Društvo

SAVIĆEVIĆ ZA MERIDIANSPORT: Siguran sam, u junu ćemo biti još bolji!

(15 riječi)

Nakon prvog kvalifikacionog kruga za Evropsko prvenstvo, fudbaleri Crne Gore na svom kontu imaju tri boda iz dvije utakmice – učinak je za naš portal elaborirao reprezentativac Vukan Savićević

Generalni je utisak da su fudbaleri Crne Gore nakon dva uvodna kola kvalifikacija za EURO (koji će se 2024. godine igrati u Njemačkoj) zaslužili mnogo više od tri boda.

Izabranici Miodraga Radulovića su i treći put zaredom otvorili ciklus pobjedom, srušili su u Razgradu mladu i željnu dokazivanja reprezentaciju Bugarske, nijesu “sokoli” briljirali u tom meču, ali pogodak Nikole Krstovića u 70. minutu bio je dovoljan da se ispuni cilj. A, onda je u naš glavni grad stigla Srbija, jedini učesnik proteklog Svjetskog prvenstva u našoj grupi drhtao je na stadionu pod Goricom, Crna Gora je bila bolji tim, ali su “orlovi” na suvi individualni kvalitet (prvo golmana Vanje Milinkovića-Savića, potom napadača Dušana Vlahovića) osvojili (ne)zaslužena tri boda – 0:2.

Očekivano, nijesu crnogorski fudbaleri bili raspoloženi za priču i duboku analizu odmah nakon utakmice, u kratkim izjavama fleš zone lideri Stevan Jovetić i Stefan Savić imali su identičnu konstataciju: “reprezentacija odavno nije odigrala bolje protiv tako renomiranog rivala i sa ovim pristupom ima razloga za optimizam”. O Crnoj Gori lijepe riječi nijesu štedjeli ni selektor Srbije Dragan Stojković Piksi, kapiten Dušan Tadić i prvi čovjek tamošnjeg Saveza Dragan Džajić…

Kad su se donekle smirile strasti, slegle emocije, pozvali smo našeg vezistu Vukana Savićevića, bio je u avionu za Tursku, ali je, prije nego što ga je stjuardesa zamolila da isključi telefon, uspio da nam odgovori na nekoliko pitanja.

Generalno, kakav je utisak nakon uvodna dva kvalifikaciona kola?

“Iskren da budem, utisak je nekako nesvršen – nedovršen. Jednostavno mlak, posle lijepe pobjede u Bugarskoj. Svi smo bili jako tužni nakon meča, jer smo svi imali isti osećaj – nikako nijesmo zaslužili da imamo samo tri boda posle druge utakmice”, odgovorio nam je Savićević.

Zaista, stiče se utisak da smo zaslužili mnogo više od poraza. Odigrali smo, po mišljenju javnosti, jedan od boljih mečeva u posljednje vrijeme. Da li si saglasan?

“Dosta ljudi mi je reklo isto posle utakmice, i nekako nisam imao takav utisak. Da, borili smo se i ginuli za svaku loptu, i imali šanse, ali kada ne postignete gol na utakmici, nekako ni ne pomislite na takvu konstataciju. Moram da kažem i da je naš kapiten posle meča u svlačionici rekao istu stvar, da je kolektivna partija bila veoma dobra, i da ako ovako budemo igrali u narednim utakmicama, za nas zime nema. Kada to kaže neko kao što je Joveta, onda treba vjerovati”, optimističan je i 29-godišnji centralni vezista Savićević.

Daleko od toga da je sve izgubljeno, brzo će jun i vjerovatno krucijalni meč kvalifikacija protiv Mađarske kod kuće. Da li vjeruješ u pozitivan ishod? Da li “hrabri sokolovi” mogu da ponove pristup kao protiv Srbije?

“Već sam dosta toga rekao u drugom odgovoru. Naravno da vjerujem, i siguran da ćemo biti i bolji. Jer ova reprezentacija to može i to zaslužuje”, rekao je Savićević, vezista turskog Superligaša Giresunspora.

Da se još malo zadržimo na meč sa Srbijom. Pojedini su strahovali kako će crnogorski vezni red parirati protivničkom, ali Aleksandar Šćekić, Sead Hakšabanović, ti, pa i svi ostali maksimalno ste ograničili nesporan kvalitet rivala. Interesantno je da smo u dva meča promijenili tri sistema. Počeli smo protiv Bugara 4-1-4-1, na poluvremenu promijenili u praktično 4-4-2, a protiv favorita grupe izašli u 3-5-2.

“Ovo nije pojedinačni sport, timska je igra u pitanju. Tu je naravno i taktika, gdje je naš selektor postavio tako našu formaciju da smo zatvorili adute Srbije. Bilo ko da se našao u sredini, uradio bi isti posao. Što se formacije tiče, nismo se baš proslavili protiv Finske prošle godine. Jako je teška ta formacija, treba mnogo vremena da se uigrava. Ja, konkretno u klubu nikada nisam igrao u takvoj postavci, kao i većina saigrača u reprezentaciji, jer jednostavno nije česta. Zato je tu selektor, bez sumnje znam da će uraditi najbolje za naš tim”, rekao je Savićević, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, Slovana iz Bratislave, Visle Krakov i Samsunspora.

I na kraju, imao si jako dobru minutažu. Cijeli meč protiv Bugarske, 70 minuta protiv Srbije…

“Da, u pravu si. S obzirom da je selektor imao veliko povjerenje u mene, mislim da sam morao još bolje”, Savićević zaključuje.

Vukan Savićević i drugovi kvalifikacije nastavljaju 17. juna kada će dočekati u Podgorici Mađarsku, tri dana kasnije igraće prijateljski susret sa Češkom.



Povezani članci...

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.