Ekonomija

EU Crnoj Gori uplaćuje 27 miliona eura: Novčana naknada penzionerima, socijalno ugroženim…

(15 riječi)

U “Vili Gorici” danas je obilježen zvanični početak sprovođenja paketa energetske podrške EU za Crnu Goru vrijednog 30 miliona eura.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović zahvalio se na podršci za prevazilaženje posljedica energetske krize u iznosu od 30 miliona eura. Istakao je da će se pomoć odnositi na više od 45 hiljada građana.

“Konkretno pomoć ide za: 40.550 korisnika najniže penzije – 150 eura; 219 korisnika privremene nadoknade fonda PIO – 150 eura; 454 korisnika novčane nadoknade materijalnog obezbjeđenja boraca – 150 eura; 6.350 porodica koje su korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice – 350 eura; unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima i sektoru privrede – 13 miliona eura; podrška malim i srednjim preduzećima u dijelu energetske efikasnosti”, naveo je Abazović.

Naglasio je da je naš najvažniji spoljno-politički partner EU.

“Uvijek su tu da iskažu podršku građanima Crne Gore”, dodao je on.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je kazala da sa zadovoljstvom svjedoči “konačnom koraku potrebnom za isplatu 27 miliona eura iz paketa pomoći po ubrzanom postupku Crnoj Gori, ukupne vrijednosti od 30 miliona eura”.

“Ovo je dio regionalnog paketa od milijardu eura namijenjenog podršci partnerima sa Zapadnog Balkana u rješavanju energetske situacije i visokih cijena uzrokovanih ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine. Polovinu od ovih milijardu eura smo opredijelili kroz ubrzani postupak, kao budžetsku podršku”, istakla je Popa.

Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Poručila je da Crna Gora dobija svoj dio od 30 miliona eura.

“Ova direktna podrška ima dva glavna cilja: Prvo, da se zaštite najugroženije grupe stanovništva. Dogovorili smo se da podržimo one sa najnižim primanjima, koji su već pogođeni uvećanjem troškova života izazvanim ruskim ratom protiv Ukrajine”, ističe Popa.

Naglasila je da će penzioneri, pojedinci i porodice koje trenutno primaju socijalna davanja dobiti direktnu novčanu naknadu.

“Takođe smo željeli da se osiguramo da će svi koji trenutno dobijaju pomoć za račune za struju i dalje biti podržani tokom 2023.”, dodala je.

Drugo, navodi Popa, jedini način da se osigura dugoročno održivo snabdijevanje je da se pređe na zelenu energiju.

“Paketom energetske podrške podržavamo Crnu Goru u njenim naporima u zelenoj tranziciji, koji će pomoći i u povećanju njene energetske bezbjednosti. Kroz svoj akcioni plan, Crna Gora je pristala da koristi budžetsku podršku EU za promovisanje korišćenja obnovljivih izvora energije, povećanje energetske efikasnosti i usvajanje strateške vizije budućnosti zemlje u smislu energije i klime”, ističe ona.

Pojasnila je da Akcioni plan takođe uključuje mjere za poboljšanje energetske bezbjednosti i smanjenje osjetljivosti na šokove bilo zbog cijena, bilo zbog potražnje na međunarodnim tržištima.

“Evropska unija posvećeno podržava Crnu Goru na njenom evropskom putu. Želimo da građani Crne Gore što prije iskuse blagodeti EU u svakodnevnom životu. Radujem se što ćemo podržati zeleniju Crnu Goru, energetski bezbjedniju i s jačim sistemima socijalne zaštite”, zaključila je ambasadorka EU u Crnom Gori.



Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.