Društvo

Alternative bi mogle desetostruko smanjiti smrtnost izazvanu pušenjem

(15 riječi)

Ako bi osobe koje trenutno puše potpuno prešle na bezdimne proizvode deset puta bi se mogla smanjiti smrtnost povezana sa pušenjem, čak iako se pretpostavi da su ti proizvodi samo za 80 odsto manje štetni od cigareta, rekao je CEO kompanije Philip Morris International, Jacek Olczak u govoru održanom u UnHerd klubu u Londonu.

Ovaj hipotetički model zasnovan je na podacima, procjenama i metodama Svjetske zdravstvene organizacije.

Na ovaj način Olczak objašnjava da alternativni proizvodi iza kojih stoji nauka imaju potencijal da ubrzaju smanjenje pušenja cigareta dok samo tradicionalne mjere kontrole duvana ne djeluju dovoljno brzo.

„Ne možemo raditi isto iznova i iznova i očekivati drugačije rezultate. Mnoge vlade se oslanjaju na takozvano načelo predostrožnosti koje neki tumače kao - bolje da ne radimo ništa dok ne znamo sve".

Uprkos svim dokazima, anti-pušačke organizacije se protive bezdimnim proizvodima, a trebalo bi „da prestanu da se bore protiv nas, koji nudimo alternativno rješenje, a počnu da se bore za pušače koji i dalje koriste cigarete“, rekao je Olczak i dodao da se dosadašnjim stavom produžava život cigaretama, a skraćuju životi onima koji ih koriste.  

Jacek Olczak poziva vlade širom svijeta da slijede primjere zemalja poput Švedske, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i usvoje strategije koje punoljetnim pušačima koji ne prestaju da puše, daju širok izbor alternativa. Kada se prestanu blokirati inovacije, a u kombinaciji sa tradicionalnim mjerama borbe protiv pušenja, brže će se ostvariti zajednički cilj - budućnost bez duvanskog dima, zaključuje CEO Philip Morris-a.

 Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.