Društvo

Mugoša: Izborni dan protiče bez većih nepravilnosti

(15 riječi)

U Crnoj Gori danas se održavaju predsjednički izbori. Na izborima učestvuje sedam predsjedničkih kandidata.

“Na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori do devet sati glasalo je 6,4 odsto odsto birača”, saopšteno je iz Državne izborne komisije (DIK).

Predsjendik DIK-a Nikola Mugoša rekao je na konferenciji za novinare da su sva biračka mjesta otvorena.

Foto: Mina

“Bilo je izvjesnih kašnjenja i sitnih nepravilnosti, ali generalno izborni dan za sad protiče bez većih nepravilnosti”, rekao je Mugoša.

Prema podacim DIK-a, u Andrijevici je do devet sati glasalo 6,58 odsto birača, Baru 5,40 odsto, Beranama 5,54 odsto, Bijelom Polju 4,45 odsto, Budvi 7,25 odsto, na Cetinju 5,94 odsto, u Danilovgradu 9,95 odsto, Gusinju 1,93 odsto.

U Herceg Novom glasalo je 5,09 odsto birača, Kolašinu 7,73 odsto, Kotoru 4,92 odsto, Mojkovcu 8,95 odsto, Nikšiču devet odsto, Petnjici 3,53 odsto, Plavu 3,09 odsto, Pljevljima 8,55 odsto, Plužinama 10,77 odsti a u Podgorici 7,95 odsto.

U Rožajama je do devet sati glasalo 1,5 odsto birača, Šavniku 11,76 odsto, Tivtu 6,26 odsto, Tuzima 2,38 odsto, Ulcinju 2,65 odsto, na Žabljaku 5,08 odsto a u Zeti 5,45 odsto.

“Ukupna izlaznost ie 6,4 odsto do devet sati”, rekao je Mugoša.

Predsjednički kandidat Evrope sad Jakov Milatović iskoristio je biračko pravo, u Univerzitetsko sportsko-kulturnom centru u Podgorici.

Foto: Gradski.me

Biračko pravo iskoristio je i predsjednički kandidat Jovan Jodžir Radulović, u JU Resursni centar za obrazovanje i osposobljavanje “1. jun”.

Foto: Gradski.me

CDT: Do devet sati izašlo sedam odsto birača 

Prema informacija CDT-a, do devet sati izašlo je sedam odsto birača, odnosno oko 37.700 birača. Na predsjedničkim izborima 2018. u tom periodu glasalo je 6,4 odsto građana.

Foto: Gradski.me

Mirno jutro na biralištima 

Jutro na biračkim mjestima. kako navode, protiče mirno, a posmatrači CDT-a prijavili su manji broj proceduralnih nepravilnosti.  

“Na biračkom mjestu broj 44, Dom Rastovac, u Nikšiću, jedan birač je povrijedio tajnost glasanja ubacujući otvoreni glasački listić u kutiju, pa je taj listić birački odbor u skladu sa zakonom proglasio nevažećim.  

Na biračkom mjestu broj 17, Zagrađe, u Beranama, uređaj za elektronsku identifikaciju nije bio u funkciji 30 minuta, nakon čega je tehnički problem riješen.  

Na biračkom mjestu broj 10, OŠ Štoj, u Ulcinju, glasanje je počelo sa polusatnim zakašnjenjem, zbog ponovnog brojanja glasačkih listića”, navode iz CDT-a.

Foto: CDT

CDT je saopštio da je do osam sati glasalo 2,9 odsto birača ili oko 15.500 birača. Na predsjedničkim izborima 2018. godine u tom periodu glasalo je 3,3 odsto birača.

Foto: CDT

Vukčević: Sva biračka mjesta u Glavnom gradu otvorena na vrijeme

Sva biračka mjesta u Glavnom gradu na vrijeme su otvorena, a u prvom satu nijesu zabilježene nikakve nepravilnosti, kazao je za TVCG predsjednik Opštinske izborne komisije Podgorica Veselin Vukčević

„Imali smo samo na određenim mjestima malo poteškoća oko funkcionisanja uređaja za elektronsku identifikaciju. Problemi se u funkionisanju polako otklanjaju“, rekao je on.

Radonjić: Sve protiče u najboljem redu

Sve protiče u najboljem redu, rekao je Miodrag Radonjić, predsjednik biračkog mjesta broj 1 u zgradi Elektroprivrede u Nikšiću.

Na ovom biračkom mjestu, kako je kazao, upisano je 686 birača.

„Komisija radi u punom sastavu. Još nemamo ovlašćenih predstavnika predsjedničkih kandidata. Naši gosti su jutros predstavnici iz OEBS-a. Za sada je izašlo šest birača“, rekao je Radonjić.

U izbornoj trci su predsjednik Demokratske partije socijalista i aktuelni šef države Milo Đukanović, lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Demokrata Aleksa Bečić i Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, jedan od lidera Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković i influenser Jovan Jodžir Radulović.

Foto: Gradski.me

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima ima 542.154 građana. Najviše birača je u Podgorici – 143.608, a najmanje u Šavniku – 1.777.

Ovo će biti četvrti predsjednički izbori od obnove nezavisnosti i osmi od uvođenja višepartijskog sistema.

Za predsjednika Crne Gore biće izabran kandidat koji je dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

Ako nijedan kandidat ne dobije taj broj glasova, održava se drugi krug izbora za 14 dana, 2. aprila.

U drugom izbornom krugu učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

Za predsjednika države, u drugom krugu, biće izabran kandidat koji je dobio veći broj glasova izašlih birača.

Predsjednici Crne Gore do sada su bili Momir Bulatović, Filip Vujanović i Milo Đukanović.

Predsjednik se bira na pet godina.

Biračka mjesta se otvaraju u sedam, a zatvaraju u 20 sati.

Izvor: Gradski.me/Mediabiro/RTCG/Mina



Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.