Politika

Kalezić: Američka politika na Zapadnom Balkanu doživjela fijasko

(15 riječi)

Američka politika na Zapadnom Balkanu doživjela je fijasko ocijenio je za Gradsku RTV Danilo Kalezić, stručni saradnik na Univerzitetu Crne Gore.

On je komentarišući reakciju zvaničnika SAD na jučerašnje konflikte na Kosovu kazao da je riječ o “sistemskoj grešci”.

“Zapadni Balkan nije visoko na listi američkih prioriteta, što ne može biti izgovor za činejnicu da se Vašington suštinski i temeljnije nije posvetio Zapadnom Balkanu. Umjesto toga, dobili smo jedan srednje činovnički nivo američke adminisitracije koja se bavi ZB i ta spoljnopolitička strategija, formulisana na pomenutom nivou, doživljava fijasko”, ocijenio je Kalezić.

On dodaje da je teško objasniti konkretnu reakciju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na jučerašnje događaje na Kosovu.

“Na Sjeveru Kosova su održani pošteni izbori, koji su ispunili sve demokratske standarde. Nakon najave specijalnog američkog izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara da će priznati rezultate tih izbora došlo se u fazu efektuiranja izbornog rezultata, a reakcija SAD tim povodom predstavlja povlačenje pred siledžijskom politikom koju personifikuje predsjednik Vučić. I ovdje se ponavlja ‘sistemska greška’: od prirodnih partnera, poput Vlada u Prištini ali i drugih vlada u regionu pravite neprijatelje, a saveznike tražite u režimu koji je duboko korumpiran i pod dubokom ruskom kontrolom”. kazao je Kalezić.

Ističe da je masovnim prostestima građana i opozicije vlast predsjednika Srbije Alelksandra Vučića poljuljana više nego što to on misli, a manje nego što to organizatori protesta očekuju i žele.

“U autoritarnom društvu svako buđenje građana je pozitivan događaj. Međutim, to je samo preduslov za smisleniju opozicionu političku borbu, koju u Srbiji ne vidimo još od 2012. godine, kada je Vučić konsolidovao vlast i uspostavio autokratski režim. Protesti imaju potencijal da poljuljaju monolitnu strukturu kakav je režim SNS, ali bez artikulisanije politike i agende koju treba da predvode političari”, kaže Kalezić.

Postoji bojazan, dodaje, će ovo biti još jedan u nizu skupova koji će prosuti političku energiju.

“Ovo bi terablo da bude polazna tačka za definisanje nove opozicione strategije, prije svega vrjednosne, u odnosu na ono što je režim Aleksandra Vučića”, zaključio je Kalezić.



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.