Društvo

Jokić: Apel na tužilaštvo da reaguje i u najkraćem roku ispita navode o nasilju

(15 riječi)

Predsjednica Upravnog odbora LGBT Forum Progres, Bojana Jokić iskazala je zabrinutost zbog činjenice da se tužilaštvo već tri sedmice nije oglasilo povodom ozbiljnih navoda o nasilju koje je prijavila tužiteljka Bisera Hajdarpašić-Radonjić za koje tereti svog supruga Vukasa Radonjića, tužioca SDT-a

“Državna tužiteljka, Bisera Hajdarpašić-Radonjić, u noći između 3. i 4. maja, kada ju je, navodno, prebio suprug, takođe državni tužilac Vukas Radonjić, obavijestila je o tom nasilju svog pretpostavljenog, rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštvu u Baru Radovana Đurišića, rukovoditeljku Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepu Medenicu, glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i vršiteljku dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjanu Begović, prema navodima medija”, kazala je Jokić.

Ističe da, kao aktivistkinja za ljudska prava i neko ko dugo vrši monitoring rada institucija u postupanju u slučajevima “nasilja, mržnje i diskriminacije prema različitim društvenim grupama”, želi da iskaže “zabrinutost zbog činjenice da se tužilaštvo već tri sedmice nije oglasilo povodom ozbiljnih navoda o nasilju koje je prijavila tužiteljka Hajdarpašić-Radonjić za koje tereti svog supruga Vukasa Radonjića, tužioca SDT-a”, niti, naglašava Jokić, vidimo bilo kakav epilog ovog slučaja navodnog nasilja u porodici.

“Podsjećam da je ova tužiteljka i ranije bila žrtva nasilja, zbog kojeg joj je ukazana i medicinska pomoć, prema pisanjima pojedinih medija, što čini trenutnu situaciju dodatno zabrinjavajućom. Ako znamo da se u crnogorskom društvu čak dvije trećine žena ne usuđuje da prijavi bilo kakav vid nasilja, a da se ovdje radi o navodima jedne tužiteljke, jasno je da bi ovaj slučaj trebao da bude predmet prioritetnog postupanja”, ocijenila je ona.

Po njenom mišljenju, poražavajuće je da pune tri nedjelje “tužilaštvo na bilo koji način nije stalo u zaštitu koleginice koja je prijavila navodno nasilje” i time poslalo poruku svim ženama u Crnoj Gori da se, kaže Jokić, ovaj problem ne shvata ozbiljno i da mu se ne pristupa krajnje odgovorno.

“Kao pripadnica civilnog društva u Crnoj Gori, iskoristiću sve dostupne mehanizme, u koje spadaju i javni pritisak i formalno reagovanje kroz različite kanale kako bi zahtijevala konkretne akcije u ovom slučaju, jer je poruka koja se ovakvim odnosom tužilaštva šalje veoma negativna”, dodala je.

Podsjetila je i da je državni tužilac Vukas Radonjić postupajući tužilac u mnogim predmetima koji se tiču nasilja.

“Te da sama činjenica da postoje navodi ove vrste iziskuje urgentno postupanje po prijavi, kako bi se utvrdile činjenice, te u skladu sa njima dalje postupalo. Imajući sve navedeno na umu, želim da apelujem na tužilaštvo da reaguje i u najkraćem roku ispita navode o nasilju nad tužiteljkom Hajdarpašić-Radonjić, kako bi izbjeglo narušavanje povjerenja u tužilaštvo, koje je ključna institucija u borbi protiv nasilja”, zaključila je Jokić.   cdm0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.