Kultura

Revija “Mjuzikl - filmska rapsodija” X

(15 riječi)

Ovogodišnja deseta jubilarna revija “Mjuzikl - filmska rapsodija” sa kojom u januaru tradicionalno počinje filmski repertoar KIC-a „Budo Tomović“ biće posvećena operi, veoma kompleksnoj i zahtjevnoj muzičko - scenskoj formi.  U okviru popularne revije koja je iz godine u godinu okupljala sve više ljubitelja ovog žanra prikazaćemo mjuzikle dobitnike brojnih međunarodnih nagrada i priznanja.

Projekcije će biti organizovane od 16. do 18.januara, u sali DODEST, od 20 sati.

Deseto izdanje revije počeće sa “Karmen Džouns” savremenom verzijom Bizeove opere, zasnovne na brodvejskom mjuziklu Oskara Hamerštajna iz 1943. godine u kojoj glavne uloge tumače Doroti Dendridž i Hari Belafonte. Riječ je o neobičnoj obradi jedne od najpoznatijih opera sa afro-američkom glumačkom ekipom u kojoj Doroti Dendridž privlači pažnju vjerenog vojnika (Hari Belafonte), sa tragičnim posljedicama.

Na repertoaru će biti i jedan od najpopularnijih muzičkih biografskih filmova “Veliki Karuzo” koji je postigao ogroman komercijalni uspjeh kada se pojavio 1951. godine i koji je ujedno uticao i na Hozea Karerasa da počne da pjeva. Film prati život operske zvijezde Enrika Karuza od ranog djetinjstva u Italiji do njegovog otkrića, ranog uspjeha i slave u Americi. Ulogu tenora Enrika Karuza u filmu tumači američki operski pjevač i filmski glumac italijanskog porijekla Mario Lanca. Film je 1952. godine osvojio nagradu Oskar za "Najbolji zvuk".

Za sam kraj revije planirana je projekcija filma “Violinista na krovu” koji je snimljen prema istoimenom uspješnom brodvejskom mjuziklu iz 1964. Radnja filma se odigrava u izmišljenom jevrejskom selu u carskoj Rusiji. Glavni lik Reb Tevje, trudi se da očuva jevrejsku tradiciju zbog čega dolazi u sukob sa svojim kćerkama i njihovim željama da se udaju za osobe koje nisu izabrane na tradicionalan način. Uz tradiciju, paralelno je ugrožen i opstanak Jevreja zbog rastućeg antisemitizma i nadolazeće revolucije. Pored brojnih nominacija i nagrada, film je osvojio čak tri Oskara za kinematografiju, zvuk i originalnu muziku.

Više info - Miodrag Miško Popović, urednik filmskog programa KIC-a 069 014 8320 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.