Društvo

Ples ”Vatre Anadolije" oduševio

(15 riječi)

Povodom obilježavanja sto godina Republike Turske (29. 10. 1923.) sinoć je u Podgorici održan koncert ansambla “Vatra Anadolije” jednog od najpoznatijih plesnih amsambala ne samo u Turskoj već I u svijetu.Pravom plesnom spektaklu koji je održan na Trgu nezavisnosti  pored velikog broja posjetičlaca   prisustvovali su  ambsadaori više zemalja u Crnoj Gori, predstavnici Vlade, nekoliko opština, privrednici kao drugi predstavnici javnog i kulturnog života Crne Gore.

Ovaj poznati  ansambl okuplja 40 izvođača i 3.000 plesnih figura, spaja narodne plesove, balet, moderni i druge plesne discipline, stvarajući jedinstveni projekat inspirisan mitološkom, istorijskom  i kulturnom baštinom.

Ambasador Turske u Crnoj Gori Bariš Kalkavan obraćajući se prisutnima uoči koncert a povodom velikog jubileja jubileju - 100 godina Republike Turske, kazao je da je moderna Turska u proteklih sto godina uspjela zauzeti svoje mjesto u grupi savremenih zemalja sa statusom koji je dala turskim ženama, svojim demokratskim nivoom, razvijenom ekonomijom i industrijom i vojnom moći.

"Danas smo u G-20, sa našim madim i obrazovanim stanovništvom, našim dinamičnim i robusnim privatnim sektorom, sa našom jakom i velikom ekonomijom", rekao je Kalkavan. Takođe je podsjetio na veoma dobre prijateljske odnose Turske i Crne Gore.

"Dvije zemlje dijele zajedničku istoriju i kulturu, i imamo jake rodbinske veze", rekao je Kalkavan.



U ime domaćina i organizatora koncerta  skup su pozdravili i Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice i predsjednik turske privredne komore u Crnoj Gori Burhan Genc.

Pored gostovanja ovog ansambla  a povodom Dana Republke Turske odnosno 100 godina postojanja Republike, iz Ambasada Turskeu Podgorici  je najavljeno da će se u nardenim mjesecima u Crnoj Gori prirediti još niz aktivnosti.Između ostalog biće organizovane razne kulturne aktivnosti poput izložbi,prevođenje knjiga, zatim naučne konferencije,regate.

B.Pejović



Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.