Sagovornici

RUSIJA NE ODUSTAJE OD SVOJE GENOCIDNE POLITIKE

(15 riječi)

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Kraj rata u Ukrajini za sada se ne nazire. Herojske borbe i odbrana sopstvene države od okupacije zločinačKe Rusije, pod komandom posljednjeg krvavog diktatora Putina nosi trajne posljedice ne samo po Ukrajinu već po čitavu Evropu i svijet. U prilog tome svjedoče izvještaji mnogobrojih medija koji pišu o tome kako Rusija je značajno povećela proizvodnju oružja, municije, raketa, borbenih i artiljerijskih oruđa ali i  bespilotnih letjelica. Plan je očigledno jasan da se porazi vjekovna i slobodarska Ukrajina, po cijenu da se ostvari krvavi plan o Moskovskoj Rusiji. Istorija Evrope pamti mnoge diktatore i okupatore. Istorija nas takođe i uči da svaki okupator jednom mora otići. Jasna nacional-šovinistička politka uništenja identitete, integriteta, jezika, crkve i državnosti Ukrajine je jedini cilj ove vojne kampanje i okupacije.

Genocidna politika Rusa koju čine: pljačke, silovanja, sistematska i masovna ubistva civila, otmice đece, rušenje kulturno-istorijskih spomenika su samo dio onog što je odavno poznato u svijetu Genocida. Ukrajina i Rusija će 25. septembra. 2023. godine iznijeti svoje argumente pred Međunarodnim sudom pravde. Moskva uporno tvrdi da je takozvanu specijalnu operaciji (invaziju) pokrenula prema Ukrajini navodno da bi spriječila genocid. Putin je Ukrajinu optužio za genocid nad ruskim stanovništvom u samoproglašenim republikama Lugansk i Donjeck, na granici sa Rusijom i rekao da je vojna intervencija ruskih snaga potrebna kako bi se taj genocid zaustavio. Genocid kojega nije bilo niti se desio. Ali se zato od početka rata dešava od strane Rusije. Ovđe su zamijenjene uloge dželata i žrtve. Jasno je da je Rusija ta koja u svojim rukama drži Damoklov mač ne samo nad Ukrajinom već nad Evropom i prijeti koga će njim još sasjeći.

Kada se opet vratimo u ne tako daleku prošlost Balkana i Evrope sjetićemo se da su iste izgovre koristili i Hitler i Milošević ali i još neki lideri u želji da stvore etnički čiste države u kojima će dominirati jedan vođa, jedna vjera, jedna nacija i jedno ime. Pod krvavim plaštom te i takve politike dešili su se najveći zločini, zlodjela i istinski genocidi. Putin će ući u istoriju kao prvi lider jedne velike države koji je sebi obezbijedio mjesto u istoriji nastavka politike genocida. O svmu tome lijepo pieš u svojoj knjizi Jason Stanley je profesor filozofije na Univerzitetu Yale i autor djela „Kako fašizam radi: Politika Nas i Njih“ đe kaže: ,, Zločin genocida uključuje dokazan pokušaj uništenja „u cjelini ili dijelom“ nacionalne, etničke, rasne ili vjerske grupe – brisanja svakog traga od nje, kulturno i fizički. Cilj se postiže metodama kao što su masovna ubistva, silovanja, otmice i prinudni abortusi i sterilizacija. Iako djeca mogu biti preobrazovana da usvoje potpuno novi identitet, njihova stara kultura se sistematski briše iz knjiga i drugih medija, sa ciljem negiranja da su njihovi preci čak ikada i postojali. U svom autorskom tekstu za ,,Aljazeera“ isti autor navodi: ,,Moj otac i njegovi roditelji su bili Nijemci. Strastveno su voljeli svoju domovinu i bili jako ponosni na njenu veličinu. No, oduzeto im je državljanstvo; bili su protjerani zbog zločina jer su Jevreji. Neki Nijemci su odlučili da se njemački nacionalni identitet može razumijeti samo kroz izdvajanje i suočavanje sa identitetom mog naroda, Jevreja. Sa jačanjem Adolfa Hitlera, Njemačka je zaključila kako je ubijanje Jevreja dio njemačkog identiteta.“ Ja bih zaključio da je ista stvar i sa genocidom koji Rusija čini sada u Ukrajini.

Rusija će svoj novi identitet graditi na zločinima i genocidu poništiće sve svoje kulturne vrijednosti i izdići sebe na pijedastal ne dželata već žrtve. To je veoma opasno jer nastaju mlađe generacije koje će se školovati na mitomaniji, zabludama, lažnim i opasnim udžbenicima đe će biti predstavljeni kao narod odabran od samog Boga ne da sačuva već da uruši, uništi i izgradi novi svijet. U tome svijetu biće samo jedna dogma i to Ruska i mjesta samo za jedan narod i to Ruski. Zato svaka podrška Ukrajini na međunarodno-političkom planu treba da bude obaveza svih država. Svaki dan borbe u kojima ginu hrabri Ukrajinci je dan slobode ne samo njihove države već i slobodu Evrope. Još od drevnih kozaka i hetmana brojne su pobjede koje su Ukrajinci izvojevali. Povampireni fašizam i neviđeni zločini i genocidi Rusa u Ukrajini moraju se jednom za uvijek poraziti riječima: ,,Смерть фашизму Свобода Україні“



2 Komentara

wtetenby Postavljeno 17-10-2023 02:50:39

Dear immortals, I need some wow gold inspiration to create.

Odgovori ⇾

Fanito Postavljeno 21-09-2023 17:32:39

Tako je casni Bozidare!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.