminisanje i potpuno potiskivanje Crnogoraca i crnogorskog nacionalnog osjećanja. Sve nacionalne zajednice u Crnoj Gori sprovode svoje nacionalne programe, što je prirodno, osim crnogorske nacionalne zajednice koja i ne postoji, sa planom klerofašista velikosrpskog usmjerenja i opredjeljenja da se ‘’likvidiraju’’ i što je potpunije moguće asimiluju naprije upravo Crnogorci kao prirodni stožer nezavisne Crne Gore i objektivno najveća prepreka i brana za ostvarenje ‘’srpskog sveta’’ i utapanje Crne Gore u njega. ‘’Građanski’’, odnosno ‘’treći’’, ‘’pravi’’ put, kao i ovaj ‘’srpskog sveta’’ su putevi nestanka Crne Gore u dugoročnom smislu. Samo ovaj prvi put, put izgradnje moderne crnogorske nacionalne države kao skladnog i harmoničnog rama za suživot i međusobni demokratski dijalog, bez hegemonije i minorizovanja bilo koga, civilizacijski i istorijski je garant njenog opstanka i prosperiteta svih nacionalnih zajednica i svih građana.

 



9 Komentara

halin lee Postavljeno 19-09-2024 08:16:34

Massage therapy can aid in the management of stress-related conditions such as high blood pressure. By promoting relaxation and lowering stress hormone levels, massage supports cardiovascular health and reduces hypertension risk. 출장안마

Odgovori ⇾
Nema slike

lxbfYeaa lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 02:02:49

555

Odgovori ⇾
Nema slike

lxbfYeaa lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 02:02:21

555

Odgovori ⇾
Nema slike

lxbfYeaa lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 02:02:13

555

Odgovori ⇾

lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 01:57:48

555

Odgovori ⇾

lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 01:57:16

555

Odgovori ⇾

lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 01:57:07

555

Odgovori ⇾

Fanito Postavljeno 24-08-2024 04:49:25

Ne znam, iskreno, ima li Crnogorca/ke koji bi imao ista protiv zakljucka gospodina Gorana Sekulovica da Crna Gora bude moderna nacionalna drzava u kojoj ce svi narodi koji u njoj zive imati sva gradjanska prava i td. Veliki je problem u tome sto je na tome trebalo raditi jos od vremena komunizma. No, nikada nije kasno otpoceti sa tim, iako svako odlaganje sve vise komplikuje stvari. Cini se da ovakvi stavovi Sekulovica, koji nijesu od juce, sve vise dobijaju na znacaju. Odnosno, pokazuje se ispravnim. Vrijeme je majstorsko reseto, a ono sve vise pokazuje opravdanost ovakvog Coranovog odnosa prema ovom pitanju. Samo, jesmo li isuvise iskomplikovali situaciju u drzavi, da bi to bilo ostvarivo. U svakom slucaju, bilo bi vise nego pozeljno da sto prije stvari krenu u tom pravcu. No, nasi vlastodrsci, i oni i ovi, i svi zajedno, nijesu naucili da makar oslusnu misljenje mudrijih od sebe. A to se, vidimo, debelo placa!

Odgovori ⇾

Odličan Postavljeno 23-08-2024 17:47:10

I veoma jasan tekst..čestitam

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.