Kultura

CFD: Raonić da podnese ostavku, RTCG pretvorio u propagandnu platformu Aleksandra Vučića

(15 riječi)

Budući da RTCG pod rukovodstvom Borisa Raonića u kontinuitetu dokazuje da nije javni servis već jedna od propagandnih platformi u službi hegemonističkoga projekta Aleksandra Vučića pod imenom Srpski svet, izvjesno je da je diskriminacija novinara zbog korišćenja crnogorskoga jezika samo uvod u proces segregacije Crnogoraca te njihove asimilacije

Crnogorsko filološko društvo oštro osuđuje diskriminaciju po jezičkom osnovu kojoj je izložen novinar RTCG zbog korišćenja crnogorskoga jezika.

-Crnogorski jezik je Ustavom Crne Gore označen kao službeni jezik i svaka zabrana ili ograničavanje njegove upotrebe na način kako je to planirao menadžment RTCG-a moraju naići na opštu osudu, ali i biti zakonski sankcionisani. Ustavom Crne Gore strogo je zabranjena diskriminacija po bilo kom osnovu, pa se čin uklanjanja novinara s radne pozicije zbog toga što koristi crnogorski jezik ne može drugačije tumačiti do kao kršenje Ustava i besprizorna diskriminacija. Od samoga postupka šikaniranja novinara samo je bestidniji demanti generalnoga direktora RTCG-a koji zamjenom teza i lijepeći etikete nacionalizma i ekstremizma onima koji su se usudili da ukažu na skandalozno ponašanje menadžmenta RTCG-a na posredan način zapravo potvrđuje loše namjere i autokratske metode obračuna s onima koji su označeni kao nepoželjni – navodi se u saopštenju.

Budući da RTCG pod rukovodstvom Borisa Raonića u kontinuitetu dokazuje da nije javni servis već jedna od propagandnih platformi u službi hegemonističkoga projekta Aleksandra Vučića pod imenom Srpski svet, izvjesno je da je diskriminacija novinara zbog korišćenja crnogorskoga jezika samo uvod u proces segregacije Crnogoraca te njihove asimilacije.

-Crnogorsko filološko društvo poziva Borisa Raonića i menadžement RTCG-a da zbog otvorene diskriminacije novinara pod hitno podnesu ostavke i na taj način umanje štetu koju su proizveli svojim protivustavnim i diskriminatornim djelovanjem. Pozivamo i Ombudsmana, kao i Direktorat za medije Ministarstva kulture, kao i Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava da osude diskriminaciju i preduzmu sve mjere iz svojega domena da se spriječi dalja diskriminacija po jezičkome kriteriju. Istovremeno, upozoravamo sljedbenike Vučićeve politike koji su – kako to pokazuju i prvostepene sudske odluke – uzurpirali čelne pozicije u Javnome servisu, da će protiv njih biti pokrenute tužbe zbog kršenja Ustava i diskriminacije – zaključuje se u saopštenju.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.