Ekonomija

Stigli radnici iz Srbije i Makedonije da beru vranac

Crna Gora za srpske nadničare kao Njemačka

(15 riječi)

Kompanija Plantaže je prošle sedmice počela berbu grožđa vranac, koja je njihova dominantna vinska sorta. Direktor vinogradarsko-voćarske proizvodnje u Plantažama Dušan Kankaraš saopštio je Pobjedi da su planirali prinos od 17 miliona kilograma vinskog grožđa, od čega osam miliona kilograma vranca.

On je istakao da je berba vinskog grožđa na Ćemovskom polju jedan od najvećih vinogradarskih poslova u Evropi, zato što je to najveći vinograd u jednoj cjelini.

Kankaraš je naveo da je na berbi angažovano šest kombajna, 530 radnika, oko 30 teških kamiona i 20-ak traktora.

“Mehanizovanom i ručnom berbom dnevno se ubere oko 600.000 kilograma vinskog grožđa i dosadašnji rezultati berbe pokazuju da ćemo se, što se tiče vranca, primaći planiranom, međutim kod bijelih vinskih sorti imali smo podbačaj od 30 do 35 odsto od planiranog prinosa”, kazao je Kankaraš Pobjedi.

On je objasnio da je slabiji rezultat bijelih vinskih sorti rezultat mraznih temperatura, kad je loza bila u fazi cvasti.

“Što se tiče vranca, očekujemo da uberemo planiranih osam miliona kilograma”, rekao je Kankaraš.

On je dodao da je planirano da berba vranca traje 40-ak dana i da je vranac naša vodeća sorta. Površine vinograda pod vinskim grožđem su na 2.141 hektar, od čega se vranac kao dominantna sorta nalazi na površini od 1.200 hektara.

On je naveo da laboratorija uzima svakodnevno uzorke grožđa i da je formirana komisija koja kontroliše kvalitet grožđa.

“Još je rano govoriti o kvalitetu grožđa, ali nadamo se da će nas poslužiti lijepo vrijeme i visoke temperature tokom berbe”, izjavio je Kankaraš.

On je naveo da su i pored nedostatka radne snage ove godine uspjeli da sve agrotehničke mjere urade na vrijeme.

“I sad se pitamo kako smo to uspjeli da završimo, jer je to jedan ogromni posao, ali smo i svi mi, bez obzira na funkciju koju obavljamo u kompaniji, bili na Ćemovskom polju tako da smo uspjeli da završimo zelene operacije, zaštitu, đubrenje i navodnjavanje. Sad je ostalo samo da gledamo u nebo da ne bude nekih velikih kiša, da grožđe ne bi počelo da propada i trune, ali nadam se da ćemo imati jednu dobru sezonu”, rekao je Kankaraš i dodao da su zasad vremenski uslovi bili pogodni za proizvodnju i berbu grožđa.

Podsjetio je da je jedan od najvećih problema sa kojim se posljednjih godina susrijeću Plantaže hronični nedostatak radne snage za branje grožđa. Ove godine je zbog epidemiološke sutuacije izazvane korona virusom taj problem bio još veći.

“Imali smo problema ove godine sa radnom snagom zbog pandemije. Dosta radnika koji su ranijih godina dolazili iz Makedonije i Srbije su ove godine otkazali dolazak, tako da smo pred početak berbe bili u nedoumici kako uopšte da obavimo berbu”, saopštio je Kankaraš.

Rekao je da su zbog toga u Plantažama odlučili da se mehanizovano sa kombajnima ove godine obere više grožđa nego ranijih godina.

“Nabavili smo jedan novi samohodni kombajn i ove godine smo startovali u berbu vinskog grožđa sa šest kombajna, od čega su dva samohodna, a četiri vučna. Tih šest kombajna zamjenjuje oko 700 radnika. I mi smo planirali da mehanizovanom berbom oberemo gotovo oko 800 hektara vinograda “, kazao je Kankaraš.

On je naveo da stari zasadi vinograda ne podržavaju mehanizovanu berbu, tako da je angažovano 530 radnika.

“Od tih 530 radnika 200 je iz Crne Gore, a 330 radnika je stiglo iz Makedonije i Srbije. Sa 530 radnika i sa šest kombajna mi planiramo da završimo berbu vinskog grožđa”, rekao je Kankaraš.

Prema njegovim riječima, do sad su mehanizovano ubrali oko 450 hektara, a ručnom berbom oko 120 hektara šardonea i vranca.

Objasnio je da su bili pesimisti da neće moći da obezbijede dovoljan broj radnika, ali da su nakon upućenog zahtjeva Nacionalnom koordinacionom tijelu dobili pozitivan odgovor nakon čega su uspjeli da angažuju radnike iz Makedonije i Srbije.

“Zadnja grupa radnika je došla u utorak, a prva grupa je došla prije četiri dana. Sada imamo dovoljno radnika da završimo berbu”, izjavio je Kankaraš.

Zbog dolaska radnika, kako je objasnio, ipak neće biti potrebno da se u berbu uključe i radnici iz administracije, podsjećajući da su zaposleni u administraciji Plantaža zbog nedostatka radne snage ove godine ubrali 40 tona breskve.

On je dodao da su nekad na berbu grožđa dolazili isključivo radnici iz vinogradarskih krajeva Srbije, Kosova i Makedonije.

“Međutim, to se u zadnje vrijeme poremetilo. Tako da ti radnici više ne dolaze, jer su oni krenuli ka destinacijama EU, tako da tih dobrih, profesionalnih radnika rođenih vinogradara ima jako malo. Kod nas na berbi na Ćemovskom polju takvih radnika nema ni 20 odsto i mi smo bili prinuđeni da angažujemo radnike koji su radili po prvi put u vinogradarstvu, što zahtijeva i obuku takvih radnika”, kazao je Kankaraš.

On je naveo da berači-profesionaci koji dolaze svake godine i dobro znaju posao, mogu dnevno da uberu od 800 do čak 1.000 ili više kilograma grožđa.

“Za taj posao dnevno zarade prosječno oko 20 do 25 eura. To je manja zarada nego na berbi stonog grožđa, ali stono grožđe ne može svako da bere”, rekao je Kankaraš.

Kankaraš je naveo da će ove sedmice biti završena berba bresaka i nektarina.

“Ubrali smo 994.330 kilograma breskve i nektarine. Za prodaju je otišlo oko 880.000 kilograma, a oko 110.000 kilograma je bilo namijenjeno za proizvodnju rakija”, kazao je Kankaraš.

On je ocijenio da je ovo bila izvanredna godina kad je breskva u pitanju.

“Plan smo prebacili za gotovo 25 odsto, što govori da je ovo izvanredna godina. Komercijala Plantaža je dobro odradila posao i breskva se prodavala bez problema, a gotovo svi berači su bili iz Crne Gore”, rekao je Kankaraš.

On je naveo da je planirano da se ubere 1,8 miliona kilograma stonog grožđa.

“Mi smo do sada ubrali 1,15 miliona kilograma stonog grožđa, a sada smo počeli da beremo drugu našu vodeću sortu ribijer i njen prinos se procjenjuje na 450.000 kilograma”, rekao je Kankaraš.

On je naveo da je na berbi stonog grožđa bilo angažovano 120 radnika, ali da su i pri ovoj berbi nedostajali iskusni berači.

“Ali uprkos tome i zahvaljujući angažovanju naših ljudi mi imamo zasad dobru berbu i prodaju stonog grožđa”, kazao je Kankaraš.

Prema njegovim riječima, dnevno se ubere od 25 do 30 tona stonog grožđa.

“Koliko se ubere toliko se i proda, praktično nema grožđa u hladnjači. Stono grožđe je ove godine išlo za Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, kao i za domaće tržište”, naveo je Kankaraš.

On je dodao da će do kraja septembra brati stono grožđe, a sem ribijera završiće i berbu sorti viktorija i muskat italija.


Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.