Politika

Prijem na Cetinju povodom 13. jula - Dana državnosti

Milatović: Držeči do časne prošlosti, Crna Gora nikad nije uzmicala pred neprijateljem

(15 riječi)

U 13. julu sabrani su borba i sloboda, dvije neraskidive odrednice koje su obilježile našu istoriju, začetak i ishodište naše državotvorne težnje, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na prijemu na Cetinju povodom Dana državnosti.

(Foto: predsjednik.me/printscreen)

- Toga dana 1878. na Berlinskom kongresu nepokorna želja da se sačuva vječito otvoreni prozor slobode ovjenčan slavom Carevog laza, Martinića, Krusa, Grahovca, Fundine i Vučjeg Dola dobila je svoje međunarodno priznanje. 63 godine kasnije, nadahnuti djelom slavnim predaka koji se nijesu htjeli u lance vezati, heroji Košćela upalili su luču antifašizma, svjedočeći žrtvom da od slobode nema skuplje riječi - kazao je, između ostalog, Milatović.

Držeči do časne prošlosti, istakao je Milatović, Crna Gora nikad nije uzmicala pred neprijateljem, niti prezala od borbe - ma kako ona bila surova, ili nemoguća.

- Danas kada se savremeni svijet suočava sa brojnim izazovima, kada geopolitički potresi nerijetko dovode do sukoba velikih razmjera, mi ovdje unutar Crne Gore treba da prevazoiđemo sve što nas dijeli i poput mosta na Đurđevića Tari i Maloj rijeci spajamo obale i tako đe se to na prvi pogled čini nemogućim - naglasio je Milatović.

To, kako je rekao, dugujemo i budućim generacijama i sebi samima, "kako bi predivni komad zemlje na kome smo rođeni učinili najljepšim mjestom za život svih nas".

- Danas sa prijestonog Cetinja, čije ime gromko odjekuje slavom minulih vjekova iskazujemo poštovanje prema običnim, malim, a velikim ljudima na čijim mišicama se razvijala naša privreda, onima koji su obrazovali generacije, koji su liječiili, gradili institucije, bili korektivi društvene zbilje kroz novinarsko pero ili izgovorenu riječ, pečalbarima koji predstavljaju naš most prema ostatku svijeta, umjetnicima i sanjarima... Na njihovoj zaostavštini treba da gradimo viziju sopstvene budućnosti koja podrazumijeva društvo jednakih šansi, nezavisnih institucija i održivog ekonomskog razvoja- Na njihovoj zaostavštini treba da gradimo demokratski društvo koje pripada Evropi - poručio je predsjednik države.

On je kazao da nas očekuje još mnogo izazova u vremenu koje dolazi.

- A ono neka bude vrijeme promjena na bolje - bićemo mu naredni. Živjela demokratska, građanska i evropska Crna Gora - poručio je Milatović.

Prijemu prisustvuju predstavnici političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore, predstavnici diplomatskog kora, kao i građanski aktivisti i raniji najviši državni funkcioneri...



Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.