Društvo

NVO ,,Žena danas" u Danilovgradu organizovala predavanje posvećeno prevenciji karcinoma dojke i grlića materice

Otkrij bolest na vrijeme, nemoj da zakasniš

(15 riječi)

Radionica ,,Otkrij bolest na vrijeme, nemoj da zakasniš" u organizaciji NVO ,,Žena danas"  održana je danas u zgradi lokalne uprave u Danilovgradu. Ginekolog Kliničkog centra Crne Gore dr Nebojša Jokmanović i onkološkinja dr Nada Cicmil Sarić govorili su o prevenciji karcinoma dojke i grlića materice.

Prema riječima predsjednice ove nevladine organizacije, Rose Popović njihov rad je uvijek javan i transparentan i već su realizovali 25 edukativnih predavanja u skoro svim crnogorskim sredinama kojima je prisustvovalo preko 1500 pripadnica ljepšeg pola.- Prema posljednjim podacima u našoj zemlji zadnjih godina je sve više slučajeva ove opake bolesti. Mislim da su brojke upozoravajuće i treba da sve učinimo da žene idu redovno na preventivne preglede i time na taj način  pomognemo i sebi, porodici i društvu u cjelini,  poručila je Popović.



Za ginekološkinju iz Doma zdravlja „Dimitrije Dika Marenić“ dr Anu Stamatović Jovanović riječ je o jako ozbiljnom zdravstvenom problemu koji uzima sve više maha kako zbog prirode bolesti tako i zbog savremenih  stilova života.

-Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije koja su objavljena prije dvije godine na globalnom nivou, a odnose se na 2020. dijagnostikovano je 2,3 milona žena sa karcinomom dojke dok je smrtnost iznosila 685.000. U Evropskim zemljama taj broj iznosio je 576.337 novih slučajeva od čega je 157.111 preminulo, što znači da je karcinom dojke vodeći uzrok smrti od karcinoma kod žena širom svijeta, navela je Stamatović Jovanović statističke podatke i naglasila da sve evropske države moraju da se uključe u program koji ima za cilj da se do 2030 godine omogući 90% HPV vakcinacije, da 70% žena obavi skrining i da se svim naporima zdravstvene struke započne blagovremeno liječenje 90% žena sa pozitivnim skriningom.

Za dobrodošlicu učesnicima radionice postarala se sekretarka SO Danilovgrada Stanislava Bošković.

B.K.





0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.