Politika

Ne razumijete vi crnogorske žene

(15 riječi)

Ne razumijete vi crnogorske žene. Nemate gene koji to mogu da vam prenesu. Nemate istoriju iz koje to možete da naučite, ni pretke od kojih ste mogli to da čujete. Nema ko da vam objasni, a nemate ni želju da naučite. Zato ste vi daleko, daleko od snage, junaštva i patriotizma, bilo koje crnogorske žene. I ostanite tamo daleko, daleko od Crne Gore

Piše: Vukašin Perović

Iz dana u dan u svakom komentaru vidimo jasnu granicu sa susjedima. Onu pravu granicu u ponašanju, običajima, istoriji, u glavama. Dva naroda, dvije kulture, dvije istorije, dvije civilizacije, dva univerzuma. A ovaj nesretnik im je samo jedan koji je kao i većina. Lakmus papir, test na kojem se jasno vidi što si, đe si i koji si.

Zar smo stvarno očekivali da vjekovi ropstva razumiju slobodu. Da sagnute glave vide nepokorene litice Lovćena. Da se sa Bežanije vidi Orlov krš. Da potomci onih koji šetajući opanke nijesu poštovali svoje žene, danas poštuju Crnogorke. Ništa njima nije jasno. Zato se iz komšiluka ne oglašavaju političari, akademici, javne ličnosti… svi ćute, ali ih mi čujemo. I njih, i ove naše, koji su sada njihovi. Čujemo njihovo neznanje, njihovu mržnju, sramotu i zavist.

Nijesu Crnogorke svoj status dobile na poklon. Vjekovima prateći u ratu muževe i sinove, držeći na svojim plećima kuću i porodicu, čuvajući obraz i rodu i domu. Stopanice su odavno temelj Crne Gore. Zato su Majka i Crna Gora jedno te isto. One daju život, podižu, vaspitavaju, hrane i brane. One su razlog rađanja, postojanja i umiranja. Svijest slobodne crnogorske žene je porađala i spremala Crnogorce za džeferdar i jatagan. Učinjela ih da im basta dati život za slobodu. I tako iz dana u dan, iz rata u rat, iz generacije u generaciju.

Ne razumijete vi crnogorske žene. Nemate gene koji to mogu da vam prenesu. Nemate istoriju iz koje to možete da naučite, ni pretke od kojih ste mogli to da čujete. Nema ko da vam objasni, a nemate ni želju da naučite. Zato ste vi daleko, daleko od snage, junaštva i patriotizma, bilo koje crnogorske žene. I ostanite tamo daleko, daleko od Crne Gore.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.