Ekonomija

Ministarstvo finansija potpisalo Protokol sa Agencijom za osiguranje depozita o dugu Instituta prema Jugobanci u stečaju

(15 riječi)

(Foto: Facebook)

Ministarstvo finansija potpisalo je Protokol o saradnji sa Agencijom za osiguranje depozita (u funkciji stečajnog upravnika nad stečajnim dužnikom Jugobanka a.d. Beograd u stečaju) kojim se regulišu odnosi u vezi sa dugovanjem Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju dr Simo Milošević Igalo prema Jugobanci AD Beograd u stečaju i pokretanje postupka izvršenja, saopšteno je iz ovog ministarstva. 

Protokol se temelji na namjeri da se dugogodišnji spor riješi mirnim putem, uzimajući u obzir interese i ekonomske mogućnosti uključenih strana, uz puno razumijevanje šireg socijalnog i ekonomskog konteksta, a sve sa ciljem očuvanja  sudskih postupaka, odnosno izmirenja međusobnih prava i obaveza, kao i definisanja načina i rokova za izvršenje istih. 

Budući da se radi o višedecenijskom sporu, Ministarstvo finansija preduzelo je sve neophodne aktivnosti da se isti riješi u najkraćem roku i da se spriječi mogućnost uvođenja stečaja u Institut. Stoga je potpisanim Protokolom predloženo da se dug Instituta dr Simo Milošević Igalo prema Jugobanci AD Beograd, utvrđen pravosnažnom sudskom presudom, umanji za iznos koji Republika Srbija duguje po osnovu stare devizne štednje. Takođe je definisano da Jugobanka a.d. u stečaju izvrši umanjenje iznosa  potraživanja od Instituta za 10%. Protokol predviđa i da se posebnim sporazumom, koji će biti potpisan do 30. septembra, dodatno preciziraju svi elementi koji su predmet Protokola.  

Podsjetimo, potpisivanju Protokola prethodilo je niz analiza složene situacije u kojoj se nalazi nekadašnji gigant u oblasti zdravstvenog turizma, kao i avgustovski razgovor  ministra finansija Aleksandar Damjanovića i ministra finansija Republike Srbije, Siniše Malog, tokom kojeg je dogovoreno da dvije Vlade, u najkraćem roku, usaglase dinamiku i definišu trajni model rješavanja ovog pitanja. 

Odgovornim sagledavanjem kompleksne situacije Instituta, čije je poslovanje urušeno dugogodišnjom politizacijom i neadekvatnim upravljanjem, kao i brzim djelovanjem u okviru svojih nadležnosti, Ministarstvo finansija, još jednom je potvrdilo da je spremno da rešava zatečene višedecenijske probleme, kao i da je, u otvorenom i partnerskom duhu, na institucionalnom ali i međudržavnom nivou, moguće postići optimalno i održivo rješenje, ukoliko postoji puna spremnost i posvećenost svih uključenih strana.

B.P.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.