Politika

Bez amandmana Vlade Crne Gore

(15 riječi)

Objavljen tekst Nacrta rezolucije o međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici

Bez amandmana Vlade Crne Gore

Amandmani Vlade Crne Gore nijesu postali sastavni dio rezolucije, jer su ih predlagači, najvjerovatnije, smatrali nepotrebnim i suvišnim, pošto u usaglašenom tekstu Nacrta rezolucije o međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici nema nijedne riječi koja bi potvrdila tvrdnje Srbije i BiH entiteta RS da se Srbija, RS i srpski narod proglašavaju genocidnim

Generalna skupština UN-a glasaće 23. maja, nakon nekoliko odgađanja, o Nacrtu rezolucije o međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici. Juče je, kako je saopštila Al Jazeera Balkans, objavljen tekst Nacrta rezolucije u kojem nema amandmana koje je podnijela Vlada Crne Gore.

Formalni predlagači rezolucije su Njemačka i Ruanda a sponzori više od 20 drugih država među kojima su i najuticajnije zapadne zemlje poput SAD, Velike Britanije, Francuske i Italije.

Predlagači rezolucije pozivaju se na Povelju UN-a, Opštu deklaraciju o ljudskim pravima i Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, te podsjećaju na Rezoluciju Savjeta bezbjednosti 819 od 16. aprila 1993, kojom se Srebrenica proglašava zaštićenom zonom, potom na Rezoluciju 827 od 25. maja 1993. o osnivanju Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju i Rezoluciju 1966 od 22. decembra 2010. godine o osnivanju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Podsjeća se na sve presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, posebno njih osam koje sadrže osuđujuće presude za zločin genocida protiv Bošnjaka, počinjen u Srebrenici 1995. godine.

– Države treba da okončaju nekažnjivost i, u tu svrhu, temeljito istraže i krivično gone, u skladu sa svojim relevantnim međunarodnim pravnim obavezama i svojim domaćim pravom, osobe odgovorne za takva djela, kako bi se izbjeglo njihovo ponavljanje i tražio održivi mir, pravda, istina i pomirenje – navode autori rezolucije.

Rezolucijom se, kako je napisano u prvom, od sedam stavova, koliko ih ima u predloženom Nacrtu ovog dokumenta, odlučuje da li da se 11. jul proglasi međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995, koji će se obilježavati svake godine.

U stavu dva se kaže da se „bezrezervno osuđuje svako negiranje genocida u Srebrenici kao istorijskog događaja, te podstiču države članice da poštuju utvrđene činjenice, uključujući razvijanje odgovarajućih programa kroz svoje obrazovne sisteme, idući u pravcu sprečavanja negiranja i iskrivljavanja, te ponavljanja genocida u budućnosti.

Takođe, kako je navedeno u stavu tri Nacrta, bez rezerve se osuđuju radnje koje veličaju one koji su osuđeni za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid pred međunarodnim sudovima, uključujući odgovorne za genocid u Srebrenici.

U stavu četiri ističe se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikovanja preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihove dostojanstvene sahrane, te se poziva na nastavak procesuiranja počinilaca genocida u Srebrenici koji tek treba da se suoče s pravdom.

– Podstiču se sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, prema potrebi, i međunarodnog običajnog prava o sprečavanju i kažnjavanju genocida, s dužnim obzirom na relevantne odluke Međunarodnog suda pravde – piše u stavu pet Nacrta rezolucije o međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici.

Stavom šest zahtijeva se od generalnog sekretara da uspostavi program informisanja pod nazivom „Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije“, koji započinje svoje djelovanje pripremama za 30. godišnjicu 2025, te se, takođe, traži od generalnog sekretara da ovu rezoluciju iznese u javnost u svim državama članicama, organizacijama sistema UN-a i organizacijama civilnog društva za odgovarajuće poštovanje.

– Rezolucijom se pozivaju sve države članice, organizacije sistema UN-a, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne učesnike na obilježavanje Međunarodnog dana, uključujući posebna obilježavanja i aktivnosti u znak sjećanja i odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995, kao i odgovarajuće aktivnosti obrazovanja i podizanja javne svijesti – navedeno je u sedmom stavu Nacrta rezolucije o međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici.

Srbija i BiH entitet Republika Srpska vode kampanju protiv usvajanja ove rezolucije, tvrdeći da se njom Srbija, RS i srpski narod proglašavaju genocidnim, u čemu računaju na podršku Rusije i Kine i nekih zemalja Afrike i Južne Amerike.

Premijer Milojko Spajić, nakon dugog ćutanja, nedavno je obećao kancelaru Njemačke Olafu Šolcu da će Crna Gora podržati rezoluciju, ali da je neće sponzorisati. Uslijedio je pritisak Beograda, ali i prijetnje „domaćih“ protagonista vučićevog projekta „srpski svet“ da će uskratiti podršku njegovom kabinetu, pa je na elektronskoj sjednici Vlada, u subotu, usvojila prijedlog amandmana na rezoluciju o genocidu u Srebrenici i uputila ih predlagačima rezolucije, kao dopunu.

Amandmanima Vlada je predložila da se u rezoluciju uvrsti stav da je krivica za zločin genocida individualizovana i da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini.

Međutim, ti amandmani nijesu postali sastavni dio rezolucije, jer su ih predlagači, najvjerovatnije, smatrali nepotrebnim i suvišnim, pošto u usaglašenom tekstu Nacrta rezolucije o međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici, nema nijedne riječi koja bi potvrdila tvrdnje Srbije i BiH entiteta RS da se Srbija, RS i srpski narod proglašavaju genocidnim.

Pobjeda



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.