•   Četvrtak,Decembar 01.
  • Kontakt
Politika

Blažić: Crnogorska politika – čista trgovina

(15 riječi)

Već dugo živimo u potpunoj zabludi partitokratskog oligarhijskog sistema vladanja, a posljednja dešavanja pokazuju da je riječ o čistoj političkoj trgovini, ocijenio je doktor pravnih nauka, profesor Đorđije Blažić, komentarišući institucionalnu krizu u Crnoj Gori.

Već dugi vremenski period u fokusu pravnog i političkog života Crne Gore su Ustavni sud, Sudski savjet, Izborno zakonodastvo a ulje na vatru dolio je - nedavno izglasani sporni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Predsjedniku Crne Gore.

Izbori su po mnogima rješenje, ali Blažić smatra da se oni ne mogu organizovati bez usvajanja Izbornog zakonodavstva, prenosi RTHN.

Zakon o izboru odbornika i poslanika donijet je 1998. a od tada bilo je više pokušaja da se on izmjeni što nikada nije urađeno niti je usaglašen sa Ustavom.

„Prema Ustavnom zakonu, a pošto smo nezavisna država, ustavna je obaveza bila da se do 2010. godine svi ključni zakoni usklade sa Ustavom. To ni danas nije urađeno. Ovaj nije usaglašen, iako je 15-16 puta bilo pokušaja mijenjanja. Nije usaglašen samo iz jednog razloga, jer partitokratija nije željela da uradi i da vrati suverenitet biraču“, navodi on.

Blažić objašnjava da ustavno-pravno imamo jedan izborni sistem, zakonodavno dva, a morali bi imati jedan. Tvrdi da je zakon o izboru predsjednika države iz 2018. potpuno u skladu sa Ustavom:

„Imamo dva potpuno neustavna izborna sistema, za poslanike i za odbornike. Kada ustavno imate jedan, onda prosto ne možete imati dva, kao što mi imamo. Pri tom su oba obmanjujuća, jer partitokratija, donošenjem tog zakona obmanula crnogorske birače i poturila im štap, a ne izborne liste“, objašnjava Blažić.

Blažić smatra da već dugo živimo u potpunoj zabludi partitokratskog oligarhijskog sistema vladanja, a poslednja dešavanja pokazuju da je riječ o čistoj političkoj trgovini.

„Imamo dušebrižnike vladavine prava, koji sjede u Parlamentu, gdje se Ustav gazi, iz opozicije to znaju, ali ćute i ne rade ništa. Ali kad im zatreba, pojave se, takođe, gazeći Ustav, a onda ovi drugi ćute. To asocira samo na jednu stvar, da je to čista politička trgovina“, smatra on.

Bez legitimiteta i legaliteta nema države niti institucija, kaže Blažić, i navodi da crnogorski parlament nema legitimitet što povlači da nijedna druga institucija počev od Vlade, nema legalitet.

U toj priči, kaže on, nema nevinih jer se Ustav krši unazad 10 i više godina te da je isključiva odgovornost za to na Parlamentu.1 Komentara

토토사이트 Postavljeno 19-11-2022 05:59:07

I read your article very impressively. I want to write something like this, but it helped me a lot. I will always refer to this article if I need help 토토사이트

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.