Škrinja

Dušan Ičević

Ravnogorska a ne Trinaestojulska nagrada

(15 riječi)

Poimenice, nagradu za životno djelo dobio je ushićeni Srbin Dragan Koprivica kao čuvar parkinga, u konkurenciji  sa akademicima prof. dr Radovanom Radonjićem i Zuvdijom Hodžićem. Nijesam imao priliku da prgledam predloge navdenih autora za Trinaestojulsku nagradu, koje je procjenjivao Žiri, ni tekst odluke Žirija o nagradi za životno djelo. Koristio sam ostupne tekstove. Ćitaoci će procijeniti valjanost Odluke Žirija. Ne znam ni kako je teklo glasanje. Ptretegla je svakako srpsko-pravoslavna  većina koja se žirila u manastirima SPC

Prof. dr Radovan Radonjić bio je dekan Pravnoga fakulteta u Podgorici i Kulturološkoga fakultetvaljanost odluke a na Cetinju,  Osnivač je i voditelj prve Škole demokratije u Crnoj Gori;  Osnivač i voditelj prve Škole retorike u Crnoj Gori  ri  decenije u zvanju redovnog profesora univerziteta.   Sradnik i član redakcija više domaćih i stranih stručnih i naučnih časopisa. Učesnik mnogih domaćih i međunarodnih naučnih skupova, okruglih stolova i drugih rasprava.  Priredio (samostalno ili sa saradnicima) desetak knjiga. Samostalno objavio više desetina knjiga (od kojih su pet univerzitetski udžbenici) i nekoliko stotina stručnih i naučnih radova (više od 50 prevedeno je na svjetske jezike – engleski, francuski, ruski, italijanski, japanski, njemački, kineski…

 Dobitnik je Nagrade oslobođenja Cetinja (1973).  Trinaestojulske nagrade Crne Gore (1975). Nagrade oslobođenja Titograda (1980).

Zuvdija Hodžić, zavrsio je Filoloski fakultet. Od 1962. zivi u Titogradu ( Podgorici ). Bio je novinar i urednik više listova, i časopisa. Bio je  predsjednik Skupstine Republicke zajednice kulture, urednik casopisa “Doclea” i “Koha”.,”Almanaha”, Objavio je knjigu poezije “Na prvom konaku” (1970), knjige pripovjedaka “Gluva zvona” (1973) i “Neko zove« (2003), roman “Gusinjska godina” (1976, 1996), roman “Davidova zvijezda” (1991, 2000, 2001) i knjigu reportaza i putopisa “Jedan dan zivota” (1995). Pjesme i priče prevedene su na mnoge jezike. Zastupljen je u brojnim antologijama i izborima kod nas i inostranstvu. Dobitnik je Nagrade oslobodjenja Titograda, Nagrade oslobodjenja Plava, trostruki je pobjednik Jugoslovenskog festivala mladih pjesnika “Majska rukovanja«” pobjednik jugoslovenskih festivala poezije u Beogradu, Kumanovu, Prilepu, Niksicu. Roman “Davidova zvijezda” je uvrsten u skolske programe Federacije BIH. Poznat je i kao uspješan crtac, graficar i ilustrator. Imao je samostalne izlozbe u Podgorici, Pljevljima, Ulcinju, Plavu i Cetinju. Objavio je knjige zapisa i crteža “Podgoricom starom” (1999) i “Otkrivanje zavičaja” (2003). Uzvraća knjigama o svom zavičaju, koje kako kazu mogu da se porede sa svjetskim piscima, Drugi Ivo Andic…

Posljednja knjigu je objavio 2016. godine, Svi moji.

Dragan Koprivica je studije ruskog jezika i književnosti završio  na Filološkom fakultetu u Beogradu 1976. gde je i magistrirao 1983. godine. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću 1992. godine, a od 2005. je redovni profesor na predmetu ruska književnost na istom fakultetu.. Koprivica je afirmisani prozni i dramski pisac, TV-scenarista, pesnik, aforističar, književni i pozorišni kritičar i esejist. Bavi se režijom u eksperimentalnom teatru. Na Festivalu festivala u Trebinju svojim predstavama Samit i Park osvojio je prve nagrade 2004. i 2006. godine. Samit je potom izvođen i na festivalima u Pragu (2005) i Kairu (2007). S dramskim studijom KIC “Budo Tomović“ iz Podgorice postavio je i autorske predstave Istočno od pakla, Još jedan ispit, Danski sindrom, U ovu kuću sve može, Striptizeta, a po njegovom tekstu Dramski studio Filozofskog fakulteta iz Nikšića izvodi komad Čovjek centrifuga. Koprivica je autor scenarija TV serije Oriđinali, koja je emitovana u režiji Živka Nikolića (1996). Ekranizovana je i njegova TV-serija Doktori kod Bolandže (2002). Dobitnik je nekoliko književnih nagrada („Branko Ćopić“, „Risto Ratković“…). Objavio je više od deset knjiga, među kojima i dvije zbirke aforizama: Bez kvoruma (2000) i Glupizmi (2004).

Štampane su mu monodrame (1997) i roman Vesela Amerika (2007). Iz savremene književnosti objavio je studiju Privatni simpozijum o romanu Mira Vuksanovića Semolj gora.
Priprema zbirku svojih izabranih drama.

Poređenjem, dodijeljena nagrada više je sklona ravnogorskoj ideologiji, nego simbolu, značenjima i vrijednostima Trinaestoga jula. Potvrđuje i nagrada svešteniku dr Nikoli Marojeviću, doktor bogoslovskih nauka. Može koji žiri da se “smiluje” i zasluženo nagradi naučnicu, spisateljicu, umjetnicu kakva je predložena dr Tatjana Burzanović. Poredite djela i djelatnosti.

 

 



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.