Društvo

Ambasada Palestine: Nakon 76 godina Nagba i dalje traje

(15 riječi)

(Foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori)
Nakba (katastrofa) koja se desila 1948 godine u Palestini opisuje proces etničkog čišćenja u kojem su jedna nenaoružana nacija i njena populacija uništeni, sistematski ubijani i raseljavani od strane izraeliskih cionističkih terorista i pojedinaca, kako bi se stvorio takozvani Izrael u Palestini. Nakba je rezultirala 70 masakra u kojima je ubijeno više od 15 hiljada Palestinaca, kako hrišćana tako i muslimana, uništeno i etnički očišćeno 531 od 1300 sela i gradova; 750.000 od 1,4 miliona Palestinaca su postali izbjeglice.

Nakba je tragedija, istorijska nepravda nametnuta palestinskom narodu koji još uvijek teži svojim osnovnim pravima, slobodi i nezavisnosti. Nažalost, trenutna katastrofalna situacija u Palestini, posebno u Gazi, govori da Nakba još uvijek traje, izraelski plan istrebljenja i iskorjenjivanja palestinskog naroda sa njegove zemlje se intenzivira.

Nakon osam mjeseci izraelskog genocidnog rata protiv palestinskog naroda u Gazi, svijet još uvijek nije u stanju ili ne želi zaustaviti zločine izraelske vlade.

2,3 miliona Palestinaca zarobljeno je u logoru za istrebljenje gdje je ubijeno više od 35 hiljada Palestinaca od kojih su 70% žene i djeca. Ovo predstavlja sramotu za čovječanstvo. U Gazi, gdje više od 70% stanovništva čine generacije izbjeglica od početka Nakbe, prolaze kroz katastrofu po drugi put u svom životu. Danas je broj Palestinskih izbjeglica uzrokovanih Nakbom dostigao broj od 7 miliona kojima još uvijek nije dozvoljeno da se vrate u svoje domove.

Na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalim, izraelski plan etničkog čišćenja je takođe u toku dok Izrael, okupaciona sila, drži palestinsku teritoriju pod svojom vojnom okupacijom i nastavlja sa izgradnjom ilegalnih naselja u još jednom flagrantnom kršenju međunarodnog prava, zanemarujući sve pozive da to zaustavi.

Nakon 76 godina Nakba i dalje traje, međunarodna zajednica ima pravnu i moralnu obavezu da interveniše konkretnim akcijama kako bi zaustavila izraelske zločine, zaštitila palestinski narod i implementirala sve rezolucije UN-a u vezi sa Palestinom. Više nego ikad, Izrael se ponaša kao država iznad svih zakona i krajnje je vrijeme da svijet preuzme odgovornost i stane na kraj zločinačkoj aroganciji ovog genocidnog režima
, saopšteno je iz Ambasade Palestine u Podgorici.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.