Kultura

Vujović: Crna Gora i Rumunija intenziviraće saradnju u oblasti kulture

(15 riječi)

Crna Gora i Rumunija intenziviraće saradnju između institucija u različitim oblastima kulture, uključujući muzičko-scensku djelatnost, vizuelne umjetnosti, kinematografiju, prevođenje književnih djela i saradnju u oblasti izdavaštva, a prva međunarodna posjeta ministarke Vujović će biti Evropskoj prijestonici kulture Temišvaru, za šta je dobila poziv od gradonačelnika i ministarke kulture.

To je zaključeno na sastanku koji je ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović, imala sa ambasadorom Rumunije, Viorelom Ardeleanom.

Glavne teme razgovora između ministarke i ambasadora bile su usmjerene ka unaprijeđenju saradnje u oblasti kulture između Crne Gore i Rumunije, s fokusom na iniciranje Sporazuma u oblasti kulture između dvije zemlje
, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija. 

U kontekstu kulturne baštine, razgovarano je o muzejskoj djelatnosti, arhivskoj djelatnosti, konzervaciji i restauracij kao i edukaciji kadrova u oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

"Iskustvo koje ima Rumunija kad je u pitanju digitalizacija u muzejskoj i arhivskoj djelatnosti prepoznajemo kao izuzetno važno i dobre prakse možemo primjeniti u našem sektoru", navela je Vujović.

Ona je predstavila uspješno realizovane projekte rekonstrukcije objekata u cilju podrške, razvoja i promocije kulturnih i kreativnih industrija, poput Kreativnog haba u Kotoru i Baru i Kući Pekića.

Ambasada Crne Gore u Bukureštu i Rumunije u Podgorici planiraju obnovu inicijative za postavljanje spomenika Petru II Petroviću Njegošu u Krajovi, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, kao i pitanje imenovanja ulice u Podgorici po imenu prijateljskog grada Krajova.

Tokom sastanka je posebno bilo razmatrano postavljanje biste ''rumunskom Njegošu'' pjesniku Mihaelu Emineskou u Podgorici, za šta je započeta procedura u Skupštini Podgorice.

Tokom sastanka je razgovarano i o aktivnostima koje Rumunija sprovodi na unaprijeđenju savremene umjetnosti i intenzivnoj međunarodnoj saradnji.

"Ovaj sastanak predstavlja korak naprijed ka jačanjukulturne saradnje između Crne Gore i Rumunije, stvarajući temelje za dalji razvoj i prosperitet u oblasti kulture i umjetnosti", ocijenio je ambasador Rumunije.

B.P.

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.