Korona i dokolica

Armando kao Mesi

(15 riječi)


Novinar:  Budimir Bućin


Kada biste i one bolje informisane gradjane pitali koja je sličnost izmedju Armanda i Mesija, teško da bi dobili pravi odgovor. Mnogi bi išli sa kontrapitanjem je li riječ o  Dijegu   Armandu Maradoni. I kako je odgovor ne-tu bi stali. Da pojasnimo Mesi je najskuplji fudbaler  na svijetu, Armando najskuplji golub na planeti. Prodat je, vjerovali ili ne, za 1 milion i 250 hiljada eura.

 

                                          

                                                                                                          Armando

     

I kod nas je sve više uzgajivača goluba pismonoše posebno u  sjevernom dijelu u rejonu Bijelo Polje, Berane, Rožaje.

         Predsjednik Udruženja golubara iz Bijelog Polja Ivan Pavićević, naš je sagovornik, na temu goluba pismonoša.

 

                                  

 

                                                                Ivan Pavićević sa jednim od svojih pismonoša

 

          Ivane, vjerujemo da je ovo jedna od najtežih, ako ne i najteža godina za vas golubare ?

 

       To ste u pravu. I nas je korona pogodila, ali ne golubove već to što nijesmo mogli učestvovati na regionalnim trkama, pa smo se ograničili na trke u rejonu tri opštine :Bijelo Polje, Berane, Rožaje. Ako se potpuno otvore granice prema Srbiji i mi ćemo opet biti sa svojim golubovima na tim takmičenjima. Na nivou Crne Gore ima 30 takmičenja ali to je malo i kratke su dionice.

 

        Koliko vi imate golubova i koliko je potrebno vremena da pismonoša izuči zanat?

 

     Ja imam stotinak golubova, uglavnom su srpski visokoletači, a evo vam i odgovora na drugi dio pitanja. Poslije nekih 40 dana odvaja se od roditelja u poseban prostor, boks. Poslije toga uči se na krovu svoje kuće i nakon toga počinju lagani treninzi. I kad baci svoje prvo letno pero a to je otprilike 3-4 mjeseca, golub se pakuje u korpu i nosi na neku pristojnu daljinu od 5-10 kilometara i sa pola godine rada dolaze i prva takmičenja. A da bi sazrio i bio spreman za neke ozbiljnije letove tu je neophodno 2-3 godine. Za maratonske letove potrebno je čak 4-5 godina.

 

     Koja je najduža relacija na kojoj su letjeli vaši golubovi?

 

          Mislim da je oko 450 kilometara. Zvanično je 350 kilometara.

 

     Već smo rekli da je najskuplji golub pismonoša Armando- 1,250 hiljada eura.

 

        Prije njega je Bolt držao rekord, mislim sa 315 hiljada. Kinezi su zaljubljenici u pismonoše i koliko znam ladno je izvadio taj novac za Armanda. Kupljen je u Belgiji zemlji koja se ističe po uzgajanju goluba pismonoše. Inače, pismonoše su na cijeni u svijetu, ali ovaj iznos koji je isplatio Kinez Belgijancu je zvučao i kao šala. U Belgiji je to biznis. Jedna porodica je zaradila 2 miliona eura od porodaje golubova.

 

     Zamislite da Armanda  neko ubije praćkom?

 

        Jeste me nasmijali, ali Armando je dobro pažen. A čujem da gazda neće sa njim učestvovati na trkama, već da stvara reporodukciju.

 

     Na kojim visinama lete golubovi biraju li prolaz i prostor, tu je i opasnost od grabljivica?

 

     Kad je ravnica pismonoša leti nisko i tu je manja vjerovatnoća da ga uoči grabaljivica. Kao nas je drugačija situacija. Teren je brdovit. Mora da bira kanjone, dovija se na razne načine.

 

          Dogadja li se da vam se svi ne vrate ?

 

          Da, da, neki nije dovoljno spreman, neki zaluta, neki je bolešljiv. Najbolji uvjek dodju. A kod golubara je velika kolegijalnost. I ako neki zaluta, to se objavi na društvenim mrežama. Inače, svi su prstenovani to se radi krajem godine. Iz Belgije se dobiju prsten i knjižica. I onda je mala vjerovatnoća da se ne nadje.

 

          Negdje sam pročitao da se psimonoša zloupotrebljava da tablete droge prenosi?

 

     Nije nemoguće i ja sam čitao da je nosio 175 tableta. Za svijet ne znam, kod nas toga nema.

 

                

 

       Odakle vama ljubav ka golubu i koliko je ljudi u Bijelom Polju "inficirano" pismomošom ?

 

        Ima nas dvadesetak. Teško je reći koliki je broj. Ja sam se zaljubio u goluba još prije škole, od svog djeda. Kažu ko jednom proguta perušku nema povratka.

 

         Koji je grad u Evropi najpoznatiji po trkama ?

 

      Barselona je broj jedan, ta trka je oko 1100 kilometara do Njemačke čak. Tu lete zreli golubovi oni koji su za maraton staze stari od 4-6 godina. To je dvodnevna trka.Tačno je da su nagrade velike mislim da je prvo mjesto donosilo pobjedniku 150 hiljada i auto Volvo.

 

          Prodajete li vi golubove ?

 

          Ne, nisam to dosad radio teško se na taj način odvojit od goluba, ja poklanjam novim golubarima.

 

         Znači ako odlučim pravac, Ivan Pavićević Bijelo Polje?

 

      Možete slobodno čekat će vas par vrlo kvalitetnih pismonoša.

 

        Kada sam razgovarao sa jednim prijateljem, nijesam ga mogao ubijediti da golub ne leti kako mnogi misle ?

 

    Znam o čem pričate. Golub isključivo leti sa mjesta na koje se ponese do svoje kuće. Znači moj golub gdje god ga ponesete on se vraća kući i poštu nosi od te relacije do mjesta gdje mu je prebivalište.

 

          Rekao bih da ovo dosta košta?

 

          To vam je sto posto tačno, ali ova ljubav teško se može platiti parama. Ovaj hobi odavno je postao strast bez koje se ne može.

 


0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.