Kultura

In memoriam: Lucia Petrichevich, potomak crnogorskih iseljenika i aktivista naše dijaspore

(15 riječi)

S nevjericom smo primili vijest da je u saobraćajnoj nesreći u Argentini u 29. godini života tragično stradala Lusija Danica Petričević. 

Lusija Danica Petričević iz argentinske provincije Santa Fe upisala je Fakultet za crnogorski jezik i književnost 2015/16. godine. Došla je kao studentkinja prava iz Rosarija motivisana voljom i entuzijazmom da nauči jezik svojih predaka, puna interesovanja da sazna što više o crnogorskoj tradiciji i želje da to znanje ponese u zemlju u kojoj je rođena i prenese svojim sunarodnicima.

Na studijama u Crnoj Gori provela je godinu i po dana, posvećeno učeći jezik i upoznajući kulturu i običaje svojih predaka.

Entuzijazam je nenametljivo prelivala na profesore i studente, a svojom pronicljivošću bacala je posebno svijetlo i nama na crte našega žargona i mentaliteta. Na prvom času ona i Tatiana su mi rekle da znaju dvije crnogorske riječi, jer ih čuju svuda – „kuku“ i „katastrofa“. Te su riječi postale zaštitni znak njihove borbe s crnogorskim padežima.

Na časove je dolazila s osmijehom i neizostavnom opremom za mate. Voljela je Kotor i Meterize. Komunikativna, vesela i radoznala lako je sticala prijatelje i za kratko vrijeme ovladala crnogorskim jezikom. 

Po povratku u Argentinu završila je fakultet i postala advokatica. Ostala je posvećena promociji svoje postojbine i bila jedan od utemeljivača i sekretarka Crnogorske zajednice Montenegro u Santa Feu. 

Ponosni smo što smo bili dio njezina života.   VOM0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.