Politika

Prizemne obmane Jakova Milatovića

(15 riječi)

Iako predsjednik Crne Gore Jakov Milatović tvrdi da nije, kao ministar ekonomskog razvoja u aprilu 2021. godine, izdao odobrenje kompaniji MDI (''Montenegro Defence Industry'') za izvoz veće količine oružja i da uopšte nije upoznat sa tim poslom, dokumentacija kojom Pobjeda raspolaže ukazuje da je bio i te kako informisan o korespondenciji i sa Ministarstvom odbrane, na čijem je čelu tada bila Olivera Injac, i Obavještajno-bezbjednosnim direktoratom ovog resora.

Pobjeda je juče objavila da je Specijalnom državnom tužilaštvu krajem avgusta dostavljena anonimna krivična prijava kojom se Milatović sumnjiči za nezakonito postupanje i omogućavanje nelegalnog transporta oružja i municije preko crnogorske teritorije tokom 2021. godine, kada je bio ministar ekonomskog razvoja u 42. Vladi Crne Gore.

Prema navodima iz krivične prijave, tadašnji ministar Jakov Milatović je, aprila 2021. godine, kompaniji MDI („Montenegro Defence Industry“) izdao odobrenje za izvoz veće količine oružja – mimo vrlo rigorozne procedure koja je propisana.

DEMANTI KOJI TO NIJE

U poneđeljak veče, nešto prije 22 sata, stigao je dopis iz kabineta predsjednika države koji nije sadržao odgovore na pitanja koja smo uputili povodom krivične prijave SDT-u. Samo dva sata kasnije, kada je jučerašnji broj Pobjede već bio u štampi, iz kabineta predsjednika države stigla je ,,ispravka odgovora“ u kojoj su dodata dva pasusa.

U ,,inoviranom“ odgovoru predsjednik Milatović potvrđuje da postoji rigorozna kontrola trgovine naoružanjem i vojnom opremom i ponavlja da ,,odobrenja izdaje Direktorat za međunarodnu trgovinsku i ekonomsku saradnju Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma na osnovu Zakona o spoljnoj trgovini naoružanjem i vojnom opremom u kojem su jasno definisani koraci i procedura za izdavanje dozvola, među kojima su svakako traženje saglasnosti za ovo pitanje od drugih ministarstava i nadležnih agencija, uključujući Ministarstvo odbrane, ANB itd“.

U dopunjenom odgovoru iz kabineta predsjednika konstatuje se da su Zakonom o spoljnoj trgovini naoružanjem i vojnom opremom ,,jasno definisani koraci i procedura“ za izdavanje dozvola, kao i kriterijumi za dozvole.

” S tim u vezi, Predsjednik Milatović kao ministar ekonomskog razvoja nije mogao ni dati, ni potpisati pomenuto odobrenje, a nije ni upoznat sa istim”, navedeno je u odgovoru Milatovićevog kabineta.

Informacije Pobjede, kako smo i objavili, pokazuju da tvrdnje aktuelnog predsjednika države nijesu tačne, a to nedvosmisleno dokazuje i dokumentacija koju posjedujemo: ne samo da je Milatović bio vrlo upoznat sa ,,slučajem izvoza oružja“, već i zakonska procedura nalaže ministrov potpis na dozvoli za izvoz kontrolisane robe!

PEČAT, POTPIS, UVID U DOKUMENTA

Faksimil dozvole broj 010-329-I-NVO-006/2-2021, koju je Ministarstvo ekonomskog razvoja izdalo 16. aprila 2021. godine kompaniji ,,Montenegro Defence Industry“ za izvoz u Češku Republiku, dokazuje da je Milatović prizemno pokušao da obmane crnogorsku javnost decidiranom tvrdnjom u odgovoru na pitanja da on nije imao nikakve veze sa ovim poslom i da o njemu ništa ne zna.

U donjem desnom uglu jasno je, shodno Zakonu o spoljnoj trgovini naoružanjem i vojnom opremom, upisano ime i prezime osobe koja je odgovorna za davanje dozvole i otkucano je – ministar mr Jakov Milatović. Lijevo od te rubrike je pečat Ministarstva ekonomskog razvoja, a na mjestu predviđenom za ministra postoji potpis.

Da li je zaista riječ o Milatovićevom potpisu ili je neka druga osoba potpisala po ovlašćenju Jakova Milatovića, ne mijenja zakonsku obavezu: čelnik državnog organa, u ovom slučaju Ministarstva, mora imati uvid, obaviti nadzor i odobriti posao, naročito kada se radi o izvozu strogo kontrolisane robe! Koja je samo u ovoj isporuci bila vrijedna 91.102 eura.

Zanimljiva je i lijeva strana dozvole u kojoj je obaveza, opet shodno Zakonu, da se potpiše ,,Obrađivač“, kao i pomoćnik Ministra za ekonomski razvoj. Ta je rubrika – prazna, baš kako je Pobjeda juče i napisala.

Uz sve to, tadašnji ministar Milatović imao je na uvid i ugovor kompanije „MDI“ sa češkim uvoznikom (identitet poznat redakciji). Odobrio je taj ugovor – sve sa pečatom Ministarstva, mr Jakov Milatović.

Samo ova jedna isporuka vojne opreme iz Crne Gore bila je vrijedna više od 90 hiljada eura. Od aprila 2021. do početka 2023. godine, bilo je još najmanje 28 izvoznih transporta, što ukazuje da je vrijednost posla koji se u tom periodu odvijao – nakon što je dozvole dalo Ministarstvo ekonomskog razvoja za kompaniju MDI – bila više od dva miliona eura.

Prema informacijama Pobjede, za vrijeme ministarskog mandata Milatovića odobreno je više od polovine ovih izvoznih isporuka.

Dokumenta kojima Pobjeda raspolaže, ali i zakonski propisi jasno dokazuju da Milatović zaobilazi istinu kada tvrdi da nije imao pojma što se dešavalo. A kako smo i ranije pisali – dogodila se smjena tadašnjeg čelnika Obavještajno-bezbjednosnog direktorata Aleksandra Šaranovića, nakon što je dva puta odbio zahtjev Milatovićevog resora da izda pozitivno mišljenje kompaniji „Montenegro Defence Industry“. Poslije toga posao za koji je Milatović bio zainteresovan, krenuo je bez problema i prepreka.

PREPISKA KOJA INKRIMINIŠE

Više izvora iz bezbjednosnog sektora potvrdilo je za Pobjedu da je postojala inkriminisana prepiska na relaciji Ministarstvo ekonomije – OBD. Prema proceduri, sva dokumenta su uredno zavedena i moraju biti u arhivi Ministarstva odbrane, OBD-a, kao i u Ministarstvu ekonomije, jer su sva imala uredan zavodni- djelovodni broj i potpis ministra.

Prema informacijama, sva je dokumentacija svojevremeno uredno zavedena u kabinetu OBD, a i više osoba je upoznato sa ovim slučajem.

Naravno, ne treba isključiti mogućnost pokušaja zataškavanja afere. U tome je, prema izvorima Pobjede, važnu ulogu imala i tadašnja ministarka odbrane Olivera Injac koja je, samo dva dana nakon što je 11. marta 2021. godine bez najave razriješila Šaranovića – udaljila sa dužnosti i ljude iz njegovog kabineta.

Pitanje je – da li je cilj ,,čistke“ Šaranovića i njegovih saradnika bio i postfestum ,,čišćenje“ kompromitujuće dokumentacije?

Zakon o arhivskoj djelatnosti izričito propisuje rokove i način čuvanja dokumenata, a ako nedostaju dokumenta onda postoji i odgovornost lica koja su bila zaduženaa da, kako se to birokratski kaže, postupaju sa dokumentacijom. Istovjetna dokumentacija koja je pohranjena u kancelarijama Obavještajno-bezbjednosnog direktorata postoji i u arhivi nekadašnjeg Ministarstva ekonomskog razvoja, sadašnjeg Ministarstva ekonomije.

No, u obje državne institucije – Ministarstvu ekonomije i Ministarstvu odbrane – postoje i takozvane djelovodne knjige odlazne i primljene pošte. Nije baš lako ukloniti sve tragove, što pokazuju i dva faksimila koje Pobjeda danas objavljuje.

Spisak afera predstavnika takozvane ,,avgustovske većine“ iz dana u dan se uvećava, a malo koja, za sada, ima epilog pred pravosudnim organima.

Kakva će biti sudbina krivične prijave protiv aktuelnog predsjednika države Jakova Milatovića, odgovor javnosti uskoro bi trebalo da ponudi Specijalno državno tužilaštvo koje jedino može da odgonetne ovu slagalicu.

Brat Pavle

Prema navodima iz krivične prijave upućene Specijalnom državnom tužilaštvu u poslu izvoza vojne opreme i naoružanja učestvovala je i firma „Trag security“ iz Mojkovca, koja je, kako se naglašava, bila zadužena za prevoz robe.

Ono što je posebno interesantno je, kako navode izvori Pobjede, da se „u predmetnom poslu kao prevoznik pojavljuje firma ‘Trag security’ iz Mojkovca, sa čijim vlasnicima je u poslovnoj vezi Pavle Milatović iz Beograda, rođeni brat Jakova Milatovića“.

Anonimni autor prijave ističe, ne objašnjavajući detalje, da je ,,brat tadašnjeg ministra Milatovića – Pavle Milatović – iz čitavog posla ostvario proviziju u iznosu od 60.000 eura“.

U dopunjenom odgovoru Pobjedi, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović oštro je negirao te navode.

” U odnosu na pitanje vezano za brata predsjednika Milatovića, takođe tendenciozne tvrdnje koje navodite nisu istinite”, piše u naknadnom odgovoru iz Milatovićevog kabineta.

U prvom koji su poslali dva sata ranije, brata nijesu pominjali, iako smo pitali o njegovoj ulozi u poslu transporta oružja.  pobjeda2 Komentara

wow gold Postavljeno 26-10-2023 03:55:00

Dear immortals, I need some wow gold inspiration to create.

Odgovori ⇾

OKBet Postavljeno 15-09-2023 04:17:17

Very interesting information! Perfect just what I was looking for! My site: OKBet registration

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.