U fokusu

Goran Sekulović

KAD TUŽILAC NE VJERUJE DOKAZIMA i PRAVDI

(15 riječi)

Pripremajući višetomnu Istoriju crnogorske filozofije, naišao sam na sljedeći iskaz Božidara  Gaja Sekulića: ‘’Karadžićeve granate vratile su me mom etničkom porijeklu.’’ Bolju i lapidarniju misao od ove u prilog argumentacije za postojanje i potvrdu crnogorske filozofije, uistinu je teško naći. Crnogorski pogled na svijet je duboko et(n)ički utemeljen i odlikuje ga odlučno i radikalno, bespogovorno i beskompromisno razlikovanje i odvajanje dobra i zla. Ili kako sam u knjizi o Marku Miljanovu naslovno formulisao: Etos kao jedini etnos. A to dakako znači i dosljedno etičko, čojsko i stvarno humanističko udaljavanje i nijekanje, odvratnost i osuda  svake veze sa zlom u sopstvenoj sredini, zemlji, državi, društvu, naciji – ovog puta u Karadžićevom liku i djelu. Jer: od etičkog do etničkog čišćenja je samo jedan korak.

Sjetio sam se ovoga povodom ovih dana iznijetih svih bljuvotina na sjednici Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore. Pitate se kakve može to imati međusobne veze? No, ima tu još ‘’očigledno’’ povezanih stvari i događaja. Na primer, nedavni krivolov na Skadarskom jezeru u kojemu je učestvovalo i jedno svješteno lice. Pardon, koje ‘’nije učestvovalo’’, iako je bilo prisutno, jer je tužilac konstatovao da nema elemenata za krivično gonjenje. I tako, evo se sklapa pomalo mozaik ove kolumne. Crnogorcima je naime pravda, sloboda i istina, čast i dostojanstvo, u temelju njihovih života. I to prava, neselektivna pravda. Njegoš bi rekao kosmička, dakle, univerzalna, sveobuhvatna, pravda. Čujmo samo Sulu Radova: – Čojek ne traži mnogo: koru ljeba – da nije gladan, knjigu – da nije slijep i slobodu – da smije zborit; Pravdu traži, ma je traženjem ne ubij; Šta je najskuplje? Obraz, ko ga zna cijeniti! A najjeftinije? Obraz, ko ga ne zna cijeniti!; Između čega nema sredine? Između istine i laži!; Kad je pravdi najteže? Kad je krivda ispred nje!; Đe se pravda najviše čuva? Tamo đe je ne zovu svaki čas!

A sve nasuprot ovome prethodnom nalazimo u pobrojanim i spomenutim nam primjerima ''ćojstva i junaštva''. Počev od Karadžića koga prvo spomenusmo pa dalje preko naših ‘’junaka’’ koji ‘’brinu’’ o bezbjednosti ove zemlje pa sve do tužioca i svještenika SPC-a koji udruženim snagama ‘’dokazaše’’ da ovaj posljednji ‘’ni luk jeo, ni luk mirisao’’ – svi su redom očigledno tako gorljivi i strasni, strašni i brutalni zagovornici selektivne pravde, tj. krivde i nepravde, da takvih primera je teško drugdje naći, odnosno, to su sve eklatantni, udžbenički primjeri za to možda i najveće zlo u svakom društvu i u svakoj zemlji.

Karadžić i njemu bliski i slični protagonisti teorija i još više tragične, neljudske i destruktivne prakse ‘’krvi i tla’’, selektivnu pravdu su imali, sprovodili i preporučivali samo za pripadnike srpskog naroda, i to isključivo za one njegove članove koji su se osjećali i osjećaju kao dio nebeskog zavjetnog kosovskog predanja. Prisutni na sjednici Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore, nimalo zapravo ne čuvajući pravdu jer je ‘’zovu svaki čas'', ubiše se od pokušaja dokazivanja ''ja pa ja sistema'', suštinski tako realizujući selektivnu pravdu samo za sebe i usko, najuže društvo oko sebe. Čusmo ovih dana da bi sve njih okupljene na javnoj i potom tajnoj večeri trebalo odmah pohapsiti i osuditi na najmanje pet godina i da bi to bilo, bez ikakvog provjeravanja, sasvim adekvatna kazna. Možda će se nekima od njih takva ili pak neka slična sudbina i desiti u budućnosti. Za sada, oni planiraju, rade i nastavljaju svoju ogavnu, nemoralnu i izuzetno opasnu državnu i društvenu igru selektivne pravde, kojoj kao vrhunac licemjerja završni pečat daje tužilac odlukom o oslobođenju krivičnog gonjenja svještenog lica Crkve države Srbije za krivolov na Skadarskom jezeru.

           Dva su puta pred Crnom Gorom. Ili će biti u ovoj zemlji, kako reče Njegoš, da ‘’sunce pravde i zemlju ogrija'', ili će se razvijati različiti scenariji njenog ''razvoja'' koje možemo plastično opisati sljedećim riječima Sula Radova ‘’Zakon koji ne čuva pravdu nije zakon'' i Bleza Paskala ''Sila bez pravde je tiranska, pravda bez moći je nemoćna''. Jedno je sigurno: ogrijat se pravdom nećemo i ne možemo sve dok postoje tužioci koji ne vjeruju dokazima i pravdi. 

 

 

 



2 Komentara

Fanito Postavljeno 13-02-2024 14:34:54

Sadrzajna, pravim primjerima protkana, slikovita i sugestivna kolumna gospodina Gorana Sekulovica. Bez pravde, istinske i neutrunjene nista, Dje je selektivna, tu pravde nema. Dje na sudske i tuzilacke organe utice politika i politicari tu opet nema pravde. Dje, dakle, ima privilegovanih kod tih organa, onda ni oni ne postoje i td i td. Pise se dosta na ovu temu i treba da se pise, ali ova Goranova kolumna posjeduje jednu vaznu specificnost: obradu teme kroz filozofske misli poznatih mudraca i uz primjere tradicionalnog odnosa Crnogoraca prema pravdi i istini koji je uvijek kroz istoriju bio uzvisen i duboko pravedan. Znalacki upakovano u cjelinu koja ostavlja mocan utisak!

Odgovori ⇾

Porotnik Postavljeno 13-02-2024 01:06:05

Tuzioci su bas kukavci ,beskicmenjaci...Uvijek im se tresu se tresu gace ,do juce pred Dritanom ,sadapred popovima i vojvodom...Tuzilastvo,cak i onaj pohvaljeni od Amerike ,ne stite drzavu..da stite drzavu optuzili bi one za najveca stetocinstva,najpre Dritana za kradju drzavne tetitorije i druga nepocinstva, potom za izdaju(niko nije procesuiran, za necinjenje u zastiti drzave..a potom za dvojna drzavljanstva ,uvoz glasaca ,cime se kradu izbori i na vlast dovode dokazani neprijatelji CG...Tuzilastvo se proziva da reaguje na uvredu pojedinca(opravdano) a cuti na genocidne izjave da jedna nacija ne postoji nego je konstruk ili izmisljena...A drugo pitanje je jalovost pravosudja-presudi a odluka se ne sprovodi...Injac ne postuje Upravni sud,jednako kao i Savjet Rtcg,u kojem nazalost sjedi i bivsi rektor(nazalist Sdpovac) koji povladjuje Raonikiju... A popovi su za tuzioce i pravosudje-nedodirljivi iako medju crnomatijasima ima svih (ne) ljuddkih i (ne) obrazovanih litijas

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.