Kultura

INTERKULTURLALNI HORIZONTI BOŽIDARA PROROČIĆA U PETNJICI

(15 riječi)

Piše: Veljko Đukanović, profesor književnosti

 

Jučer, 19. 07. 2024. godine, u Petnjici, u organizaciji Centra za kulturu i u okviru XI Bihorskog kulturnog ljeta,  sa početkom u 20 časova održana je promocija književnog stvaralaštva Božidara Proročića pod naslovom: "Interkulturalni horizonti Božidara Proročića". Ovaj događaj privukao je veliki broj ljubitelja književnosti i kulturnih entuzijasta, stvarajući atmosferu ispunjenu intelektualnom radoznalošću i duhovnim bogatstvom.

 

Promoter i moderator večeri bio je istaknuti poslenik kulture i medija, Salko Luboder, čija je reputacija u oblasti kulture i medija donijela dodatnu težinu i kredibilitet događaju. Luboder je svojim iskustvom i elokvencijom vodio dinamičan i dubok razgovor sa autorom, otvarajući prostor za bogatu i višeslojnu diskusiju.

 

U dugom i konstruktivnom dijalogu s Proročićem, dotaknuta su brojna značajna pitanja, uključujući njegov značajan doprinos manjebrojnim narodima i to Bošnjacima, Albanacima, Hrvatima i drugima. Razgovaralo se o Proročićevom poetskom i proznom stvaralaštvu, njegovoj esejistici, kao i o njegovom snažnom i uticajnom glasu u javnosti, posebno u trenucima kada su prava manjebrojnih naroda ugrožena. Proročić je istaknut kao glas razuma i pravde, koji se ne ustručava da progovori kada je to najpotrebnije.

 

Njegovo stvaralaštvo prepoznato je po svojoj interkulturalnoj dimenziji i posvećenosti promovisanju razumijevanja i saradnje među različitim etničkim zajednicama. Tokom večeri, prisutni su imali priliku da čuju i uživaju u autorovoj poeziji, uključujući emotivnu pjesmu "Bošnjak" i dirljivu pjesmu "Krici u tišini", posvećenu žrtvama genocida u Srebrenici. Ove pjesme nisu samo literarna ostvarenja, već i moćni podsjetnici na stradanja i snagu manjinskih zajednica.

 

Događaj je takođe poslužio kao temelj za refleksiju o značaju književnosti kao mosta među kulturama. Publika je bila oduševljena Proročićevim riječima, koje su odjeknule duboko i inspirisale mnoge da se posvete promovisanju međusobnog razumijevanja i poštovanja. Večer je završena u duhu zajedništva i kulturnog bogatstva, ostavljajući prisutne ispunjene snažnim emocijama i dubokim poštovanjem prema autoru.

 

Ova promocija je još jednom potvrdila važnost podrške i priznanja koje Božidar Proročić pruža manjinskim zajednicama kroz svoje djelo, takođe naglasila ključnu ulogu književnosti u izgradnji mostova između različitih kultura i etničkih zajednica. Prisutni su ispraćeni s osjećajem ispunjenosti i zahvalnosti za veče provedenu u znaku kulture, razumijevanja i književnog stvaralaštva.

 



1 Komentara

Fanito Postavljeno 20-07-2024 14:06:27

Sjajan prikaz profesora Djukanovica. Bozidar Prorocic je prica za sebe. Intelektualac,, knjizevnik, poeta, esejista, humanista, pravdoljubac, patriota, duhovnjak, dobricina... Ponos!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.