Društvo

Đurović: Ako Savjet RTCG bude glasao o Raoniću za izbor na funkciju generalnog direktora, podnijećemo krivičnu prijavu

(15 riječi)

Ukoliko na današnjoj sjednici Savjet RTCG bude glasao o Borisu Raoniću za izbor na funkciju generalnog direktora, suprotno pravosnažnoj odluci Višeg suda, Media centar će protiv članova Savjeta podnijeti krivičnu prijavu zbog neizvršenja sudske presude, što je propisano članom 395 Krivičnog zkonika, najavio je Goran Đurović, direktor Media centra.

„Službeno ili odgovorno lice koje odbije da izvrši pravosnažnu i izvršnu sudsku odluku, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine”, citirao je Đurović član 395 Krivičnog zkonika.

Podsjeća da je Viši sud 10. maja donio presudu kojom je potvrdio da je Boris Raonić nezakonito izabran na funkciju generalnog direktora RTCG u avgustu 2021. godine zbog postojanja sukoba interesa.

“Presudom je ostavljena mogućnost Savjetu RTCG da od preostalih kandidata na konkursu iz 2021. godine izabere novog generalnog direktora ili da ponovo raspiše konkurs. U presudi Višeg suda jasno piše: “Pravna posljedica poništaja odluke o imenovanju je ponovni izbor između prijavljenih kandidata ili poništaj konkursa, u kom postupku tuženi (Savjet RTCG) ima priliku da ponovo razmatra preostale prijave i da odluči u skladu sa zakonom””, ukazao je direktor Media centra.

“Ukoliko na današnjoj sjednici Savjet RTCG bude glasao o Borisu Raoniću kao “preostalom” kandidatu za izbor na funkciju generalnog direktora, protiv predsjedika Savjeta RTCG Veselina Drljevića podnijećemo i krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog pložaja na osnovu člana 416 Krivičnog zakonika: „(1) Službeno lice koje protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom korist, drugom nanese štetu ili teže povrijedi prava drugog, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina”, rekao je Đurović.

Takođe, Đurović je kazao da će podnijeti krivičnu prijavu i protiv Borisa Raonića zbog “podstrekavanja članova Savjeta na vršenje krivičnog djela” što je propisano članom 24 Krivičnog zakonika:
„Ko drugog sa umišljajem podstrekne da učini krivično djelo, kazniće se kao da ga je sam izvršio.“

“Umjesto da članovi/ce Savjeta podnesu ostavke jer su svjesno, sa umišljajem, birali 2021. godine Borisa Raonića na funkciju generalnog direktora, oni razmišljaju da ga danas, protivzakonito i suprotno odluci suda, ponovo izaberu na istu funkciju. Ideja da se na današnjoj sjednici Savjeta ponovo glasa o Raoniću kao kandidatu za generalnog direktora pokazuje pogubnost partijskog biranja članova Savjeta u kojem je samo Marijana Camović Veličković (predstavnica sindikata) javno pokazala da ima integritet i da se suprotstavlja nezakonitim radnjama u javnom medijskom servisu”, istakao je on.

Prema mišljenju Đurovića, namjera da se današnja sjednica Savjeta RTCG zatvori za javnost je pokazatelj netransparentnosti koja je “nastavak loše prakse koju je uspostavio DPS dok je u potpunosti kontrolisao RTCG”.

“Da bi RTCG postao istinski javni servis nije dovoljno da se u informativnim emisijama pojavljuju predstavnici svih političkih partija i manjeg broja odabranih NVO, nego je potrebno da i ova institucija poštuje zakone jer ukoliko je generalni direktor RTCG izabran nezakonito, ukoliko Savjet RTCG donosi nezakonite odluke, ukoliko RTCG radi netransparentno, onda takav javni servis ne može da obavlja svoju funkciju i kontroliše rad drugih institucija, uključujući Vladu, Skupštinu….Takođe, nezakonito izabrani generalni direktor je idealan partner onih koji vrše vlast jer se lako može ucjenjivati posredstvom inspekcijskih organa”, naglašava Đurović.

Kaže da se nadam će nova većina nakon parlamentarnih izbora imati bolje namjere i da će, dodaje, hitno usvojiti novi Zakon o RTCG kojim će se eliminisati partijski uticaj na izbor članova Savjeta, te da će se odmah sprovesti postupak izbora novog Savjeta i menadžmenta.

“Treba sa žaljenjem konstatovati da Bastilja nije pala nego je samo okrečena drugim bojama. Ukoliko se i nakon usvajanja novog zakona nastavi partijski uticaj na rad Savjeta RTCG onda moramo konstatovati da je odnos svih partija prema kontroli RTCG identičan. Javni medijski servis je bio slobodan 2017-2018, dok su ga vodili Andrijana Kadija i Vladan Mićunović. RTCG će biti slobodna ponovo, bez obzira koliko se god partije vlasti i opozicije trudile da ga kontrolišu”, zaključio je Đurović.  gradski.me



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.